Afval minderen is een hele uitdaging

SERIE AFVALVRIJ LEVEN * Een goed voornemen kun je maar beter voor het nieuwe jaar al beginnen, dan zit je er meteen lekker in. Eind 2018 begon ik aan een leven met minder afval. Althans: de eerste pogingen daartoe. Ik doe dat om het milieu en de natuur minder te belasten. In dit stuk schrijf ik over mijn vervolgervaringen. 

Leven met minder afval is een uitdaging, ontdekte ik tijdens mijn eerste schreden op het ‘zero waste’-pad afgelopen jaar. Ik besloot voor mijn vervolgstap op volgende fronten winst proberen te behalen:

  1. Kleerkast > minder kopen
  2. Keuken > minder eten weggooien
  3. Badkamer > minder plastic en minder afval

Daarmee ben ik aan de slag gegaan. Lees hieronder mijn bevindingen:

1. Kleerkast

Kleding, daar kun je een hoop over zeggen. Over productieomstandigheden voor werknemers, over vervuilende verfstoffen, over massaproductie, overconsumentisme, etc. Ik bekijk het nu even vanuit: consumentisme. Wat heb je werkelijk nodig? En moet dat nieuw zijn? En als je het dan koopt, kan het dan natuurvriendelijk geproduceerd zijn?

Ik houd van kleding en accessoires. Het is niet zo dat ik elke week door de winkelstraten schuim of online winkels uitkam, maar als ik een keertje in ‘de stad’ ben, dan ben ik zeker te verleiden tot een leuke impulsaankoop.

Na onze verhuizing naar een nieuw huis met een andere kleerkast was ik echter gek genoeg helemaal het zicht kwijt op mijn kleding en trok ik altijd maar weer hetzelfde setje uit de kast. Ook had ik het gevoel dat een aantal kledingstukken niet meer pasten bij hoe ik me nu voel. En een aantal sowieso niet meer pasten.

Collega Nienke en ik besloten voor onze boektoer met duurzame-kleding-adviseur Christel Jansen te kijken naar onze stijl en hoe wij het beste samen voor de dag konden komen. Dat was een erg leuke dag, waarop ik veel leerde van Christel. Ik heb daarop echt alle kledingstukken uit mijn kasten gehaald en ze stuk voor stuk gewikt en gewogen: blijver of in de kist voor kringloop of kledingruilfeestje? Dit kostte mij enige avonden (!).

afval

Waar heb ik op gelet?

  1. mijn stijl (met Christel beschreven en gevisualiseerd)
  2. mijn kleuren (idem)
  3. mijn pasvorm
  4. de match met andere kledingstukken

Mijn kleerkast is nu volledig anders ingericht, waardoor ik sneller leuke combi’s maak. Zo is er 1 kastdeel voor basics, 1 voor de dagelijkse outfits geordend op kleur en een 3e kastdeel voor de afdeling ‘afwijkend’. Daarin hangt/ligt de kleding voor speciale gelegenheden en ‘extreem weer’ (bloedhete zomers/ijskoude winters). Ook al mijn accessoires heb ik ‘uitgedund’ en op de vier pijlers beoordeeld.

Pas op met Marie Kondo

Christel keek ook naar dingen die we zelf als ‘miskoop’ ervoeren. Als ik Marie Kondo had gevolgd, had ik die items onmiddelijk op de unhappy-stapel gegooid, maar Christel liet me zien hoe ik daar juist wel happy mee kan zijn, door ze anders te combineren. Dat scheelt! Nu winkel ik voortaan in mijn eigen kast en weet: voorlopig heb ik echt niks dringend nodig, behalve een paar basic leggings en en basic zwarte broek om wat beter te combineren. Ik kocht al tweedehands en besluit dat te blijven doen. Verder heb ik van Christel nog wat nieuwe tips voor duurzame merken en webshops gekregen.

2. Badkamer

Naar aanleiding van mijn eerste blogartikel, kreeg ik contact met GreenJump, een webshop die allerlei artikelen verkoopt op het gebied van hergebruik en een duurzame leefstijl. Ik mocht wat artikelen uitzoeken om te proberen. Dat werden voor de badkamer-challenge: een bamboe tandenborstel en een set van drie herbruikbare inlegkruisjes.

