Greenwish Groenblog: deel je moestuinoogst

Vers uit de tuin

Vers uit de Tuin is een deelplatform voor verse groente en fruit uit moestuinen. Via de website delen mensen hun moestuinoogst met buurtbewoners, omdat ze groenten of fruit over hebben, of omdat ze het leuk vinden om te delen. Zo raak je als moestuinier op een prettige manier van je met liefde gekweekte oogst af en kom je als ‘klant’ op nieuwe plekken, spreek je enthousiaste moestuiniers en geniet je van heerlijke producten.

Als moestuinder zal je het herkennen: maanden ben je ijverig aan het werk en dan ineens is het oogstseizoen. De courgettes blijven maar groeien, de pruimen aan de boom zijn allemaal tegelijk rijp en na drie weken boontjes wil je ook wel eens wat anders.

Veel oogst wordt al weggegeven, maar vaak in kleine kring. En soms belandt het op de composthoop omdat het simpelweg te veel is. Via dit initiatief kunnen moestuinders hun oogst delen met meer buurtbewoners. Dat zorgt voor prachtige ervaringen bij zowel moestuinders als de bewoners die het ophalen.

Zo werkt Vers uit de tuin

Als je als (moes)tuinier iets over hebt, plaats je een foto met een berichtje op de site. Buurtbewoners kunnen daar op reageren en afspreken om de oogst op te halen. Je kunt ook specifieke moestuinders volgen, zodat je een berichtje krijgt als zij nieuwe oogst aanbieden. En als moestuinder kun je van Vers uit de tuin een herkenbaar en handig krat krijgen, dat je bijvoorbeeld gevuld met verse groenten bij de voordeur zet.


De initiatiefnemers van Vers uit de Tuin zijn (v.l.n.r.)
Monique Boere, Gerdien Dijkstra en Hadewich Hoekstra met de kratjes die deelnemers krijgen om hun moestuinoogst in aan te bieden.

Moestuinoogst: overschotten verdelen

De initiatiefnemers van Vers uit de Tuin zijn Gerdien Dijkstra, Monique Boere en Hadewich Hoekstra. Twee jaar geleden bedachten zij dat het zonde is om overschotten uit moestuinen weg te gooien, en dat dit te combineren is met het plezier dat mensen beleven aan delen. Die combinatie werkt!

Vrolijk gevoel

Als je meedoet, ervaar je het zelf. Elke keer delen geeft de moestuinier een vrolijk gevoel, ook door de dankbare reacties van de ‘klanten’. Zelf andermans moestuinoogst ophalen vergroot je wereld: je ontdekt nieuwe, mooie plekjes in je eigen buurt, er ontstaan leuke gesprekken, je mag even meekijken in iemands (tuin)wereld en ontdekt de smaken van groente en fruit vers uit de grond.

Gezonde voeding, minder verspilling en sociale contacten

Gemeentes zetten het platform in voor hun bewoners om gezonde voeding te stimuleren, verspilling tegen te gaan en om ontmoetingen te stimuleren tussen bewoners. Inmiddels is Vers uit de Tuin beschikbaar voor bewoners in de gemeente Utrecht, Culemborg, Stichtse Vecht, Waalwijk en Westerveld (Drenthe).

Nieuwe gemeentes gezocht

Gemeentes die Vers uit de Tuin willen aanbieden aan hun bewoners betalen een kleine financi├źle bijdrage. Daarvoor krijgen ze een eigen deel op het platform speciaal ingericht voor hun bewoners, support (o.a. een helpdeskfunctie), een communicatiekit en hulp bij de aftrap.

De initiatiefnemers willen graag meer gemeentes aansluiten. Wil je Vers uit de Tuin ook in jouw gemeente? Stuur een berichtje naar de initiatiefnemers via hallo [apestaarttje] versuitdetuin.nl.

Meer info vind je op de website van Vers uit de tuin.

Lees meer Greenwish Groenblogs

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.