Hoe bio zijn mijn bloemen eigenlijk?

Hoe bio zijn mijn planten en bloemen? Omdat ik bewust wil leven en rekening wil houden met de natuur, kom ik tijdens het tuinieren ook uit op deze vraag… MAAR ik zou je niet kunnen vertellen of de planten die ik in mijn tuin heb staan, allemaal ‘verantwoord’ zijn. Voor deze blogpost ben ik gaan speuren naar antwoorden.

Ik gebruik bio-potgrond en bio-producten op het gebied van plantvoeding en zelfs bio-slakkenbestrijdingskorrels (hoewel ik dan toch wroeging heb: slakken zijn ook dieren…).

In mijn buurgemeente Westerveld woedt er een verhitte discussie over de oprukkende bollentelers. Een bewonersgroep die zich Boze Bollen noemt, kampt tegen hyacinthtelers die nare bestijdingsmiddelen gebruiken. Geen mediator krijgt hier een speld tussen. Er staan twee kampen briesend tegenover ekaar.

Toen mij deze vete ter ore kwam, krabde ik mijzelf als fervent bol- en knolliefhebber achter de oren. Want… Ahum. Hoe bio zijn mijn eigen liefjes? De meer dan 150 tulpen die ik midden in december coute-que-coute nog in de natte sneeuw heb staan poten, omdat ik in het voorjaar wil genieten van de eerste tulpenpracht? Mijn frivole en uitdijende verzameling dahlia’s, die ik in november met zachte hand uit de grond wroet, netjes opberg op een droge vorstvrije plek, en die ik in maart allemaal weer binnen in potten plant, zodat ze flink uitgroeien en de slakken minder vat hebben op het eerste jonge groen? En waar de vlinders en bijen veelvuldig op landen?

Kan ik met mijn natuurhart doodleuk met gif geproduceerde producten in mijn tuin gaan zetten?

Hmmm. Eigenlijk niet.

De planten, bollen en knollen die ik heb, die ga ik niet vernietigen natuurlijk. Daar is ook veel energie in gestoken, door de teler en later door mij. Maar ik ga vanaf nu wel wat strenger letten op wat ik in mijn tuin zet.

Want met bewustzijn, zet je de eerste stap.

Ik heb een paar voorbeelden verzameld van organisaties die vanuit een verschillende invalshoek al bezig zijn met milieuvriendelijke plantenteelt.

Voorbeeld 1: Sprinklr

Bio

Mooi nieuws is dat de startup en plantenwebshop Sprinklr naar kwekers heeft gezocht die ‘goed bezig zijn’. Ze bieden online verschillende dahlia’s aan, drie buitenplantensets en ook een moestuinmix.

Ik heb net een supertoffe kist ontvangen en de planten zien er veelbelovend uit. Ze gaan dit weekend mijn tuin in.

Het schattige is dat er ook een heel ‘bio’ lieveheersbeestje met de zending meekwam.

Sprinklr heeft als ambitie om steden te vergroenen en mensen terug in contact brengen met de natuur (ook mijn missie). Daarnaast wil het bedrijf de teeltsector “een schop onder de kont geven, omdat daar nog heel wat gif wordt gebruikt.”

De startuppers werken met name voor hun buitenplanten en bollen met biologische kwekers. En ze besteden uiteraard ook in hun eigen bedrijfsvoering aandacht aan duurzaamheid, want ze laten hun bestellingen met elektrische wagens ophalen door BubblePost, die ze op Amsterdamse adressen bezorgt. Voor de rest van Nederland hebben ze een andere vervoerder.

Een van de bollenkwekers die levert aan Sprinklr:

Voorbeeld 2: Benefits of Nature

Benefits of Nature is een cocreatie van meerdere partijen die samen werken aan de ontwikkeling van één uniforme, door de hele keten geaccepteerde standaard voor de tuinbouw, internationaal. Er zijn tien partners betrokken, zoals Royal FloraHolland, GroentenFruit Huis en Wageningen Economic Research.

Ze hoeven het wiel niet helemaal opnieuw uit te vinden want ook voor producten als verf en wasmiddelen is zo’n standaardisering al uitgezocht. De ‘footprintberekeningen’ in de tuinbouwsector kunnen op dezelfde manier worden berekend.

Voorbeeld 3: Fair Flora

Met het bloemen- en plantenlabel Fair Flora hebben acht kwekers een cerificering uitgewerkt, want ze vonden de huidige certifcering niet ambitieus genoeg. De acht hebben als hoofdvoorwaarde om een footprint van de plant/bloem te hebben én te tonen. Zij richten zich op de consument die op zoek is naar het duurzame verhaal achter de bloem of plant.

Ik kreeg een uitgebreide uiteenzetting van Rick van der Linden van Fair Flora, die vooral de kassensector goed kent.

“Zeker gebruikt deze sector nog bestrijdingsmiddelen – een netter woord: gewasbeschermingsmiddelen, maar veel kwekers werken er hard aan om het gebruik van chemische middelen tot een minimum te beperken. Uiteindelijk willen we dat de milieubelasting zo laag is, dat die door de natuur zelf ‘gerepareerd’ kan worden. En gewasbescherming hoeft dus niet chemisch te zijn hè. Steeds vaker worden biologische middelen ingezet. Bijvoorbeeld plantstoffen die giftig zijn voor insecten die de plant kunnen aantasten, zoals bladluizen. Maar ook plakkerige middelen waarop deze insecten blijven vastplakken, zodat ze doodgaan. Ook worden insecten gebruikt om plagen te bestrijden, zoals roofmijten, roofkevers en sluipwespen, want die eten de plaaginsecten”, aldus Rick. Ook gebruikt de sierteeltsector in de kassen bijen en hommels om te bestuiven en die kunnen niet tegen gif. Rick vervolgt: “Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar de giftigheid van alle middelen – chemisch én biologisch – wat er ook wel toe leidt dat een middel verboden wordt.”

Nou, food for thought waar ik vast nog niet over uitgeschreven ben. Dus wordt vervolgd.

Heb jij voorbeelden van bio bloemen en planten?

Heb je een aanvulling op genoemde voorbeelden, stuur me dan een bericht met info.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.