Het gloedvolle groentemenu van Humus x Hortense

restaurant humus x hortense

In Brussel werd ik getrakteerd op een etentje bij Humus x Hortense. Een restaurant met een menukaart waar je geen vlees of vis op aantreft. Alle gerechten bestaan uit groente en aanvullende ingrediënten. Het verrassingsmenu heeft ontelbaar veel gangen, en de smaken knetteren van je bord! Ik hou hiervan!

Vlees en vis eet ik al tijden niet meer. En steeds vaker neig ik naar vegan. Uit eten gaan wordt dan wel minder leuk, want de keus is vaak beperkt tot pompoensoep of veggie burger. Dat gaat anders in de Brusselse Vergniesstraat 2, in de wijk Ixelles, oftewel Elsene op z’n Nederlands.

In de wijk Ixelles/Elsene is Humus x Hortense in een oude theesalon neergestreken en heeft daar haar eigen persoonlijkheid ingebracht met strakke houten tafels en stoelen.

In een voormalige theesalon, zie het wufte plafond met kroonluchter en de gecapitonneerde bankjes met krullen, is een hip concept neergestreken. Via de open keuken zien we jonge koks en cocktailshakers in de weer met innovatieve gerechten en dranken.

Aan onze tafel verschijnt de olijke chef Nicolas, met een goede baard. Met hem hebben wij vanavond een rendez vous botanique, oftewel een botanische date.

Nicolas Decloedt is de beste groentechef van 2019 volgens Gault Millau, een Franse uitgever van gastronomiegidsen, vergelijkbaar met Michelin. En onlangs belandde hij met zijn restaurant op de 7e plek in de Top 100 Best Vegetables Restaurants van We’re Smart World.

Hij heeft ervaringen opgedaan in toprestaurants in Brussel, dus hij beheerst de traditionele bereiding van de klassieke gerechten. Hij kent de discipline van de Belgische keuken, en het belang van ‘een gerecht als schilderij’. Aan die basis voegt hij nu in zijn eigen tent zeer hedendaagse inzichten toe. Hij wil ingrediënten die duurzaam zijn geteeld, die lokaal zijn geproduceerd of geplukt en onderzoekt de kwaliteiten van kruiden, groenten en ook wilde planten. Maar ook ‘nieuwe’ bereidingswijzen als fermentatie probeert hij uit met een team van mensen die net zo nieuwsgierig zijn naar bekende, oude en onontdekte smaakcombinaties.  “En omdat ikzelf al járen vegetariër ben, staat er geen vlees op de kaart. Maar ook geen vis”, aldus Decloedt. Zijn gerechten bevatten wel melkproducten en eieren, tenzij een gast expliciet vraagt om een vegan menu.

Groentekunstenaar Nicolas Decloedt kookt niet in zijn uppie, hij heeft een heel team achter zich, zoals mixologist Matthieu Chaumont die botanische cocktails bedenkt van allerlei kookrestanten en Nicolas’ partner Caroline Baerten draagt zorg voor het interieur (zie de bijzondere bestekbak in de tafel) en produceert zelf het exclusieve keramiek.

De tel kwijt

Eerlijk gezegd, ik ben de tel kwijtgeraakt van alle gerechten die voor onze neus werden gezet in en op de allermooiste bakjes en bordjes en kopjes en plankjes en tegeltjes. Het Full Experience Menu is een avondvullend programma vol aangename verrassingen.

Wat hebben we gegeten? Crackers met humus. Zuurdesembrood van de Brusselse bakker Charli. Zuringwortel met gele biet en een koolzaadappelsausje. Venkel met notenpasta plus een venkelgazpacho met groene paddestoelen. Beetgare asperges met een linzenpureetje. Nog zowat van dat alles. Twee desserts. Bijzondere cocktails.

Elk gerecht en drankje was een feestje om te zien, om te eten en te bespreken met elkaar. Elk gerecht gaf sprankelende inspiratie voor onze eigen moestuin, wildplukexperimenten en kookavondjes.

Dus kun je genieten van een avondvullend meergangenmenu met louter groenten? Ja!

Feestelijke gerechten en een explosie van smaak, textuur en kleur.

Info over Humus x Hortense

Adres: Vergniesstraat 2 Brussel. Gesloten op zondag en maandag. Lunch op vrijdag en zaterdag 12-14.30 uur. Full Experience Menu (alle dranken inbegrepen) € 121, Pure Degustatie Menu € 52 (alleen weekdagen) Wild Degustatie Menu € 60 (weekend en feestdagen) Optioneel: cocktail- en wijnarrangement of niet-alcoholische dranken. Gelieve vooraf gedetailleerd aan te geven of de koks rekening moeten houden met voedselallergieën of vegan aanpassingen. Website voor meer info.

Meer lezen over groen Brussel en omgeving

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.