Verse Trend: groene steden zijn cool

Minder stenen en meer groen in de stad is een trend die we al een aantal jaar zien. Groene steden zijn letterlijk ‘cool’. Wat met de gevolgen van hitte en heftige regenbuien deze zomer is de aandacht ervoor alleen maar toegenomen. De voordelen van meer groen zijn legio: verminderen van hittestress, meer biodiversiteit, sneller afvoeren van water en een betere luchtkwaliteit.

Recent onderzoek van het University College London wijst uit dat bossen in stedelijke gebieden heel veel koolstof kunnen opslaan, zelfs net zoveel als een regenwoud. En zeg nou zelf: een stad met bomen en planten is aangenamer om te verblijven. Er zijn al heel wat mensen bezig met het vergroenen van steden.

Wij laten 3 voorbeelden zien in deze derde aflevering van de blogserie Verse Trends.

groene steden
Bij de ontwikkeling en (her)inrichting van steden is groen niet meer weg te denken.

1. Groen vanaf de tekentafel

Zowel in bestaande steden als nieuwe steden krijgt groen meer voet aan de grond. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar LiuZhou City een nieuwe stad die klimaatproof is ontworpen en nu in China wordt gebouwd om in 2020 klaar te zijn voor 30.000 bewoners.

In de stad komen 40.000 bomen en bijna 1 miljoen planten! Niet alleen parken en tuinen worden groene oases, maar ook de gevels, straten en gebouwen. Een heel andere aanblik dan wat we gewend zijn dus. Dichterbij huis krijgt ook Utrecht binnenkort twee verticale woonbossen, vlak achter het Centraal Station: Wonderwoods. Bij de ontwikkeling van steden is groen niet meer weg te denken.

groene steden
Tuny Forests zijn minibossen niet groter dan een tennisbaan, maar heel belangrijk voor vogels, vlinders, insecten én mensen in stedelijke gebieden. Het plan is dat er voor 2021 minimaal honderd Tiny Forests in Nederland bijkomen.

2. De zelfdoeners: van adoptiegroen tot Tiny Forests

Je ziet op heel veel plekken mensen die zelf aan de slag gaan met het groener maken van hun wijk of straat. Het Spoorpark in Tilburg is een van de grootste burgerinitiatieven in Nederland, maar ook in andere steden is de ontwikkeling van stadsgroen niet meer het exclusieve domein van de overheid.

Veel gemeenten bieden de ruimte aan mensen om invulling te geven aan braakliggende terreinen. In steeds meer gemeenten kun je groen adopteren van de gemeente, bijvoorbeeld als je vindt dat het plantsoen om de hoek wel wat kleur kan gebruiken, of als je plannen hebt voor een pluktuin in je buurt. En twaalf gemeenten krijgen dit najaar in samenwerking met natuurorganisatie IVN ‘Tiny Forests’. Dit zijn dichtbegroeide, inheems bosjes ter grootte van een tennisbaan. Postzegels groen dus, maar heel belangrijk voor vogels, vlinders, insecten én mensen in stedelijke gebieden.

Het plan is dat er voor 2021 minimaal honderd Tiny Forests in Nederland bijkomen. De eerste bosjes komen In Almere, Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Den Bosch, Goes en omstreken, Groningen, Hardenberg, Leiden, Maastricht, Meppel, Uithoorn en Utrecht. In 2019 worden er nog eens 12 gemeenten uitgekozen met wie IVN gaat samenwerken. Het aanleggen van de bosjes gebeurt samen met scholen en buurtbewoners. En dat illustreert nog een andere trend: groen verbindt!

Groene steden
Green junkies: planten die ‘verslaafd’ zijn aan vervuilde lucht en die zuiveren.

3. Green Junkies

Green Junkies zijn niet inheems, maar planten die speciaal worden gekweekt om de lucht te zuiveren. Je kunt ze vinden in groene steden als Amsterdam, Den Bosch en Oss.

De planten zien er gewoon uit, maar hebben iets bijzonders, ze zijn namelijk ‘verslaafd’ aan vuile lucht. Een speciale biologische bemesting zorgt er voor dat ze een behaarde stam en meer huidmondjes hebben.

Sommige Green Junkies kunnen twee tot drie keer meer koolstofdioxide in hout omzetten dan ’normale’ planten en anderen produceren extra zuurstof. Ook kunnen ze grote hoeveelheden fijnstof, waaronder roet, uit de lucht halen: tot wel  vijf maal zoveel als andere planten. Er zijn verschillende soorten gekweekt zoals Kamperfoelie, Taxus en Wollige sneeuwbal. Handig om te weten voor groenbeheerders en je kunt ze natuurlijk ook in je eigen tuin zetten.

Groene steden, nu nog groener

Tegen 2050 zal ongeveer 75% van de wereldbevolking in steden leven. Aandacht voor groene steden en natuur in de stad is dus superbelangrijk. Er zijn veel mogelijkheden om er zelf aan mee te doen. Wil je meer lezen over praktijkvoorbeelden en achtergronden, kijk dan eens op de website van De Groene Stad.

Meer blogs uit de serie Verse Trends in groen op deze site

Over de auteurs van de blogserie Verse Trends

 

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.