Podcast Natuurcollectionneurs: het privé-museum van Mirjam

Natuurcollectionneurs is een minipodcast-serie van DailyGreenspiration over verzamelaars van vondsten uit de natuur. Deel 4: Mirjam van der Ende met haar privé-museum.

Voor de podcast Natuurcollectionneurs ga ik kijken bij mensen die allerlei dingen verzamelen en bewaren uit de natuur of uit hun tuin. Want dat doe ik zelf ook. Elke vrijdag maak ik voor Instagram een collagefoto van mijn op die dag aangetroffen vondsten. Daar krijg ik veel reacties op, ook van medeverzamelaars. Daarom besloot ik hen te bezoeken, om van hun collectie eenzelfde foto te maken, te horen wat ze verzamelen. Ik ben benieuwd naar hun verhaal over al die vondsten.

topverzameling

Voor deze vierde aflevering bezoek ik bloemist Mirjam van der Ende. Ze woont op een knusse bovenwoning in de binnenstad van Leiden, vlakbij de Kraaienbrug. Daar heeft ze een indrukwekkende en verbazingwekkende hoeveelheid natuurvondsten, die ze verzamelde in het tijdsbestek van ruim een halve eeuw. Het is een waar museum, in vele glazen potten op een grote plank, in bakken en zakjes, in kastjes en op de schoorsteenmantel.

Elk item heeft een verhaal, dus we hadden veel om over te praten. Op de foto zie je slechts een fractie van deze topverzameling: zeepaardje, scherven uit de Theems, kiezen en kaken van dieren, fossielen en schelpen uit allerlei windstreken, een piepschuimen hart (Mirjam speurt ook altijd naar hartvormen), stukjes glas, zaden, schedels, droogbloemen een vlinder uit de Hortus en een heel bijzondere uit haar vorige huis…

Mirjam zelf is verrast dat ze nog niet krom loopt, omdat ze altijd gebogen loopt te speuren naar nieuwe vondsten 😄 Deze stijlvolle natuurliefhebster reist graag naar allerlei uithoeken op de aardbol om nieuwe schatten te vinden, om haar jaszakken en potten te vullen met bijzondere natuurschatten.⭐ Mirjam vertelt me over haar museum.

Hoor Mirjam over haar vondsten en haar privé-museum:

privé-museum
Even met de keukentrap naar de plank met tientallen glazen potten vol natuurvondsten.
Potten, bakken, zakjes, planken, kastjes.
Een van de wondermooie vitrines in het privé-museum van Mirjam.
Gedroogde bloemen, spontane harten, loodzware ketting van stenen met een gat.
privé-museum
Detail uit een herbarium, zelfgedroogde planten, een schoorsteenmantdel met vondsten en een reusachtige kies.
Vlinders, zeepaardjes, skeletten, fossielen, zeeappels, glasscherven, schelpen, zaden…
Intrigerende en ontroerende rommelmarktvondst: een Duitstalig dagboek met gedroogde bloemen hier en daar.
topverzameling
Detail uit een gekregen herbarium.

Andere podcasts in deze serie Natuurcollectionneurs:

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.