Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Goede groene boeken voor de zomervakantie

groene boeken voor de zomervakantie

GROENE BOEKEN * Lezen, ik doe het graag in de zomer, want in de tuin zitten met een boek, zorgt ervoor dat ik niet ineens laat verleiden tot het doen van allerlei garden jobs. Welke titels neem ik mee in de hangmat of chaise longue komende weken?

groene boeken

Volkstuinverhalen – over het groene stadsleven

Van Marieke de Geus en Suzanne de Boer, mijn collega-auteurs bij de KNNV-uitgeverij, ontving ik Volkstuinverhalen, dat net van de pers is gerold. Dat is een wervelend boek over allerlei verschillende volkstuinen en hun eigenaren door heel Nederland met een focus op duurzaam en ecologisch tuinieren.

Ook als je geen volkstuin hebt, is dit een erg fijn en herkenbaar boek om te lezen, met veel interviews en weetjes, recepten en aansprekende fotografie. Erg leuk vind ik zelf de binnenkijkers bij mensen in hun tuinhuis, wat is dat heerlijk wegdromen!

Toffe tip

  • Tuinder Tobie maakt ‘tisanes’ van gedroogde bladeren en bloemen droogt die op een droogrek dat ze heeft gemaakt van een frame van een oude schilderijlijst. Daarop bevestigt ze fijn gaas met punaises. “Wanneer je er meerdere maakt van dezelfde maat, zijn ze stapelbaar. Zet op de hoeken blokjes, dan worden de bloemen en blaadjes niet geplet. Zet de frames weg en laat ze aan de lucht drogen (…) zodra ze knisperen tussen je vingers, zijn ze goed droog. Bewaar de thee in schone glazen potten en schrijf met een markeerstift op het glas wat erin zit.”

Volkstuinverhalen – over het groene stadsleven door Suzanne de Boer, Marieke de Geus, € 21,95, KNNV Uitgeverij.

Lunatic – een gids naar de maan en terug

De maan staat enorm in de belangstelling de laatste tijd. In dit nieuwe boek is er van alles over te lezen, van de kijk op de maan in vorige eeuwen tot artikelen over ruimtevaart, wetenschap en kunstenaars en artiesten die zich lieten inspireren door de maan als hun muze. Ook mythes en bijgeloof (worden we als mens echt door de maan en de getijden beïnvloed?) en wat ‘occultere’ onderwerpen komen aan bod, zoals hoe je je maanhoroscoop kunt uitrekenen aan de hand van je naam. Verder staan enkele maanrituelen beschreven, maar is er ook een praktische handleiding over hoe je heelal, sterren en maan kunt bestuderen.

Praktisch is de informatie over maancycli en de maantabellen voor de komende jaren, die ik regelmatig zal raadplegen, omdat ikzelf geloof in de kracht van de maan.

Lunatic is een bonte verzameling van ‘van alles en nog wat over de maan’; een amusant weetjes- en feitjesboek. Het is geschreven door twee Vlaamse auteurs, wat maakt dat er af en toe grappige onbekende uitdrukkingen in staan.

Intrigerende passage

  • Planten en dieren laten zich leiden door het maanlicht als het aankomt op voortplanting: “Sommige planten worden geil van maanlicht (…) de mediterrane Ephedra foemina scheidt onder volle maan in juli suikerachtige druppels af die de pollen van de bezoekende insecten opnemen (…) de druppels die glinsteren in het maanlicht maken deel uit van een waar verleidingsspel om de bestuivers te lokken.”

Lunatic – Een gids naar de maan en terug door Katrin Swartenbroux & Wided Bouchrika, € 24,99, Uitgeverij Lannoo.

Life in the garden

Deze paperback met prachtige kaft kocht ik enige tijd geleden in Engeland. Ik lees er steeds kort uit. Het is een boekje waar ik altijd weer een inzicht uitpik om zelf over door te mijmeren, dus zo slingert het alweer een jaar door mijn huis en tuin, van nachtkastje tot luie stoel tot salontafel.