Ik kocht verder toothtabs in een online winkel en zag ze later nog bij de No Waste-winkel Robuust in Antwerpen. De winkel Lush verkoopt ze ook, maar dan zitten ze in een plastic flesje, en ik wilde juist van het plastic af. Bij Robuust kocht ik nog uitwasbare ‘make-upwatjes’ van biokatoen.

afval
De eco-tandenborstel van Humble Brush is een veilig en deels afbreekbaar alternatief voor een plastic tandenborstel. Voor elke Humble Brush-aankoop wordt eenzelfde bedrag gedoneerd aan mensen in nood.
De inlegkruisjes van ImseVimse zijn gemaakt van biokatoen. Ze hebben een flanel binnenkant en een gedessineerde omslag en sluiten met een drukknoop. Het doorlekken wordt voorkomen door een polyester laagje. ImseVimse is opgericht door de Zweedse Marie Walleberg, die luiers zocht voor haar dochtertje, die van gewone luiers uitslag kreeg. Inmiddels 30 jaar verder verkoopt ze werekldwijd biokatoenen luiers, doekjes, maandverband, inlegkruisjes en zelfs tampons.
Ook van ImseVimse: katoenen make-up-pads. Dit setje van 10 kostte me in Antwerpen €12,50 maar er zijn goedkopere alternatieven van andere merken.
afval
Er zitten schijnbaar 300 tabs in een ons, maar het blijft best prijzig, zo’n poetstablet. TIP: in de zero-waste-shop van Bag Again kun je een proefzakje voor 50 cent bestellen om te ervaren of poetsen met vaste tandpasta wat voor je is.

Mijn ervaringen:

Tanden poetsen met bamboe en tabletten

Er schijnen jaarlijks 3,8 miljard tandenborstels te worden geproduceerd, staat op de verpakking van Humble Brush, net als ImseVimse een Zweeds bedrijf. Er zit een tandenborstel in met een steel van ecologisch bamboe, dat afbreekbaar is en duurzaam is geteeld. Voor bamboeteelt is geen mest of pesticide nodig. Bovendien is het een van de snelst groeiende planten op aarde, dus dat is goed tandenborstelmateriaal.

De borstel is echter van (BPA-vrij) nylon, wat dan wel plastic is… Het zou binnen enige tijd afbreken, hmmm. Theoretisch zou ik deze borstel op de composthoop moeten kunnen gooien, of als plantsteker in de moestuin gebruiken, maar nu kan dat slechts gedeeltelijk. Moet ik dan dat nylon eruit peuteren?

Het poetsen met een bamboe borstel: ik heb wat moeite met het houtige gevoel in mijn mond, maar ja, ik ben mijn hele leven al glad plastic gewend. Poetsen doe je met knalpaarse haartjes, die ik vrij hard vind. Maar deze borstel is door tandartsen ontwikkeld, aldus Humble Brush, dus die zullen dit goed vinden?

De bamboe tandenborstel en de tabletjes zitten nu in mijn toilettas voor logeerpartijen en gebruik ik dus nog niet dagelijks. Waarom? Ik vind dat mijn elektrische tandenborstel beter en fijner poetst, en ik kies dan nu toch voor een gezond gebit boven ‘het milieu’. Als er bamboe opzetborstels komen voor elektronische tandenborstels, zou ik er zeker een aanschaffen, maar dan graag zonder nylon haar. Ik vroeg aan Ageeth van GreenJump om een alternatief en zij raadt dan de Redecker-borstel aan, van beukenhout en dierlijk haar.

Tooth tabs: wennen, maar prima te doen. Mijn man vindt het niks 😉

Verder zoek ik nog een niet-plastic huls voor mijn tandenborstel.

