Bomen in de schilderkunst: expo Diepgeworteld in Dordrechts Museum

NATUUR & KUNST * Zomertip: de tentoonstelling Diepgeworteld in het Dordrechts Museum, die gaat over bomen als muze in de schilderkunst. Een prachtige expositie met schilderijen van verschillende Nederlandse meesters door de eeuwen heen. Nog te bezoeken tot 15 augustus 2021.

Diepgeworteld Dordrechts Museum (details)
Door de eeuwen heen, alle stijlen en thema’s door elkaar. Van klassieke landschappen uit de 17e eeuw tot een werk uit de De Ploeg-beweging van vorige eeuw. Van een woeste getuigenis van Armando, tot verfijnd pointillisme en luminisme. In deze tentoonstelling vind je het allemaal. Piet Mondriaan, Vincent van Gogh, Erik Andriesse, Jan en Charley Toorop, Jacob van Ruisdael, René Daniëls en vele andere Hollandse meesters.
Diepgeworteld Dordrechts Museum (detail Koekkoek)
Mijn favoriete detail, uit een schilderij van Barend Cornelis Koekkoek uit 1848.

Waarde van de natuur

“Aandacht voor bomen en bossen is nu relevanter dan ooit. Door de klimaat- en de gezondheidscrisis zijn we ons steeds meer bewust van de waarde van de natuur. Ecologisch, maar ook spiritueel”, aldus het persbericht van het Dordts Museum. Bomen spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. Ze worden geschilderd, gefotografeerd, bezongen in verhalen en gedichten en zijn geladen met symboliek.

Museum met bomen

De Bomenstichting was voor haar 50-jarig bestaan op zoek naar een museum met minstens één boom in de tuin, waar een expositie ter ere van hun halve eeuw kon worden gehouden. Ze kwamen uit in Dordrecht, in het statige pand in de binnenstad, waar wel meer dan één boom in de ommuurde tuin staat, in elk geval twee oude, dikke platanen van bijna 2 eeuwen oud. Dordrecht is ook nog eens de eerste gemeente die zich Wereldbomenstad mag noemen. Een logische plek dus.

Diepgeworteld

In de tentoonstelling Diepgeworteld wordt de veelzijdigheid van de boom in zes eeuwen Nederlandse schilderkunst getoond. Met verhalende voorstellingen uit de tijd vóór de fotografie, realistische landschappen, maar ook abstracte composities. De schilderijen zijn afkomstig uit Nederlandse collecties.

Diepgeworteld Dordrechts Museum (details)
19e-eeuwse meester (Jan Toorop) versus een 17e-eeuwse meester.

Ik vind het een bijzondere tentoonstelling, een intrigerende kennismaking met bomen als muze in de schilderkunst. Diepgeworteld is een expositie die voor zowel natuurliefhebbers als kunstliefhebbers interessant is. Ook is een onderwerp als dit mooi om te ontdekken hoe de natuur in bredere zin invloed heeft op vele schilders. Eeuwenlang, van Jacob van Ruisdael tot Van Gogh, van Mondriaan tot Pyke Koch.

Bomen vertellen een historie die langer is dan de onze. Ze hebben een symbolische betekenis in vele oude verhalen, maar ook in persoonlijke herinneringen, of als getuigen van indrukwekkende gebeurtenissen.

Door deze tentoonstelling ga je weer eens denken aan de bomen die in jouw leven een rol speelden, die een deel van jouw eigen verhaal vertellen.

Voor mij persoonlijk was de tentoonstelling ook een inspiratiebron voor het boek waaraan ik komende winter als co-auteur aan schrijf voor de KNNV Uitgeverij, over verhalen achter planten, en waarvoor journalist Paul Q. de Vries als co-auteur de dieren voor zijn rekening neemt.

Diepgeworteld Dordrechts Museum - Pyke Koch
Persoonlijke herontdekking: Pyke Koch, een schilder uit de school van het magisch realisme. Kunstenaars uit die stroming schilderden realistische voorstellingen met een wat vreemde twist, te vergelijken met herinneringen aan levensechte dromen. Elke keer als je ernaar kijkt, kun je er weer een nieuw verhaal in zien.

De tentoonstelling Diepgeworteld is te zien tot en met 15 augustus in het Dordrechts Museum.

Gedicht in de tuin van het Dordrechts Museum.

Extra tip: bomenroute Dordrecht

Tentoonstelling bezocht? Haal dan de bomenroute in het museum. Deze leidt langs bijzondere monumentale bomen in de binnenstad, te beginnen in de museumtuin. Bij negen bomen heeft Bast (Bomenpodcast) een audiotour ontwikkeld, die je kunt beluisteren via QR-codes bij de bomen.

Tentoonstelling Diepgeworteld Dordrechts Museum

Meer lezen over kunst en natuur

4 Antwoorden op “Bomen in de schilderkunst: expo Diepgeworteld in Dordrechts Museum”

 1. Anouschka zegt:

  Oh geweldig! Ik sta te stuiteren van enthousiasme. Als afgestudeerd kunstenaar en boomverzorger in opleiding komen mijn werelden hier in bijeen. Ik kom langs!

  1. Katja Staring zegt:

   Doe dat zeker Anouschka, hopelijk kunnen binnenkort de musea weer open.

 2. Dankjewel voor de tip, wat een prachtige tentoonstelling lijkt me dat. Bomen zijn ook mijn eigen muze ♥
  Ik ga zeker proberen deze tentoonstelling te bezoeken 🙂
  Groetjes, Lisette

  1. Katja Staring zegt:

   Ha Lisette, echt de moeite waard en je hebt nog 4 maanden de tijd, dus kies gewoon een dagje en combineer het zeker met de mooie oude binnenstad van Dordrecht.

Reacties zijn gesloten.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.