Penelope Lively is bekend Brits auteur van onder andere kinderboeken en romans. Ze is daarnaast haar hele leven al een hartstochtelijk tuinierster en in dit boekje mijmert ze van alles aan elkaar, het is alsof je zit te luisteren naar een oude dame met flink wat herinneringen, beschouwingen en kennis van tuinbeschrijvingen uit de literatuur, bespiegelingen over tuinieren in de historie en zelfs sociale context, ze heeft zelfs een passage gewijd aan ‘snob gardening’. Haar vriendelijke doch gedecideerde Britse mening over dat alles is heerlijk.

Mooie gedachte

  • Over tuinieren, dat je altijd doet met flarden herinneringen aan eerdere tuinen, planten, seizoenen, maar ook vooruitkijkend op wat gaat komen, groeien, bloeien, zaad vormen, afsterven zegt Penelope: “(…) gardening, in its small way, performs a memory feat: it corrals time, pinning it to the seasons, to the gardening year, by summoning up the garden in the past, the garden to come. A garden is never just now; it suggests yesterday, and tomorrow; it does not allow tome its steady progress. The garden – any garden – is in a state of unstoppable change.”

Life in the garden door Penelope Lively, € 11,99, Penguin Books.

Gastrecensie: Sanne over Tuinieren voor de Geest

Op Instagram vertelde Sanne Liefrink dat ze heel enthousiast is over het recente boek Tuinieren voor de Geest. Ze noemt het een “Dikke aanrader en een een wijs pleidooi voor tuinieren als therapie.”

Sanne over dit boek:

“Ik heb altijd geloofd dat zowel weelderige grote als kleine vrolijke stadstuinen, geurende en kleurrijke bloemen en de beestjes in al dat groen, van wezenlijk belang zijn voor de mens. Na het lezen van dit boek ben ik daarvan nog meer overtuigd. Groene ongedwongen omgevingen zijn van nut, beter gezegd van grote noodzaak voor het welbevinden van de mens. Het wroeten in de aarde, het creëren, snoeien, het verzorgen van een tuin beïnvloedt ons geestelijk welzijn. Dit blijkt ook uit de resultaten van horticulturele therapie. Deze therapie wordt onder meer voorgeschreven om psychische problemen, zoals verslaving, PTSS, eenzaamheid en depressie, aan te pakken.

De auteur van dit boek, Sue Stuart-Smith is een Britse psychiater en psychotherapeut en is getrouwd met tuinontwerper Tom Stuart-Smith. Zij schreef haar boek gebaseerd op neurowetenschap en psychoanalyse, en op haar eigen praktijk en ervaringen in haar eigen tuin. Wie in de aarde wroet, wroet ook in het hoofd en dat kan helend werken, en biedt inspiratie en zelfreflectie. En ook dit boek biedt inspiratie, zelfreflectie en heling.

Sue Stuart-Smith onderbouwt haar onderhoudende, vlot geschreven verhaal met allerlei voorbeelden van mensen die door tuinieren er weer bovenop zijn gekomen en weer gedeeltelijk of geheel meedoen aan het leven.

Persoonlijk heb ik ook veel baat gehad bij dit boek na een onverwachts groot verlies. Een tuin (aanleggen) kan mensen helpen om weer een gevoel van thuis-zijn te scheppen. “En”, zo schrijft Sue Stuart-Smith, “om verlies te kunnen verwerken, dienen we een veilige thuishaven te vinden of te hervinden, waar we troost en medeleven kunnen ervaren. In een tuin ben je ook in contact met de fundamentele aspecten van het leven, namelijk groei en verval. Dit kan ons helpen om te begrijpen dat als we niet tot rouwen in staat zijn, we in de greep raken van een aanhoudende winter”.

