Zo geef je groente een tweede leven

SERIE AFVALVRIJ LEVEN * Zojuist verscheen het boek De Afvalvrije Keukencyclus van Katie Elzer-Peters. Een tof doe-boek waarin je leert hoe je bepaalde groenten uit je eigen tuin of uit de winkel kunt hergebruiken. Van snijplank naar moestuin en weer terug. Zo geef je groente een tweede leven.

In dit praktische boek krijg je goed uitgelegd hoe je restjes groente en fruit weer opnieuw opkweekt. Het is een inspiratiebron voor iedereen die minder voedsel wil verspillen, en vers eten belangrijk vindt. Door met de tips aan de slag te gaan, word je je ook bewust van de groenten zelf: hoe ze eigenlijk groeien en hoe ze smaken. Want als je zelf wekenlang de wortelplantjes op je vensterbank vertroetelt, dan proef je ze beter. Je krijgt respect voor je groente!

groente een tweede leven
Rechtsboven: kruidenstekjes die opnieuw gaan wortelen. Linksonder: een stukje kurkuma-wortel liep uit. Daarna heb ik dat stukje in de tuin geplant. Na een flink aantal weken verschenen aan de wortel babyplantjes. Die ik heb uitgegraven en apart teruggezet. Ook gember werkt op die manier: die moet je in de winter binnen verder opkweken, want de knol is niet bestand tegen vorst. Of die kurkuma het deze winter redt, moet ik nog meemaken.

Groente een tweede leven gunnen

In het boek komen allerlei groentesoorten aan bod die zich lenen voor hergebruik. Van zoete aardappel tot radijs, knoflook en zelfs citroen. Katie legt duidelijk uit hoe je plantdelen, zaden of stekjes kunt opkweken tot nieuw eetbare planten, of leuke kamerplanten. En wat je met de overgebleven restjes kunt doen. Het maakt je bewust van hoe groenten in elkaar steken, dat het levende plantdelen zijn. Je kijkt heel anders aan tegen een aardappel die uitloopt (vroeger: ach nee, nu: hoera!).

Experimenteren

Een van de eerste experimenten die ik na het lezen van het boek heb geprobeerd zijn die met worteltjes en bietjes. Het enige wat je hoeft te doen is deze groenten te toppen, die topjes in een potje aarde* te duwen, dat op de vensterbank te zetten en regelmatig water te geven. En kijk: na verloop van tijd groeit daar weer loof uit dat eetbaar is.

*NB in het boek wordt gesproken van ‘groeimedium’. Ik heb dat niet kunnen vinden in mijn buurt en daarom potaarde voor kamerplanten gebruikt. Lukte prima.

groente een tweede leven
Worteltopjes krijgen nieuw loof: dat is eetbaar in salades, soep of kun je stoven met wat ui en knoflook en in een stamppotje verwerken. Het bietenloof idem.
Dezelfde methode kun je toepassen met andere knollen en wortels zoals raap, knolselderij, prei en venkel. Zelf heb ik mierikswortel uit mijn eigen moestuin op deze manier weer opgekweekt tot nieuwe planten.
In het boek staat nog de tip om bietjes buiten in de tuin te laten doorschieten: insecten zijn dol op de bloemen, dat is ook zo bij venkel.

Het boek De Afvalvrije Keukencyclus is te bestellen bij de KNNV Uitgeverij.

Meer lezen over wat te doen met restjes groente:

2 Antwoorden op “Zo geef je groente een tweede leven”

  1. Lieke Vullings zegt:

    Dank dat je “gewone (pot) aarde” noemde als groeimedium want nadeel van het boek is het daarover juist niet gaat!
    Gebuikte je potaarde en welk merk?

    Hartelijk dank, L. Vullings

    1. Katja Staring zegt:

      Hi Lieke, ik heb potgrond gebruikt van Bio-Kultura. Succes met (her)opkweken!. Wat ga je als eerste proberen?

Reacties zijn gesloten.