Pittige pruimenchutney uit de Brabantse boomgaard

pruimenchutney maken

EETBARE TUIN * Ik woon tijdelijk op een boerenerf in Oisterwijk met een boomgaard vol pruimen- en appelbomen. Ik heb dus pruimenjam gemaakt, maar ook pittige pruimenchutney. Hier mijn recept van de ‘Spreeuwenburger Chutney’.

Pruimenchutney smaakt goed bij een kaasplankje, mildzoete curry of een tosti, of op een broodje met kaas en fris paardenbloemblad.

Nodig

  • 1 kilo pruimen, onpit, gehalveerd
  • 5 kleine rode uien in halve ringen
  • 100 gram krenten
  • 150 gram suiker
  • kwart eetlepel sambal badjak (naar smaak)
  • theelepel zout
  • halve eetlepel mosterd (of mosterdzaad)
  • 150 gram azijn
  • 1 kaneelstokje

Bij een chutney gaat het vooral om kruidige smaken. Naar smaak of voorraad kun je mogelijk nog toevoegen: pietsje verse gemberrasp, korianderpoeder, komijnpoeder, paprikapoeder en/of zwarte peper (gemalen).

Werkwijze pruimenchutney

In feite kook je alles zachtjes in een pan, onder af en toe roeren, tot het indikt. Dat duurde bij mij wel anderhalf uur, want de pruimen die ik gebruikte, lieten best wat vocht los. Mocht je dat geduld niet hebben, dan kun je de suiker deels vervangen door geleisuiker. Weet wel dat door dat lange koken juist de smaken goed blenden.

In kleine potjes scheppen en goed afsluiten. Zeker een week laten intrekken. Ik houd zelf altijd wat over en dat laat ik afkoelen en eet ik de volgende dag lekker al op.

Meer recepten met fruit

Ik kook veel met fruit. Hier enkele recepten en via deze recepten kom je weer bij andere recepten terecht:

Geef een reactie