Ommetje door heerlijk herfstig Alkmaar

GROENE STAD * Een stadswandelrondje, van zo’n 5 kilometer door mooi herfstig Alkmaar. Langs grachten waar wolken zich in spiegelen, weelderig begroeide singels met beelden en oude bomen (met soms een bijzonder deurtje…), een schattig hofje met bewoners met groene vingers. En: oudsteedse slenterstraatjes.

herfstgroen Alkmaar
Rossige poes, rossig kleurend herfstblad, oranje bessen.

De dag begon met regen, maar ineens breekt de zon door en Alkmaar ontwaakt. Winkeliers zetten hun uitklapbord buiten, serveersters boenen de ramen, de bakker rijdt nog wat bestellingen rond. Het lage licht doet de vergulde gevelstenen flonkeren. Hup, op pad door de stad!

Langs het voormalig stadhuis en de Grote Kerk leidt de wandelroute me naar het Clarissenbolwerk. Een pad slingert zich door een plantsoen met grote beuken.

herfstig Alkmaar
Mooie beelden, bessen en bloemenop de singels en kunst op de muur.

Deze stadswallen werden halverwege de zestiende eeuw halsoverkop met man en macht versterkt, toen bleek dat de Spanjaarden al tot aan Haarlem waren opgerukt. In 1573 staken de listige Alkmaarders de dijken van de omringende polders door, waarop de bezetters vluchtten. Een keerpunt in de strijd. De oorlog zou nog decennia voortslepen, toch putten de Hollanders moed en hoop uit deze victorie.

De route leidt me weer de stad in, langs brede grachten en dan weer steegjes, bruggetjes, hofjes. Hoog op het Bolwerk torent de Molen van Piet boven de stad uit.

herfstig alkmaar
Let op: bijzondere deurtjes!

Even verderop had ik van een Alkmaarse vriendin gehoord dat ik goed moest opletten bij een bepaalde eik, niet ver van het pad. “Kijk uit naar het elfendeurtje.” Ineens zie ik het: er zit een heuse voordeur in een boom, met huisnummer 1. Er schijnen meer van dit soort deurtjes in Alkmaar te vinden te zijn…

herfstig alkmaar
Typisch een Hollandse stad.

Langs de singel staan vele oude bomen. Esdoorns, lindes, populieren, met naamplaatjes op de flinke stammen. Even verderop stap ik het Wildemanshofje binnen, gebouwd in 1713 voor alleenstaande vrouwen die er hun oude dag konden doorbrengen. Een serene plek met een statige binnentuin, waar duidelijk mensen met groene vingers wonen.

herfstig Alkmaar
Groene oase in het Wildemanshofje.

Bij Boom in de Huigbrouwerstraat verkopen ze al sinds 1835 dingen als klompen, houten wasknijpers, geruite theedoeken en andere oerdegelijke huishoudelijke spullen. En op Fnidsen is ook veel te snuffelen in speciaalzaakjes.

eten en drinken in Alkmaar
Gezonde smoothies, groentesoep, of oer-Hollandse poffertjes?

Bij het stoere Kropsla bestel ik een super-smoothie met boerenkool, ze hebben er ook heerlijk ruikende wintersoep. Dit is een superleuk winkelstraatje waar ik een tijdje blijf hangen en snuffelen. En even verderop koop ik een zakje Noord-Hollandse tulpenbollen. Die kunnen nu de grond in voor een bonte lentetuin. Heb ik straks een kleurrijk souvenir aan het mooie Alkmaar.

straatbeeld en winkels
Straatbeeld Alkmaar in de herfst.

Combineren

Deze wandeling kun je naar eigen smaak combineren met een bezoek aan een van de vele musea: Beatlesmuseum, Stedelijk Museum Alkmaar, Nationaal Biermuseum De Boom met proeflokaal, Hollands Kaasmuseum.

Routebeschrijving herfstig Alkmaar

Ik volgde deze ANWB-stadswandelroute, ongeveer.

Meer over groene steden in Nederland

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.