In de groene brievenbus

GROENE POST * Regelmatig krijg ik met de post wat opgestuurd. Boeken, bladen en producten die te maken hebben met natuur, tuinieren en een ‘groene leefstijl’. Deze keer vond ik in mijn brievenbus: het Grote Moestuinierboek, het magazine De Budgettuin, Happy B-Cards, bodemmeetapparatuur en: zaden van volgers.

1. Het Grote Moestuinierboek van Elbrich Fennema

Een fris moestuinboek dat uitgaat van jouw kennis, je karakter en je wensen.

Product: Elbrich Fennema is schrijver en vertaler van Japanse schrijvers. Maar daarnaast is ze moestuinier en nu schreef ze Het Grote Moestuinierboek. De schrijfster houdt van telen in eigen tuin, omdat eten uit eigen tuin lekker en leuk is en het je dichter bij de natuur brengt. Helemaal mijn idee! Elbrich Fennema laat in dit boek zien dat er ontelbare planten zijn die je in je tuin kunt zetten om van te eten. Zowel vruchten, kruiden, groenten als bladplanten. Ze schrijft over bekende en minder bekende soorten, slimme oogststrategieën en teelttechnieken.

Het boek is toegankelijk geschreven, en ook heel nuchter. Elbrich schrijft in de inleiding: “Elke achtertuin kan iets eetbaars opleveren. Je hoeft daarvoor niets drastisch te doen. Iets eenvoudigs als in het voorjaar her en der een pootui in de grond stoppen kan een goed begin zijn. Of kapucijners planten in plaats van lathyrus. Koriander kiezen in plaats van gipskruid. Soms hoef je niets te doen, alleen maar iets te leren. Bijvoorbeeld dat de blaadjes en de bloemen van Oost-Indische kers eetbaarzijn.”

Verder adviseert zij ‘planten met meerwaarde’ en daar ben ik zelf ook van. Elbrich: “Ze moeten bij voorkeur smaakwinst opleveren, boven groenten uit de supermarkt.” Ze adviseert eetbare planten met sierwaarde, maar vooral: eetbare vaste planten. “Die laten na de oogst geen gapend gat achter.”

Ook maakt de moestuinschrijfster onderscheid in ‘moestuiniertypes’. “Ben je uit op hoog-culinaire ingrediënten? Wil je je kinderen meegeven hoe hun eten groeit? Moet de tuin er vooral ook leuk uitzien? Wil je thuisteler worden om je ecologische voetafdruk te verkleinen? Heb je ambities voor low-waste, of zelfs no-waste? Afhankelijk van je doel zal je aanpak anders zijn.” En zo stelt ze je nog wat vragen, of je bijvoorbeeld een controlfreak bent, of een echte doener. Ik vind dat een supersympathieke benadering van tuinieren. Het is namelijk belangrijk dat ieder vanuit z’n eigen behoefte tuiniert, want juist dan blijft tuinieren leuk, en ontdek je stiekem langzamerhand méér… Want wie eenmaal begint met tuinieren en de smaak te pakken krijgt, die zet steeds een stapje verder, en dan kan het zomaar gebeuren dat je van ‘moestuiniertype’ verandert. Met Elbrichs aanstekelijke visie gaat dat lukken. Het boek kost € 22,99.

Opmerking: Het boek is louter een tweekleurendruk en bevat alleen charmante, eenvoudige illustraties van Marijke Apeldoorn, dus geen fotografie. Het is daardoor dus een echt ‘lees- en opzoekboek’, in een toegankelijke schrijfstijl.

2. Plantmeetapparatuur

This image has an empty alt attribute; its file name is tuinmeter-DailyGreenspiration-2.jpg

Product: Van Guido Quaadvliet van het bedrijf Plantcaretools kreeg ik meetapparatuur toegezonden, de Plantcarekit. Deze bestaat uit twee meters: een 4-in-1-grondtester waarmee je eenvoudig de aarde in je tuin, moestuin, potten en gazon kunt controleren, om de groeicondities voor je planten en gras te meten. De Fertometer meet de hoeveelheid voedingsstoffen (zouten) in de grond en geeft advies. Ook heb ik een aantal vochtmetertjes gekregen, die je in elke individuele pot kunt steken om snel te zien of de planten water nodig hebben.

Herken je dit? Dat je ineens een plant ziet wegkwijnen? Raar verkleurd blad, een gekke uitslag, of ineens laat een plant z’n blad vallen. Wat is er aan de hand? Grote kans dat dit ligt aan de bodem of de plek in de tuin. De plant staat niet op de ideale plek, verzwakt en is dan extra gevoelig voor allerlei plagen en ziektes.

Met zo’n 4-in-1-grondtester kom je erachter wat er aan de hand is. Je gebruikt de tester het liefst nadat je flink wat water hebt gegeven of nadat het heeft geregend, want dan ‘pakt’ de meter de juiste waardes het beste. Je komt dan het volgende aan de weet:

  • 1. De pH-waarde van de grond Dit gaat over de zuurgraad of basische graad van je tuin. De ene plant houdt van zuur, de ander meer van basisch. Door deze te meten weet je of je de plant beter kunt verplaatsen of dat deze extra voeding nodig heeft.
  • 2. Vochtigheid De ene plant heeft graag nattigheid (denk aan de wilg, de varen of de hortensia), de ander houdt het z’n voeten graag wat droger (denk aan de dahlia). Staat je plant wel op de goede plek?
  • 3. Grondtemperatuur Is het te koud of te warm?
  • 4. Lichtintensiteit Staat de plant wel zonnig of schaduwrijk genoeg?