Uitwasbare inlegkruisjes

Toen ik over de uitwasbare bio-katoenen inlegkruisjes vertelde aan vriendinnen, kreeg ik ongeloof en afgrijzen als reactie. Ik kan me herinneren dat mijn moeder me ooit vertelde in haar jeugd met katoenen maandverband in de weer te zijn geweest en dat leek mij destijds mega-akelig. Ik heb de inlegkruisjes de afgelopen weken gebruikt en kan er het volgende over zeggen:

Je moet ze voor gebruik wassen. Ze zitten prima. Het is gek om ze na een dag in de wasmand te gooien, want ja, dat heeft inderdaad wat onfris. Oplossing: ik stop ze in een los lingerie-waszakje, gekocht bij de Hema voor zo’n 2 euro. Volgens de verpakking zou ik ze eerst in koud water moeten drenken voor het wassen, nogal bewerkelijk dus. Je moet ze wassen op 60 graden, want bij een was van 30-40 graden worden ze niet helemaal ‘blank schoon’.

Verder: drie stuks is te weinig. Dus je hebt er zeker 9 nodig voor een beetje roulatie. Dat is dan een investering van ruim 38 euro, want een set van 3 kost 12,95. Die prijs vind ik dan eerlijk gezegd best een drempel. En het is ook niet iets om voor je verjaardag te vragen.

Uitwasbare make up-pads

Zo ook met de make-up-pads. Zijn prima dingen, lekker zacht, dik en groot, maar als je zoals ik waterproof eyeliner gebruikt, was je ze op 30 graden niet brandschoon. Ik heb nu dus op zich gewassen doekjes, maar met donkere vlekken… Dus: aangezien je je wasmachine eens in de zoveel tijd op 90 graden een wasje moet laten draaien om ‘m schoon te houden, moeten ze dus een keer met die wasbeurt mee. Ook de makeupdoekjes doe ik na gebruik trouwens in een lingerie-waszakje, anders gaan ze zwerven in de was.

Leuke ontdekking: ik zag op de website van Bag Again dat ouderwetse katoenen zakdoeken weer helemaal terug van weggeweest zijn. Ik ga eens zoeken of ik die nog ergens heb liggen…

3. Keuken

Van GreenJump kreeg ik ook nog een set siliconen foodhuggers om te testen., Het zijn stevige siliconen ‘deksels’, die je om overgebleven fruit en groente kunt haken. Ook zijn ze als deksel voor potjes en bakjes gebruiken. In feite een alternatief voor vershoud- en aluminiumfolie.

Een set bestaat uit vijf formaten. De kleinste past om een komkommer/banaan, de grootste om het einde van een kleine flespompoen. Ikheb er al halve paprika’s, citroenen, avocado’s, bananen, komkommers en pompoen mee afgedekt in de groentela en wat sausbakjes mee afgeschermd. Voordeel: dat stapelt ook makkelijker in de koelkast. Deze items passen helemaal in mijn nieuwe kliekjesmanie. Ik ben er dus blij mee.

afval
Met foodhuggers houd je eten gemakkelijk en veilig langer vers, als alternatief voor vershoudfolie. Ze kunnen in vaatwasser, vriezer en magnetron. Het materiaal is siliconen, BPA- en ftalaatvrij.

Verder was ik ook op het gebied van ‘no waste’ met voedsel bezig. Ik schreef een blog over basisrecepten voor koken met kliekjes om voedselverspilling te voorkomen en een blog voor Voetspot.nl over welke onderdelen van groenten je niet weg hoeft te gooien, omdat ze gewoon eetbaar zijn.

Tussenstand leven met minder afval

Ik ben weer een eindje op weg in mijn ‘leven met minder afval’. Maar door te doen, te kijken en te experimenteren, leer ik bij en weet ik waar ik in het vervolg op moet letten en, niet onbelangrijk: wat ik (enigszins) gemakkelijk in mijn levensstijl krijg ingepast. Ik gebruik graag alternatieven voor plastic of producten die nodeloos afval veroorzaken, of op een andere manier belastend zijn voor de natuur, maar als ik daarvoor allerlei ingewikkelde toeren moet uithalen, merk ik dat het moeilijk ‘beklijft’. Als consument ben je eenmaal gewend aan een hoop gemakken.

Wordt uiteraard vervolgd en tips blijven welkom.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.