Verticaal groen is very trendy

Verticaal groen, het is booming. Ik zie deze trend op allerlei plekken, binnen én buiten. Het is een interessante manier om een ruimte een gezonde sfeer en gevoel te geven. En biedt een heel nieuwe kijk op plantgebruik, in je interieur en exterieur. Dus: behang je muur letterlijk met planten tot er geen stukje wit meer zichtbaar is. Of tover je saaie buitenmuur om tot een sappige jungle.

Verticaal groen

Parijs

Het handige van Instagram is dat je naar designbeurzen kunt gaan zonder te reizen. Met zoeken op de beurs-hashtag komen de trends ook in beeld. Zo ontdekte ik via de tag van het Franse design-evenement Maison et Objet de plantenwand-panelen van het Belgische bedrijf Green Mood.

Verticaal groen

Op deze panelen zijn verschillende mossen verwerkt waarmee je wanden kunt bekleden met plantendesign dat er strak uitziet. Bovendien zijn ze onderhoudsvrij, maar bieden de objecten toch echt natuurlijk groen en dus goed voor je mood. Ook is de wanddecoratie gunstig voor de akoestiek.

In deze panelen is mos verwerkt dat volgens de producent duurzaam en met respect voor het milieu wordt geproduceerd en/of geoogst uit Europese bossen. Soms wordt het nog wordt bewerkt met natuurlijke stoffen, zodat kleur en textuur goed blijven. In de panelen zit bijvoorbeeld rendiermos en balmos. Ook worden er varens en grassen uit Zuid-Amerika in gebruikt.

Echt iets voor degenen die gewone kamerplanten te veel gedoe vinden, of die planten niet stylish genoeg vinden in hun interieur, of voor ruimtes waar gewoonweg niet veel plaats is.

Antwerpen

Verticaal groen

Van linksboven naar rechtsonder gespot in deze stad:

  • schrootjeswand met (weliswaar kunststof in dit geval) bloemen in modezaak Desigual
  • plantenvakkenwand bij lunchroom Exki
  • plantenwand bij koffietentje
  • groene wand in modezaak Claudia Sträter

Amsterdam

Verticaal groen

Op de woonbeurs zag ik deze twee voorbeelden: een hele wand vol planten en bloemen en een DIY-variant: bloembakken voor in de badkamer.

Merano

Verticaal groen

Toen ik de Trautmannsdorff-tuinen in Noord-Italië bezocht, waren de tuinmannen druk bezig met buiten een groene wand aanleggen. Interessant om te zien hoe ze dat aanpakten.

Straatsburg

Verticaal groen

Een heel pand vol groen! Gezien op een straathoek in Straatsburg.

Nederland

Verticaal Tuinieren

Gespot in het tuincentrum: een kunststof stapelsysteem om een groene wand te bouwen op je terras of balkon. Ook kun je er een kale hoek in de tuin mee opfrissen, of een afschermwandje voor bijvoorbeeld de kliko zetten. Met zo’n stapelwand kun je snel een verticale  moestuin, bloementuin of kruidentuin maken. Ik kan me ook indenken dat je er binnenshuis wat tofs mee kunt maken: een vet- en hangplantentuin, of een staande varentuin.

De bouwblokken worden verkocht onder de naam NatureUp! en zijn van het merk Gardena. Handig is dat er een ‘kraancomputer’ op kan aansluiten, zodat de planten druppelsgewijs de juiste hoeveelheid water krijgen.

Volger Ronald spotte deze pracht van een verticale wand in een kantoorpand in Almelo:

 

Meer verticaal groen op Pinterest

Op Pinterest heb ik het bord Plant Walls gemaakt met verzamelde pins over groene muren en verticaal groen voor binnen en buiten.