Fietsen in Zuidwest Drenthe is zalig

Zuidwest Drenthe

Fietsen is voor mij dé manier om te ontspannen, maar ook om het landschap te leren kennen waar ik zojuist ben komen wonen. Ons huis staat in Zuidwest Drenthe. Dat betekent dat je ook door andere provincies komt, want Friesland en Overijssel zijn niet ver weg. Kom fietsen hier, want het is hier gewéldig mooi. Ik geef een boel insidertips.

Waarom fietsen in Zuidwest Drenthe?

 • Het is er schitterend, met heel veel afwisseling van natuur- en landbouwgebieden
 • Het is er vergeleken bij de Randstad ongelooflijk rustig op de fietspaden, super-ontstressend dus
 • Er is veel te zien onderweg aan cultuur, historie, natuur en ook zijn er fijne stops voor hapjes en drankjes
schapen holtingerveld zuidwest Drenthe
Drentse heideschapen van schaapskooi het Holtingerveld: ze zwerven dagelijks met een herder door het natuurgebied.

Waar fietsen in Zuidwest Drenthe?

Met de bekende fietsknooppunten kun je je route zelf bepalen. Handig is de Zuidwest Drenthe Kaart. Daarmee krijg je een goed overzicht van deze streek.

Kijk verder op deze sites voor nog meer fietsroutes:

Zuidwest Drenthe
Linsboven: de heide van het Dwingelderveld, rechtsboven: de weerribben, linksonder: een hunebed en rechtsonder: kruidentuin in Ansen.

Waarlangs fietsen in Zuidwest Drenthe?

1. De Drie Nationale Parken

Er liggen hier maar liefst 3 Nationale Parken:

 • Dwingelderveld – uniek nat heidegebied met een boeiend bezoekerscentrum (met exposities en een natuurtuin) in Ruinen
 • Wieden en Weerribben – een gebied met veel weides en water, vol ‘rust, riet en en ruimte’
 • Drents-Friese Wold – bossen en heidevelden, met een bezoekerscentrum bij Appelscha

Geen nationaal park, maar wel behorend tot het zogeheten ‘Natura 2000’ is het bijzondere Holtingerveld, een natuurgebied met heide, vennen, bos, grafheuvels en een eigen schaapskudde met Drentse heideschapen. Ook hier: twee hunebedden (zie verderop) en een informatiecentrum ten noorden van Havelte.

2. Riviertje de Reest

De natuurlijke zuidgrens van de provincie Drenthe wordt gevormd door het riviertje de Reest. Of eigenlijk is het een ‘laagdalbeek’. In elk geval is het stroomgebied een waar geheim van Nederland, waar je schitterend kunt fietsen. Dit gebied kenmerkt zich door de rust, mooie stukken natuurland en akkerland, boerderijen en kleine dorpen. ‘Hoofdplaats’ is De Wijk. Daar staat het statige landhuis De Havixhorst met een beeldentuin en ooievaarsstation.

Je kunt door het beekdal zelf je weg uitstippelen met de knooppunten of op deze site een route downloaden.

3. Prachtige oude dorpen

In deze regio liggen de schitterende brinkdorpen Echten, Ruinen, Ansen, Dwingeloo, Diever, Uffelte en Havelte.

4. Twee enorme hunebedden

De hunebedden met de ‘romantische’ namen D53 en de D54 liggen aan de voet van de Havelterberg. Kun je zo langsfietsen. Vlakbij theehuis ‘t Hunebed.

5. ‘s Avonds of onderweg: horeca

Dat Drenthe e.o. culinair zou zijn, dat was een verrassing voor ons. Maar uit eten gaan is hier (op de juiste adressen) serieus beter dan in het Gooi, waar we eerder woonden!

 • Theehuis in Echten is helemaal wat je van een theehuis zou verwachten, gevestigd in een statig wit pand in de bossen. “Een stukje Engeland in Drenthe” zeggen de eigenaren zelf. Je kunt er genieten van een Royal Tea, een Hight Tea en nog heel veel andere ‘Teas’.
 • Restaurant Ludiek in Havelte is zojuist geopend en we zijn er al drie keer aangenaam verrast.
 • Restaurant Sukade in Meppel is een beleving, ook voor vegetariërs
 • Zomerrestaurant De Tuinkamer in Schuinesloot is allleen in de zomermaande open. Je loopt erheen door een bos en kunt uiten dineren. Er staan bijzondere gerechten op de kaart, met ingredienten uit de eigen tuin die een ommetje waard is. Als het druk is, wel rekening houden met wat lange pauzes tussen de gerechten.
 • Zorgboerderij De Noaberhoeve heeft een hoekje ingericht waar je zelf tegen een vrijwillige bijdrage een kop koffie of thee mag zetten. Wandel gerust door de thee- en kruidentuin. Op woensdag, vrijdag en zaterdag is de winkel open met heerlijke producten van het eigen erf en uit de streek: zuivel, fruit, groente, honing en brood.
 • De Groene Lantaarn is een Michelin-restaurant in Zuidwolde dat vanaf mei 2019 naar Staphorst verhuist.

6. Tuinen kijken in het bloeiseizoen

7. Van alles wat

Nog wat bezienswaardigheden die niet in een hokje passen:

 • Snuisterijenzaak De Landgoedwinckel in Echten
 • De 7 kilometer lange Dokter Larijweg tussen Ruinen en Ruinerwold met prachtige monumentale boerderijen en aan weerszijden ruim 1000 perenbomen, en het Stoofperenfeest op de eerste zaterdag van oktober.
 • In buurtschap Oosteinde bevindt zich ‘het snijpunt van Nederland’ > hier kruisen de lijnen naar het oostelijkste, noordelijkste, westelijkste en zuidelijkste punt van Nederland.

Overnachten in Zuidwest Drenthe

 • Er zijn verschillende B&B’s in dit gebied, via zoeken op internet vind je van alles om te kiezen in verschillende prijsklasses
 • Ook kamperen kan op verschillende plekken, bijvoorbeeld bij de rustige natuurcamping De Toffe Peer
 • Huur een caravan of oldtimer-kampeerbusje bij Tralaluna en toer door de omgeving
 • Hotels en bungalows: vind je hotel in Drenthe bij HotelSpecials of een bungalow via BungalowSpecials
Zuidwest Drenthe
Monumentale boerderijen en stoofperenbloesem langs de Dokter Larijweg in Ruinerwold. In alle bermen en langs de sloten staan veel bloeiende kruiden en bloemen.

Tips van de buren – die ik nog ga checken

 • “Ga een keer eten bij Plattelandsrestaurant Op de Deel in Zuidwolde. Dat is heel kleinschalig, op de deel van de boerderij van de ouders van de kok. Bijzonder goed eten met veel lokale producten.”
 • “Eten uit de natuur en gerechten van lokale producten kun je leuk bij De Proefkamer in Balkbrug”
 • “Olga de Lange is boswachter op het Dwingelderveld, maar ook wildplukster en geeft rondleidingen vanaf boerderij De Wildschutserve in De Stapel.

Meer lezen over actief op pad in Zuidwest Drenthe

Meer lezen over fietsen in Nederland

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.