GreenWish Gastblog: leren moestuinieren met kinderen

moestuinieren met kinderen

GreenWish Groenblog is het blogpodium op DailyGreenspiration voor initiatieven die zich hebben gemeld bij GreenWish met hun groene missie. Deel 1: Chantal Overgaauw over haar project: een online cursus moestuinieren met kinderen.

Kinderopvangcentra en scholen willen wel graag moestuinieren met kinderen, maar weten soms niet hoe. Speciaal voor hen bedacht ik een online moestuincursus die een combinatie is van moestuintips, natuurweetjes, recepten en kinderactiviteiten. Greenwish dacht met me mee over de pr voor de cursus.

moestuinieren met kinderen

De jaarronde cursus is genoemd naar de inhoud: moestuinieren met kinderen. Het is een online cursus waarbij deelnemers wekelijks lessen online kunnen inzien zolang ze deelnemen aan de cursus. Bij de lessen horen activiteitenkaarten die je ook los van de cursus kunt bestellen. Daarin worden creatieve, leerzame en speelse activiteiten beschreven die het moestuinieren voor kinderen nóg leerzamer en aantrekkelijker maken.

Het idee voor een moestuincursus

Het idee voor een moestuincursus is langzaam gerijpt. Sinds mijn afstuderen aan de School voor de Journalistiek schreef ik jarenlang over natuur en duurzaamheid met het oog de wereld te verbeteren. Dat lukte niet, helaas 😉

Langzaam drong het besef tot me door dat als we de natuur willen beschermen we toch ook vooral de jeugd moeten aanspreken, de beleidsmakers van de toekomst. En omdat de weg tot natuurbehoud het beste via het hart kon gaan – waarvan je houdt, wil je beschermen – koos ik voor natuureducatie. Ik volgde cursussen en trainingen in NME bij het IVN en NatuurWijs. Daarnaast behaalde ik de papieren voor pedagogisch medewerker.

Voedsel wordt een lastig thema met het oog op klimaatverandering. Onderzoekers verwachten een prijsstijging van maar liefst 30% in 2050. Zelf je voedsel verbouwen is dus geld besparen en het heeft voor kinderen een meerwaarde dit te leren. Tel daarbij op de talloze voordelen die moestuinieren voor kinderen heeft:

  • Met een moestuin leren kinderen hoe alles groeit.
  • Kinderen leren voedsel waarderen.
  • Kinderen met een moestuin eten meer groenten.
  • Kinderen met een moestuin ontwikkelen respect voor de natuur.
  • Kinderen leren verantwoording dragen in de moestuin.
  • Kinderen met een moestuin zijn aardiger voor elkaar.

Dit ligt allemaal in lijn met wat ik kinderen graag wil meegeven. Het idee voor een moestuincursus was geboren.

Online moestuincursus

Als ervaren journalist was het niet moeilijk een cursus samen te stellen. Ik wist al veel over natuur en verzamelde leuke en nuttige informatie over moestuinieren, seizoensrecepten en leuke dingen doen in de moestuin. Gecombineerd met mijn met eigen kennis en ervaring op dat gebied  herschreef ik alles tot een cursus. Een online moestuincursus waarbij de informatie in hapklare brokken wordt opgediend en je deze meteen kunt toepassen, want afgestemd op de maand waarin de deelnemer die krijgt.

Ik koos voor online, omdat dit het voordeel heeft dat je filmpjes kunt toevoegen en gemakkelijk van het ene onderwerp naar het andere kunt doorlinken. Bovendien scheelt het een hoop papier.

Moestuinieren met kinderen

Activiteiten voor kinderen in de moestuin

De kinderactiviteiten die vorig jaar nog in de cursus zaten, heb ik eruit gehaald. Ik vond het veel praktischer deze aan te bieden op geplastificeerde, weerbestendige kaarten. Ze zijn geïllustreerd door een tekenaar met humor.

Omdat ik in mijn werk als pedagogisch medewerker merkte dat het lastig is om met een mix van 4 tot 12 jaar één activiteit te doen, heb ik twee kaartensets gemaakt, één voor de onderbouw en één voor de bovenbouw. De sets zijn los van de cursus te bestellen, omdat sommigen leerkrachten of begeleiders al best veel kennis hebben van natuur en moestuinieren, maar wel inspiratie willen opdoen voor leuke activiteiten voor kinderen in de moestuin.

Moestuinspullen en moestuincoaches

Voor wie ondersteuning wil in de moestuin, of dat nu is voor de aanleg, het onderhoud of de kinderactiviteiten, heb ik een groeiend netwerk van moestuincoaches. Dus ook hiervoor kun je bij mij terecht.

Het aanbod en de cursus staan nu nog op mijn site Ouders van Nature. Maar ik wil graag een aparte moestuinsite. Alleen is dat een investering die ik pas kan doen als ik nóg meer kaarten en cursussen heb verkocht. Ik ben een eenpitter met weliswaar een netwerk van expert in uiteenlopende vakgebieden om me heen, maar de investering moet ik zelf doen.

Volgens mij onderscheidt deze cursus zich echt van ander aanbod, anders had ik hem niet gemaakt. Alleen al de combi van natuurkennis met gedegen online informatie over moestuinieren is waardevol.

Ik hoop dat ik scholen en kinderopvanglocaties kan overtuigen van de meerwaarde van mijn aanbod. En dat ze de subsidie die ze kunnen krijgen vanuit het programma Jong Leren Eten willen aanwenden voor deze cursus en activiteitenkaarten. Dat dekt alle kosten, zeker als je gebruik maakt van de stevige korting die geldt tot Valentijnsdag.

Als bij alle scholen en kinderopvangcentra een moestuin is waar kinderen leren, spelen en genieten, dan is mijn missie geslaagd!

Info

Kijk op deze website voor meer info over moestuinieren met kinderen. Er is tot half februari een aanbieding.

Lees ook de andere GreenWish Groenblogs:

  • Guerrilla Gardening

Eén antwoord op “GreenWish Gastblog: leren moestuinieren met kinderen”

  1. […] Gastblog 1: Chantal Overgaauw over haar project: een online cursus moestuinieren met kinderen. […]

Reacties zijn gesloten.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.