Drenthe-wandeling: de natuurlijke grens van het Reestdal

Sinds we in Drenthe wonen, zijn wij natuurlijk hier de wandelpaden aan het verkennen. Deze keer gingen we wandelen in het Reestdal. Prachtig gebied op de grens met Overijssel.

Reestdal

Onze eerste kennismaking was het korte rondje van de wandeling. Deze heb ik gedownload via het Stichting Het Drentse Landschap (zie de link onderaan deze blog). Er zijn hier paaltjeswandelingen uitgezet, waarmee je ook nog een oversteek kunt maken naar Overijssel. Rivier de Reest is namelijk de natuurlijke grens tussen de twee provincies.

Reestdal

Startpunt van de wandeling is buitenplaats de Havixhorst (zie sterretje) waar voldoende parkeerplaatsen zijn (ook voorbij het landhuis).

Reestdal

MUST SEE: loop vanaf de Havixhorst via de paarse paaltjes naar het ooievaarsstation De Lokkerij en zie de klepperende vogels trots op hun nest zitten. En later zie je ze in de weiden neestrijken.

Reestdal

Reestdal

Op weekenddagen in het betere seizoen is het hier volgens mij enorm druk, want er is ook een beeldentuin die dan mooi is beplant en er is een restaurant. In februari is het heerlijk rustig, ook op zondag.

We haalden moddervoeten want het was flink nat – niet gek in uiterwaarden, maar wat een schitterend gebied is dit om te wandelen. Heel ruimelijk met mooie doorkijkjes, over oude landgoederen en: steeds dat bijzondere slingerende riviertje.

Reestdal

De Reest slingert zich door het land. Van de plaats Drogteropslagen bij Dedemsvaart, stroomt het water naar Meppel. Langs heide, bos, beekdalgrasland. Langs boerderijen en landhuizen.

Al vanaf het midden van de 19e eeuw is geprobeerd die kronkelende Reest ‘te temmen en recht te trekken’, lees ik in een tekst over een lezing door kenner Bernhard Hanskamp. “In ruim 150 jaar, tot 1989, is dit de waterstaatsingenieurs nooit gelukt. Ook landbouwkundige ruilverkavelingen kregen maar geen greep op het Reestdal.”

Sinds de jaren zestig werkt Het Drentse Landschap samen met het waterschap, enkele boeren, het Rijk en de provincie aan het terugbrengen en behouden van de oude allure van de rivier.

Mooi werk, want het is uniek in Nederland om zo onverstoord langs een rivier te kunnen wandelen.

Reestdal

Info over wandelen in het Reestdal

Ik heb op deze webpagina van Stichting Het Drents Landschap een wandelroute gedownload. Wij liepen de route van de Havixhorst via Dickninge via de paaltjesnummers 57-44-45-46-47- hier improviseerden we de route een terug via de molen van De Wijk -55-56-57 en terug naar de Havixhorst. Deze is ongeveer 7 kilometer.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.