Najaarsrecepten met framboos, lijsterbes en vlierbes

WILDPUKKEN / EETBARE TUIN * Ik wildplukte een paar trosjes vlierbes en lijsterbes. Mooie smaakmakers in combinatie met de vele appels die ik had gehaald in een lokale boomgaard. Verder hebben wij in de tuin een frambozen-overschot, de vriezer zit al vol, en nu heb ik er ze eens op rum gezet.

lijsterbes

Jam van lijsterbes met appel & een bite

lijsterbes
De prachtig glanzende lijsterbessen hebben een stevige bite.

Ik maakte een soort chutney-achtige jam door de lijsterbessen te koken met appel en wat extra pit toe te voegen met gember en cayennepeper.

Hiervoor gebruikte ik ongeveer 1 kop gewassen vlierbessen op 2 koppen blokjes geschilde appel (Fuji).

Daar deed ik bij:

  • een volle theelepel fijngesneden gember
  • snufje cayennepeper (kan ook stukje overgebleven rode peper zijn, of ietsje sambal)
  • beetje citroensap
  • stukje steranijs
  • 2 koppen geleisuiker

Ik heb alles een kwartier laten pruttelen en toen in een potje geschept, dat een tijd ondersteboven gezet.

Variatie op dit recept: met peer.

Lijsterbessen kunnen ook goed worden gecombineerd met smaakmakers als: gewone anijs, jeneverbes, honing, tijm, sinaasappelschil, nootmuskaat, kaneel, allspice en kruidnagel.

Nét niet rijpe frambozen plukken in ons frambo-bosje bij de buurtpaarden.

Frambozenrum

Heel simpel, een recept van mijn buurvrouw Marjolein Breukhoven van Lekkers van het Platteland.

  • Neem een lege fles (ik nam een oude ketchupfles)
  • Daar deed ik een flinke handvol nét niet volledig rijpe frambozen, jeweetwel, die rijp ogen maar nog niet rood genoeg zijn en ook niet vanzelf loslaten
  • Stok kaneel erbij
  • Rum erin gieten
  • 2 weken laten staan (af en toe zachtjes even omkeren)

Vlierbessen-appelgelei

De zwartblauwe vlierbessen kunnen mensen niet rauw eten, want ze zijn giftig. Je moet ze dus koken. En zeven, want de pitjes zijn te hard.

Ik kookte een kop vlierbessen met een kop appelstukjes. Dat goedje drukte ik door een zeef. Vervolgens deed ik er wat geleisuiker bij en kookte ik het nog wat in. In potje gegoten, deksel erop, ondersteboven gezet voor een tijd, en klaar voor de boterham of beschuit.

Meer lezen over de eetbare tuin of wildplukken

Geef een reactie