Met deze klusjes maak je je huis winterklaar

DUURZAME LIFESTYLE * De winter komt eraan. Tijd voor wat klusjes in en om het huis. Benieuwd wat jij nog kunt doen voordat de kou aantreedt? Deze klusjes zorgen ervoor dat je huis de wintermaanden goed doorkomt.

Kleine klusjes

  • Buitenkraan aftappen – op zich voor de hand liggend, maar ik vergeet het nog wel eens
  • Kliko’s reinigen: met heet water plus groene zeep en een bezem
  • Vogelhuisjes schoonmaken met heet water en een oude (afwas)borstel die je alleen daarvoor gebruikt

Grotere klusjes

1. De dakgoot schoonmaken

De dakgoot schoonmaken is geen leuke, maar wel een noodzakelijke klus. Wanneer gebladerte niet elk jaar uit de dakgoot wordt gehaald, loop je namelijk het risico op lekkage, verzakkingen en schade aan de buitenmuur. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het ongedierte dat zich in de dakgoot kan vestigen. Je kunt de dakgoot het best reinigen aan het einde van de herfst, als de bomen al hun bladeren hebben laten vallen. Leg de bladeren in de border, het is uitstekend om planten te beschermen tegen de vorst en goede bodemvoeding.

2. Schoorsteen laten vegen

Naast het schoonmaken van je dakgoot moet ook de schoorsteen elk jaar gereinigd worden. In een schone schoorsteen kunnen rookgassen immers sneller wegtrekken. Hiermee verklein je de kans op schoorsteenbrand en verminder je de schadelijke stoffen in de lucht.

Gebruik je de open haard als hoofd- of bijverwarming? Dan kan het verstandig zijn om de schoorsteen twee keer per jaar te laten vegen.

3. Tochtstrips controleren

Tochtstrips zorgen ervoor dat koud buiten blijft en dat de warmte in huis blijft hangen. Een gemiddelde tochtstrip gaat tussen de 8 en 15 jaar mee, afhankelijk van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Ondanks de lange levensduur is het belangrijk om de strips elk jaar te controleren. Als de rubberen afdichtingen broos of lek zijn, kunnen ze namelijk toch nog wat tocht doorlaten.

TIP: Maak een tochtrol: ik heb voor een kier onder de deur van de hal naar de woonkamer een tochtrol gemaakt van een oude theedoek. Knip de theedoek over de lengte door, naai de twee delen aan elkaar tot een lange lap. Naai die dubbel en keer de stof: je hebt dan een smalle ‘mouw’ die je kunt vullen met oude stukjes textiel (denk aan een (fleece)trui) of kussenvulling. Naai de uiteinden dicht.

TIP: Hang een dik gordijn voor je voordeur.

4. De verwarming ontluchten

Wanneer een verwarming enige tijd niet gebruikt wordt, kan er lucht in de leidingen gaan zitten. Hierdoor kan een verwarming minder efficiënt verwarmen, waardoor het meer warm water en dus energie verbruikt. Het is daarom belangrijk om, voor het stookseizoen, de leidingen te ontluchten. Een simpele klus, maar wel één die even moet gebeuren.

Dus kijk waar je ontluchtingssleutel is gebleven, of koop er eentje bij een onderdelenshop en pak er een emmer. Zet de verwarming laag en begin bovenin het huis, volg het verwarmingsleidingsysteem. Ontluchtingsventielen zitten aan de bovenkant van radiatoren. Draai de radiatorkraan (vierkant rechtop staand ding) dicht en ontlucht. Check ook het expansievat en ontlucht dat eventueel ook.

5. Ventilatieroosters nalopen

Goede ventilatie van groot belang voor een huis. Het zorgt er namelijk voor dat vocht wordt afgevoerd, wat de kans op schimmels, allergieën en luchtwegproblemen verkleint. Heb je ventilatieroosters? Controleer elk jaar de staat van de ventilatieroosters en haal er een vochtige doek overheen om stof weg te halen. Voor een gezond binnenklimaat is het aan te raden de achterliggende kanalen elke vijf tot zes jaar te laten reinigen.

Andere winterklusjes

Bloembollen kun je planten tot en met eind van het jaar, ook in potten.
  • De kamerplanten verpotten.
  • Eindelijk eens ál die andere losse huisklusjes (schilderij ophangen, plint verven, muurtje behangen) die je nog ooit wilde doen op één dag afronden. Vraag een vriend of vriendin mee te helpen en spreek hetzelfde af bij hem of haar thuis te doen. Maak er een feestje van, zet een muziekje op, zorg voor een lekkere lunch of een gezellige borrel.
  • Een boom en bloembollen planten in je tuin.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.