Ik ga deze Plantcarekit gebruiken:

  • voor het uitzoeken of vier noodlijdende struiken wellicht wat extra’s nodig hebben, of gewoon op totaal verkeerde plek staan. Ik heb een licht-kwijnende camelia met een vreemde bladuitslag, een leerbladige sneeuwbal (viburnum rhytidophyllum) die er al jaren bijzonder triest uitziet, een fluweelhortensia die elke zomer hapert en een choisya ‘Aztec Pearl’ die nu ineens z’n blad verliest.
  • in de moestuin bij mijn minigroenteproject van 2020
  • voor het monitoren van mijn dahliaproject van 2020: dahlia’s en andere eenjarigen in potten. De potten en kuipen staan al gevuld en wel klaar om medio mei (na IJsheiligen) buiten te zetten.

TIP! Wil je ook aan de slag (zo ja, dan hoor ik graag je bevindingen voor mijn vervolgblog), dan is er een aanbieding van Guido: de kit kost nu €49,50 i.p.v. €54,80 (10% korting) en speciaal voor lezers/volgers van DailyGreenspiration krijg je er 2 seramis-vochtmeters ter waarde van € 3,20 bij. Vul daarvoor tijdens het bestelproces bij Bestelnotities ‘Via DailyGreenspiration‘ in.

Opmerking: Houd in de gaten dat je een batterij nodig hebt voor de meters.

3. Happy Bee Day-wenskaarten

Stijlvolle verjaardagskaarten met zaaiconfetti.

Product: Ter ere van Wereld Bijendag (20 mei) hebben het tuingereedschapmerk WOLF-Garten en BLOOM een plantbaar verjaardagscadeau bedacht: het Happy Bee Day-pakket. Daarin zitten en doosje zaadkogels en een bijpassende verjaardagskaart met plantbare confetti. Het is een geste om praktisch en positief bij te dragen de uitstervende wilde bij. Vanaf de eerste week van mei te koop bij Intratuin, Life&Garden en Boerenbond voor €6,99.

Ik kreeg de kaarten met confetti en die zien er goed uit: een cellofaan envelop, een stoere kaart met populaire vormgeving en bloemvormige reuzenconfetti.

Opmerking: Mijn vraag is bij dit soort producten altijd: welke zaden zitten er precies in die kogels en die confetti? Naast het feit dat dit leuk is om te weten, is dat ook belangrijk, want als je de Nederlandse wilde bij wilt supporten, dan heb je inheemse planten nodig.

4. Magazine De Budgettuin

Special van de makers van Groei&Bloei: De Budgettuin, vol voordelige tuintips.

Product: De redactie van Groei & Bloei maakt vaker interessante specials en deze staat ook weer bomvol inspiratie. De Budgettuin laat 156 pagina’s lang zien hoe je met weinig middelen en budget kunt tuinieren. Dat is welkom in deze economisch lastige tijd. Er is aandacht voor het zelf kweken van planten, het hergebruik van materialen en tips voor budgetplanten, van groenspecialisten als Romke van de Kaa en Jacqueline van der Kloet, maar ook ‘gewone’ tuineigenaren. Doe-het-zelvers zullen blij zijn met de eenvoudige en goedkope klussen. Voor mij viel het artikel over planten vermeerderen extra in de smaak, want daar ben ik momenteel zelf heel druk mee. De Budgettuin is verkrijgbaar voor € 8,99 bij supermarkten, boekwinkels en via de Groei&Bloei-webshop.

Opmerking: Er staat een ongelooflijke boel informatie in dit magazine, waarvoor alle lof, maar die artikelen worden in een zeer hoog tempo met een grote variatie aan lettertypes, kleuren en fotografie opgediend, waardoor je het ‘lezen’ een beetje dreigt te vergeten. Tip: sla het blad op een willekeurige pagina open en begin daar de info tot je te nemen.

Altijd leuk: zadenpost, een kennismaking met nieuwe plantsoorten voor de bloemen- en groentetuin. Voor je het weet ben je ineens gezegend met 40 tomatenplanten 😉

5. Zaden

Community-post: Van diverse Instagram-volgers kreeg ik zaden toegezonden. Daardoor heb ik nu dankzij @moestuinsofie een enorme collectie kerstomaten. Alle zaden kwamen uit, er staan nu 40 planten op de vensterbank te popelen, halleloeja. Dat wordt dus het hierboven genoemde minigroenteproject, want ik heb ook nog cucameloen en een speciale komkommer van Sofie. Alles gaat medio mei de moestuin in.

Dankzij Anita van @mycountrycottage heb ik er straks een heleboel bloemen erbij en van Ellen Groot (help… ik weet haar Instagram-naam niet meer!) kreeg ik eerder al bijzondere bloem- en groentezaden met de post. Ook die heb ik afgelopen weken tot plantje laten uitgroeien en gaan binnenkort de vollegrond in.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.