Zie hoe ze tuinierden in de Middeleeuwen

*ZOMERTIP* In Leiden komen tuinen uit de Middeleeuwen tot bloei, in het Rijksmuseum van Oudheden. Daar opent 3 mei de tentoonstelling ‘Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west’. Het lijkt mij een must-see, dus deze gaat op mijn zomerse excursielijst.

Ben je nieuwsgierig naar het belang en de rol van tuinen in vervlogen tijden? In Leiden kun je dat deze zomer ontdekken in het Rijksmuseum voor Oudheden. In samenwerking met de plaatselijke Hortus Botanicus is er een bijzondere tentoonstelling opgezet.

Je kunt er van alles zien over de middeleeuwse tuin, de toegepaste planten, kruiden en bloemen. Er zijn voorbeelden van Europa tot in het Midden-Oosten. Daarbij komen zowel moes- als siertuinen aan bod en word je wegwijs gemaakt in de wijze van tuinieren in de Middeleeuwen. Ook raak je bekend met het fenomeen lusthoven, het paradijs als tuin en de middeleeuwse ‘tuin in huis’.

In het leven van de middeleeuwse mens spelen tuinen een grote rol. Zowel praktisch, voor voedsel en geneesmiddelen, maar ook voor ontspanning, jacht en… het minnespel.

Gieter van aardewerk © Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

Aards paradijs

Archeologische vondsten en kunstwerken geven een goed beeld van de weelde, het belang en de diversiteit van tuinen in de westers-christelijke en de oosters-islamitische wereld tussen 1200 en 1600.

Zowel in de koran als in de bijbel is het paradijs beschreven als een tuin met eeuwig stromende rivieren, groenblijvende planten en dier en mens in harmonie. De tentoonstelling slaat een brug tussen de tuinen in de westerse en oosterse culturen, waarbij de overeenkomsten in het oog springen. Leuk weetje: het woord ‘paradijs’ is afgeleid van het Oud-Perzische woord voor tuin, ‘pairidaeza’.

Middeleeuwen
Geglazuurde kom met vogels en ranken, ca 1300, uit Iran © Gemeentemuseum Den Haag.

Ideale tuinen

In de tentoonstelling kun je genieten van duizendbloemen- en paradijstapijten, herbaria met gedroogde planten, boeken met afbeeldingen van ideale tuinen en oosterse tegels met bloemmotieven. Ook zijn er zeldzame schilderijen, prenten en miniaturen van een lieflijke Madonna tussen de rozen, een Perzische prins bij de fontein en een stoere Italiaanse tuinman.

Middeleeuwen

Informatie tentoonstelling Middeleeuwse tuinen

Periode: 3 mei tot en met 31 augustus.

Extra’s: bij de tentoonstelling verschijnt het boekje ‘Middeleeuwse tuinen’, er is een gratis audiotour en een randprogramma met lezingen, rondleidingen en workshops botanisch tekenen. De museumwinkel biedt een speciaal tuinassortiment.

Website: op deze webpagina van het museum vind je meer info.

Meer lezen over kunst, tuinen en landschappen

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.