Pssst… In mijn eik zit een elfendeurtje

elfendeurtje

In een van de negentien oude eiken op ons erf zit een elfendeurtje. Je moet even goed zoeken om het te vinden, maar het is er écht!

Op een wandeling over de singels van Alkmaar afgelopen jaar, ontdekte ik in een eik een elfendeurtje. Ik ging op zoek naar het verhaal erachter en kwam uit op de website van Dorien Pronk-Roobeek.

Verkneukelen

Elfendeurtjes zijn houten mini-deurtjes van ongeveer 12 tot 16 centimeter hoog. Het idee is ze ‘m tegen een boom te plaatsen en je vervolgens te verkneukelen als er mensen langskomen die ‘t ontdekken. “Verder is het stiekem plaatsen ook erg leuk om te doen”, aldus Dorien.

Elfendeurtje hier en daar

Sinds eind 2016 is er in Alkmaar een officiële elfendeurtjesroute, op initiatief van Dorien. “Het is bijzonder om tijdens een wandeling een elfendeurtje tegen te komen”, zegt zij. “Mijn wens is dat er op meerdere plekken in Nederland zomaar hier en daar deurtjes tevoorschijn komen. Op deze manier beleven kinderen en volwassenen een onverwacht sprookjesmoment.” Nou, inmiddels beginnen de deurtjes het land te veroveren en zelfs al de grenzen over te gaan. “Neem er eentje mee tijdens een wandeling door bos of park”, tipt Dorien.

Inmiddels kun je op meerdere plekken een Elfendeurtjesroute lopen, zoals op deze plekken van Staatsbosbeheer. Ze zijn eigenlijk voor kinderen bedoeld, maar… ik las laatst dat volwassenen ook meer zouden moeten spelen, dus rep je naar:

  • Buitencentrum Schoorl
  • België: Yvonne Grooteman legde een route aan bij haar gîte de Holzheimer Hütte in Büllingen
  • Buitencentrum de Weerribben (voorjaar 2019)
  • Hollandse Hout, buitencentrum Oostvaardersplassen (voorjaar 2019)

Dorien: “De routes bij Staatsbosbeheer bestaan uit stammen met ingefreesde deurtjes. Daar wonen elfjes die vriendjes zijn met de dieren uit dat gebied. Kinderen kunnen opdrachtjes doen en als ze het goed gedaan hebben, moeten ze met hun toverstafje tikken en een spreuk zeggen en dan krijgen ze een blokje met het desbetreffende dier erop. Als ze er daarvan acht verzameld hebben, komen ze bij het ‘feestdeurtje’. Daar leggen ze alle blokjes omheen en zingen ze een liedje en krijgen drinken en een koekje. Dan leveren ze alles weer in en krijgen ze een kleurplaat. Het toverstafje mogen ze houden. Is echt leuk om te doen met de allerkleinsten,van 2,5 tot 5 jaar.

elfendeurtje monteren
Ik bestelde de toren van Alkmaar voor ene van mijn oude eiken. Compleet met steentjes voor het ‘stoepje’, brievenbus, plantenpot, paddenstoel en glow-in-the-dark-kiezel…

Mijn eigen route

De deurtjes zijn twee keer met sterke botenlak behandeld, dus hopelijk houden ze het een tijdje uit.

Ikzelf heb nu bij Dorien het deurtje ‘Torentje van Alkmaar’ besteld en inmiddels gemonteerd. Wie weet is dat dit de eerste van een route langs al onze oude bomen…

2 Antwoorden op “Pssst… In mijn eik zit een elfendeurtje”

  1. Leuk artikel, zo zie je maar hoe een klein initiatief kan uitgroeien tot … wie weet waar het eindigt.

    1. Katja Staring zegt:

      Dank! Ja inderdaad Bert. Heb je zelf ook al een elfendeurtje in de tuin, of elders ergens stiekem tegenaan geschroefd? 😉

Reacties zijn gesloten.