Bessenstruiken voor jam, taart en puddingsaus

Bessenstruiken

Ik ben dol op bessen, bramen en frambozen. Hmmm, de zurige én zoete smaak van die vruchtjes. En de heerlijke jam en saus die je ermee kunt maken, waar je de hele winter mee vooruit kunt. Of sorbetijs en smoothies… Nou, je begrijpt, bessenstruiken krijgen een plek in onze eetbare tuin.

In de moestuin heb ik één bed toebedeeld aan bessenstruiken. Daar zaai ik op de (nu nog) lege plekken wat kruiden tussendoor. Ik verwacht dat die fruitplanten mettertijd gaan uitdijen.

Bessenstruiken

Van de Zuid-Hollandse kwekerij Fruitkweken.nl uit Ottoland kreeg ik een doos planten toegezonden om uit te proberen:

  • honingbes (Lonicera caerulea)
  • rode braam (Rubus ‘tayberry’)
  • vlierbes (Sambucus nigra ‘hashberg’)
  • doornloze braam (Rubus fruticosus ‘thornfree’) > hopelijk een beter alternatief voor de waardeloze ‘thornless evergreen‘ die ik van een andere leverancier in mijn vorige tuin had, hele taaie braampjes kwamen daar aan…

Eigenlijk wil je dit soort fruitplanten in het najaar planten voor het beste resultaat, maar nu gaat ‘t ook nog prima. Zet ze in de tuin liefst in de volle zon, daar houden ze van.

In het najaar moet je ze bijsnoeien en in sommige struiken mag je de snoeischaar duchtig inzetten. De instructies worden bij de plant geleverd.

TIPS

Ik verwijderde na het planten de bruine elastiekjes waarmee de twijgen aan de bijgeleverde stokken waren geknoopt. Die had ik er beter nog even om laten zitten, want met de stevige wind van afgelopen dagen waaiden ze ietwat uit het gelid. Kon ik ze alsnog opbinden. Hopelijk redden ze het en zijn ze niet al te veel beschadigd geraakt.

De vlier wordt uiteindelijk een twee meter hoge struik/boom, dus die heb ik op een plek gezet waar groeimogelijkheid is.

Bessenstruiken

Bessenstruiken in mand

Ook kreeg ik van Fruitkweken.nl een aalbes (Ribes rubrum ‘Jonkheer van Tets’) in een stijlvolle mand, waar die nog ongeveer 3 jaar in kan blijven staan, als je ‘m regelmatig bijmest en bij droog weer dagelijks water geeft. Die heb ik bij de voordeur gezet. Staat goed. Eens wat anders dan een hortensia 😉

Ik denk dat ik deze aalbes volgend voorjaar wel in de volle grond ga plaatsen bij z’n ‘neefjes’.

Bessenstruiken

Nog onbekende frambozen

Helemaal achter op ons terrein stond al een behoorlijke bos frambozen, waarvan ik nog moet ontdekken welke soort het is, vermoedelijk herfstframbozen. Ik heb ze op goed geluk dit najaar gesnoeid op verschillende hoogtes en ze beginnen nu behoorlijk te groeien. Ben reuze benieuwd wat dat gaat opleveren en of ik ze anders had moeten behandelen. Ze lopen nogal uit met jonge scheuten die zo de grond uitpiepen. We shall see, terugknippen kan altijd nog.

Eerder zelf aangeschaft: wijnbes, bosbes en aardbei

Verschillende tuiniers hoorde ik vorig jaar lovend spreken over de Japanse wijnbes. Die had ik dus van de winter al een aangeschaft en op een tijdelijke plek in de tuin gezet. Nu staat deze ook in de moestuin, bij de rest van de bessenstruiken. Verder heb ik ongeveer tien aardbeienplantjes (twee soorten) in een border vlakbij de moestuin gezet en bosbessen op een ‘bossig’ plekje in de voortuin.

Waar ik nog naar op zoek wil, is wilde aardbeien. Dus als je nog een stekje hebt… 🙂

Meer blogs over de eetbare tuin

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.