Zo leer je kunst fotograferen in het bos

KUNST & LEEFOMGEVING * In het Spaarbankbos bij Hoogeveen staan deze zomer twintig kunstwerken van Buitenkunst, een tweejaarlijkse kunstroute in het Drentse Landschap. Langs een korte wandeling kun je heel verschillende kunst ontdekken, beleven, en: mooi fotograferen. Ik kreeg tips van een topfotograaf tijdens een Instawalk.

Ik was uitgenodigd voor een ‘Instawalk’, een ochtend waarop je met andere Instagrammers op stap gaat om foto’s te maken. Deze activiteit was georganiseerd door Stichting Kunst & Cultuur en het Het Drentse Landschap.

kunst fotograferen
Instawalk: dat is soms dringen, maar ook: gelijkgestemden ontmoeten, iets leren of ontdekken én: op een bijzondere plek fotograferen.

Mee met de fotocoach

Omdat ik de combi kunst en natuur interessant vind en het betreffende Spaarbankbos zowat om de hoek is, leek me dit superleuk om aan mee te doen. Bovendien ging fotograaf Sake Elzinga uit Assen mee als ‘fotocoach’. Hij is een ervaren fotograaf, won vele prijzen en is fotocorrespondent van NRC Handelsblad. Ik fotografeer al vrij lang, maar heb van zijn tips echt nog wat opgestoken. Verder vond ik het zelf nog interessant om te kijken welke beelden met elkaar te linken waren. Vaak zag ik overeenkomsten in vormen en kleuren, zelfs ook weer met de omgeving.

Tips van Sake Elzinga over kunst fotograferen

  • Maak altijd een horizontaal én verticaal beeld: je gaat er weer nieuwe dingen door zien.
  • Kijk vanuit verschillende oogpunten, hoogtes en laagtes naar een kunstwerk. Bekijk de achterkant, onderkant, bovenkant. Doe moeite. Met respect voor het werk natuurlijk.
  • Bestudeer de lichtval en probeer daar mee te spelen.
  • Neem eens een detail in beeld in plaats van het hele kunstwerk.
  • Ook met regen kun je prima fotograferen.
kunst fotograferen
Rode roeptoeter van Hugo Galama.
Sprookjesachtige werken van Marian Tappel die deze objecten maakt als protest tegen onze wegwerpmaatschappij.
Roekie Sheer Mahomed maakte een web en gevederde spin tussen de bomen.
Intrigerend huisje van cortenstaal van Alinda Ottens.
Houten vlaggetjes van Jerry Bisschop. Ik zag daarna ineens een vormgelijkenis in de schaduw van een brandnetel op het pad.
Beelden van Hester Slingenberg (boven) en Harm Echten (onder).
Rechtsboven: detail van een kunstwerk van Iris Burghout. Verder: zacht gekleurde woldotten tussen de klimop van Kitty Blüm.
kunst fotograferen
Inzoomen op details. Linksboven: beestje op het werk van Jerry Bisschop, rechtsboven: werk van Sejo Slingenberg, linksonder: werk van Dick Marissen, rechtsonder: boomstamwereldkaart van Anna Kramer.

Info over de Kunstroute Buitenkunst

De route is tot 1 oktober te bezichtigen. In dit artikel kun je meer lezen over de achtergronden. De kunstroute is ongeveer 2 kilometer lang en er zijn 20 kunstwerken te ontdekken. Start: Spaarbankhoeve, Hoogeveenseweg 5, Fluitenberg. Maak je foto’s voor Instagram, gebruik dan de hashtag #instawalkbuitenkunst

Meer lezen over kunst & landschap

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.