Ga de hoogte in met een hangtuin

Hangtuintje

TUINTIPS & TRUCS * Klein behuisd? Of heb je een veel te krap balkon of een tuintje van niks? Dan is verticaal tuinieren dé oplossing. En komen er steeds meer leuke vertical green oplossingen voor binnen en buiten. Ga de hoogte in met een hangtuin!

Heb je weinig oppervlak, of alleen een balkon, dan is een hangtuin een idee. Maar ook in kale tuinhoekjes en op schuttingen geven ze sjeu.

Daarnaast zijn planthangers ideaal om planten in te stoppen die anders door slakken worden aangevreten. Zo werd mijn pas aangeschafte aardbeienmunt in 1 nacht half weggeknaagd, maar nu hangt-ie hoog en onbereikbaar aan een haak aan de schuur. Doei slakken!

Hangtuintje
Rechts: Ik had nog een planthanger van touw die ik binnen niet gebruik, maar die prima kan voor in de zomer buiten.
Links: Schattige recycle-oplossing (mok met huislook) in een moestuin in Duitsland. Daaronder: strak wanddesign met kruiden in een lunchtentje in Den Haag.
Hangtuintjes
Florideja: een Sloveens merk.
hangtuin
Hang je zakken aan een staaldraad.
Hangtuin

Mooi van design zijn de indoor wallplanters van het Sloveense Florideja. Van upcycled zeil en vilt maken zij waterdichte plantzakken die je op verschillende plekken en manieren kunt ophangen.

Je kunt ze ook binnen gebruiken, bijvoorbeeld in de keuken, zodat je direct verse kruiden kunt plukken bij het koken of om verse muntthee te zetten. Op hun website vind je veel voorbeelden en handige tips.

De Eetbare Wand vol verse kruiden voor gerechten en thee van Schouten’s Kruiden (winnaar duurzame samenwerking Gardenista)

Hangtuintje

Hangtuin die je kant en klaar bij een tuincentrum kunt kopen, maar die ook inspiratie biedt. Ik kan me voorstellen dat je zoiets van oude bakblikken of bloembakken maakt, of met een stuk dakgoot.

Nog meer de hoogte in

Voor een stoere oplossing kun je ook aan de slag met houten pallets die je rechtop zet tegen de muur en waar je planten in kunt zetten. Of  houten fruitkratten stapelen voor potten.

Of je maakt van stevige bamboestokken een stellage die je schuin tegen de muur aan zet. Aan de horizontale stokken kun je dan weer bloempotten hangen, of er een smalle bloembak onderaan zetten voor eenjarige klimplanten als Oost-Indische kers (eetbare bloem), siererwt (Lathyrus) of een klimmende winde (Ipomoea), in meerdere kleuren van roze tot diepblauw verkrijgbaar.

Meer hangtuin ‘inspo’ op Pinterest

Kijk op mijn bord Hanging Garden voor oplossingen van romantisch, retro, stoer tot strak design.

Over verticaal tuinieren lees je ook in deze blog op deze website.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.