Uit onderzoek blijkt dat mensen niet ingesteld zijn om ons van anderen los te maken waardoor het na een verlies zo moeilijk en pijnlijk is om er weer bovenop te komen. We willen ons afsluiten van de emotionele pijn. Maar op een gegeven moment werpt zich dan toch de vraag op of we onszelf weer tot leven kunnen wekken. Dat kan door een stukje grond te bewerken, planten op te kweken en te verzorgen, te wroeten in de aarde en te snoeien en te bemesten, waardoor we dagelijks te maken hebben met verdwijning en wederkeer en dat biedt verwerking. Zo kan ik ondertussen weer intens genieten van alle dagelijkse verrassingen in mijn tuin, de duinen, de parken en de bossen.

Oftewel, een wijs pleidooi voor onderdompeling in tuinen, in groene ongedwongen omgevingen. Dit boek zou verplichte kost moeten zijn voor onder meer alle stedelijke ontwerpers, architecten, artsen en therapeuten”, aldus Sanne.

Tuinieren voor de Geest door Sue Stuart-Smith, 24,99, De Bezige Bij.

Het geroezemoes in het gras

Carlijn Krielaars leest momenteel juichend Het geroezemoes in het gras van Dave Goulson: “Het is echt het leukste boek éver. Over een bioloog die in Frankrijk een oud krotterig boerderijtje koopt en daar een insecten- en tuinjungle bij maakt. Hij vertelt het zo fijn, je loopt in gedachten met hem mee door de tuin, de velden in, en komt allerlei diertjes tegen. Hij laat zien wat er tussen zijn grind op de oprit leeft, op zolder, op het dak, ’s nachts in huis als iedereen slaapt, het is kortom de leuke oom die je altijd al wilde hebben.”

Het geroezemoes in het gras door Dave Goulson € 17,50, Atlas Contact.

Nog wat tips

  • Plant als medicijn, een uitgebreid en mooi vormgegeven boek van wildplukster en kruidenkundige Leoniek Bontje over planten die je kunt gebruiken om je eigen medicijnen te maken, van wondspray van duizendblad tot tincturen van eik of kastanje voor het versterken van je aderen.
  • Droogbloemen, een boek vol ideeën en inspiratie voor styling met gedroogde bloemen van bloemkunstenaar Bex Partridge.
  • Zo kan het ook – optimistisch over een gezamenlijke, bio-geïnspireerde toekomst. Dit boek gaat over hoe je kunt bijdragen aan de groene revolutie. De gevolgen van klimaatverandering, te veel stikstof en het ontstaan van virussen als corona maken dat we ons steeds vaker moeten aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Met ons huidige economische model maken we ecosystemen stuk om groei te bewerkstelligen. De mensen en projecten in dit boek laten zien dat het ook anders kan. Aan de hand van thema’s: water, energie, voedsel, infrastructuur, werken, wonen, producten, recreëren en leefstijl. lees je interviews met pioniers die nú al aan een bio-geïnspeerde samenleving werken, met bijzondere projecten, innovatieve producten of goede ideeën. Ook zijn er voorbeelden uit de natuur (‘Hoe bouwt een cactus?’) en inspiratiepagina’s met nog meer mooie uitvindingen, producten en tips.
Tweedehands, maar nog altijd goed groen leesvoer.

Tips uit de kringloopwinkel

In de kringloopwinkel vond ik een paar heerlijke weglezers voor in de tuin, misschien goed om naar uit te kijken als je eens gaat zoeken tussen de titels in je eigen tweedehandsboekwinkel of stalletjes langs de straat:

  • Alles van de ultragrappige tuinboekenschrijver Romke van der Kaa
  • Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans, aardig om te (her) lezen, dit fantasieverhaal over een jongetje dat meegenomen wordt in de insectenwereld, een beetje onze Hollandse variant op ‘Alice in Wonderland’

Mijn eigen boeken

Ja… en ik heb natuurlijk ook mijn eigen boeken te promoten:

BoekenBoeken

BoekenBoekenBoekenBoeken

Geef een antwoord