EETBARE TUIN * Omdat mijn Dossier Paardenbloem iets te vol raakte met losse recepten en ideeën, heb ik een aparte blog gemaakt.
Veel delen van de paardenbloem zijn eetbaar. Bloem, knop, blad en wortel. Ik weet niet of het zaad eetbaar is, dat ben ik nog niet tegengekomen. De stengel is giftig, tenzij je deze in de lengte doorsnijdt en even in zout water legt.
Paardenbloemblad eet je zo
Ik herinner me een vrouw die me vertelde in haar Amsterdamse oorlogsjaren als kind erop uitgestuurd werd om ‘paardenstekken’ te verzamelen en dat haar vader die dan kookte. Dat laatste was niet nodig geweest, sterker: beter eet je de paardenbloem zo vers en onbereid mogelijk.
- Vers in gemengde salade, op een broodje, in de pesto of omelet of een hartige flap, zie ook deze blog.
- Verse snippers over soep, saus of belegd broodje gestrooid.
- Gedroogd in een kruidentheemengsel of tuinkruidenmix.
- Rauw in stampot.
RECEPT: Molsla / Salade de Pissenlit
De frisse jonge bladeren (tot mei) prikkelen de stofwisseling en verlagen de bloeddruk. In Frankrijk wordt er een salade gemaakt met de jonge bladeren – soms zelfs een tijdje afgedekt (gebleekt) met een bloempot. Ze worden dan lichtgeel, malser en minder bitter – in Nederland en Vlaanderen noemen we dat ook wel molsla, omdat paardenbloemen die groeien in een molshoop ook dat effect hebben.
Eet de salade met een vinaigrette van azijn, olijfolie, mosterd en honing. Strooi er eventueel geroosterde walnotenstukjes over.
TIP Leg het blad een uur in licht gezouten water, dan trekt het bittere er wat uit.
PROJECT: Paardenbloemblad kweken
Dokter Vogel raadt aan de jonge paardenbloembladeren dagelijks te nuttigen, omdat deze een ‘wonderlijke goede uitwerking op de lever hebben’. “Wil een voorjaarskuur namelijk succes hebben, dan moeten wij vooral proberen onze lever gunstig te stemmen, waardoor wij een van de belangrijkste organen doen aansterken.” Hij beschrijft in zijn boek De Kleine Dokter hoe je een speciaal bed van paardenbloemen kunt aanleggen op een vroege lentedag, wanneer de aarde goed vochtig is: “Voor dit doel moeten we door het bed diepe gleuven trekken, waarin we een aangesloten rij wortels van paardebloem leggen (…) (in de lengte, KS). We bedekken de wortels dan (…) (met compost, KS), dekken de gleuf dan met aarde volledig toe en oogsten steeds de jonge scheuten die uit de wortels komen en opschieten. Op die manier kunnen we tot in de herfst genieten van onze paardenbloemsalade.”
Dat ga ik proberen:
Paardenbloemwortel eet je zo
Paardenbloemwortel is goed voor de spijsvertering, lever en galblaas. Er is ooit een onderzoek geweest naar paardenbloemthee als middel tegen kanker, maar ik lees op de (interessante) factchecksite van de Universiteit van Leiden dat dit grotendeels een hoopvolle hoax is.
Bij kruidenvrouwen lees ik dat je de wortels het beste in het najaar oogst, omdat dan de werkzame stoffen op hun krachtigst zijn en er meer zetmeel in is verzameld. Maar in mijn eigen tuinpraktijk komen ze juist in het voorjaar tevoorschijn als ik stukjes grond op mijn tuin Verderland klaarmaak voor projecten. Omdat ze dan op de verkeerde plek staan, haal ik ze met een riek op, of ik plag wat kweekgras af en schud de paardenbloemplant dan uit de plag. Deze exemplaren gebruik ik om te eten of voor ander gebruik in te zetten. De wortels zijn vaak dik en imposant. Je gebruikt ze bij voorkeur vóór de bloei als je de geneeskrachtige werking optimaal wilt benutten.
De paardenbloemwortel kun je in plakjes op brood eten. Je kunt de wortel ook drogen en/of roosteren en dan gebruiken als vervanger voor koffie of in een theemengsel gebruiken. Wil je wat geneeskrachtigs maken dan kun je van de wortel een weerstandsverhogende of ontgiftende tinctuur maken door een jampot voor driekwart te vullen met de schone (vrij van zand) kleine wortelstukjes en aan te lengen met wodka of whisky. Schud goed. Zet dan weg op een lichte plaats, maar niet in directe zon en schud het potje af en toe. Na vier tot zes weken kun je de vloeistof zeven door een schone doek en in een bruin glazen flesje bewaren. Recept: 3 maal daags 20-30 druppels met wat water voor het eten innemen (bron: Harmony Center).
Paardenbloemknoppen eet je zo
Paardenbloemen eet je zo
Paardenbloemhoning bevat glucose, fructose, sucrose, maltose, fructomaltose en melezitose met 12 geïdentificeerde aminozuren. Lees deze blog om te weten hoe je paardenbloemhoning maakt.
Ik maakte dit jaar een wat dunnere siroop om over ijs te sprenkelen.
TIP Meer interessante recepten staan op de website van het Hunebedcafé.
DIY met paardenbloem
Gier voor bessenstruiken
Er ontstaat dan een gefermenteerd goedje, dat je kunt zeven en dan verdund (1:10) als vloeibare mest kunt toepassen. Vooral bessenstruiken schijnen het er goed op te doen.
Deze paardenbloemgier bevat voedzame elementen en sporenelemengten als calcium, koper, ijzer, kalium, mangaan, fosfor en silicium.
De steel om mee te vlechten
Suzie Grieve van de Instagram-pagina Foraged Fibers laat zien hoe ze paardenbloemstelen droogt om er mandjes en armbandjes mee te vlechten.
Maceraat voor zeep & bloemenkrans
Ook vlocht ze een krans voor haar jonge veulen Fífilla, de IJslandse naam voor paardenbloem.
Boekenlegger 😉
In een Duits boek lees ik dat kinderen de bloemen als poederkwast gebruiken en elkaars wangen beschilderen met het gele stuifmeel.
Heb jij een recept of idee met de paardenbloem? Deel het in de comments!
Meer lezen over de paardenbloem? Zie Dossier Paardenbloem.