Zo maak je een wow-effect met bloembollen

tulpen

BLOEMENTUIN * Bloembollen, ze zijn net als pepernoten. Al in september liggen ze in de winkel, terwijl ze pas eind van het jaar de grond in hoeven. Maar het is ook zo geweldig om uit te zoeken welke kleuren en vormen je komende lente graag ziet in je tuin. Hoe krijg je een wow-effect in het voorjaar?

Bonte kleurenpracht met rode, roze en oranje tulpen en witte narcissen om goed de lente in te knallen!

In mijn Drentse tuin plantte ik elk jaar honderden bloembollen, een kruiwagen vol. Op 4000 vierkante meter kun je namelijk met één enkel zakje nauwelijks een wow-effect veroorzaken. Maar ook in een kleinere tuin kun je al gauw een flink aantal kwijt voor een bonte kleurenpracht die de winterdip meteen wegvaagt. Beter te veel, dan te weinig bloei in het voorjaar!

Waar let je op bij het plannen van een bonte voorjaarsbloementuin? Op kleur, vorm, plek en bloeimoment.

bloembollen tulpen narcissen
Warme en frisse bloemtinten matchen mooi bij de rossige beukenhaag.

Kleur

De een gaat voor een uitgekiend kleurencombo van spectaculair matchende tinten, of juist een subtiele ‘blend’, de ander husselt allerlei koopjes en krijgertjes door mekaar en stopt ze willekeurig in de grond.

Omdat de bloemen vroeg bloeien, en er verder nog weinig andere kleur in de tuin is, kun je met het toepassen van voorjaarsbollen qua kleurencombinaties wat meer uit de band springen en elk jaar een variatie bedenken.

Kies bijvoorbeeld tinten die samen geweldig spannend zijn, of kies kleuren die passen bij de gevel van je huis of het houtwerk, of zelfs je dakpannen. Of ga voor een subtiele ‘blend’ van wit en pastel.

bloembollen tulpen
Het zachte rood van deze tulpen vind ik mooi afsteken tegen het donkergroen (bijna zwart) van de luiken en de roomwitte kozijnen van de oude boerderijgevel.

Vorm

Naast kleur, wil je ook dat de vorm van de bloem mooi aansluit op andere plantvormen in de tuin. Die vorm kun je laten terugkomen in omringende planten en bladvormen, maar ook laten corresponderen met bestaande vormen in je huis, tuinhek of een tuinbeeld.

De tulp Green Star is een nieuwe soort die afwijkt van de klassieke tulpvorm en daardoor de tuin heel veel expressie geeft. Hij combineert met de kleuren weer goed met de raamkozijnen en ik gebruikte de tulp hier in combinatie met een zachtrode tulp en de bijna zwarte tulp Paul Scherer.

Plek in de border

Je kunt kiezen voor:

  • groeperen
  • een rijtje helemaal langs een border zetten
  • een ‘wilde worp’ > je gooit de bollen in de border en plant ze waar ze terecht komen. Dat is de techniek van tuinontwerpster Jacqueline van der Kloet. Maar als ik zomaar bollen in mijn tuin gooi, raak ik ze kwijt onder de vaste planten…
  • waar er plek is: overal waar je maar een ‘gaatje’ ziet. Dat doe ik bij voorkeur eind november/begin december en soms zelfs in januari nog, want dan hebben de vaste planten zich teruggetrokken en zie je veel meer geschikte plekken.

Volgorde van bloei

Zoek op de verpakking of de site van de leverancier wanneer de bloembol gaat bloeien. Er zijn vroege en late bloeiers. Zo kun je een bloeiseizoen van februari tot en met juni hebben.

Kijk ook naar de aanwezige planten en bloemen (bladvormen, blad- en bloemkleuren) op het moment dat je bloembollen gaan bloeien: pas de keuze van je bloembollen aan op de beplanting eromheen.

Krokussen zijn altijd heerlijk vroeg en lenen zich goed tot vermeerdering: als je het loof er zo lang mogelijk aan laat zitten en niet maait of afknipt, kan de plant extra bolletjes aanmaken, zodat je volgend jaar dubbel zoveel bloei krijgt.

Een krokus is er in wit of roomkleur, paars en geel, en mengelingen daarvan. Je kunt gaan voor één tint, of een boerenkrokus-mix met juist een mengsel van alle kleuren.

bloembollen narcissen
Ook narcissen behoren tot de vroegbloeiers. In februari kunnen ze opkomen, al zijn er ook laatbloeiende narcissen. Per soort is dat anders. Narcissen zijn er in schakeringen van wit tot fel geel.
Geel is weer terug in het interieur dus ook: de traditionele trompetnarcissen!
Van april totn en met mei heb je hyacinten en tulpen. Ook blauwe druifjes kunnen lang doorbloeien.

De fabeuleuze gefranjerde tulp Hawai.

De laatste voorjaarsbollen die in bloei komenm, dat zijn de sieruien, de alliums. Die heb je in kleinere bolletjes en hele grote bolvormen in paars en wit. Ook zijn er wat andere soorten zoals de bulgaarse ui die een steel met kleine lampionnetjes.

Allium bollen komen in april langzaam uit hun knop, en bloeien tot in juni. Daarna zijn ze als bijzondere droogbloemdecoratie te gebruiken.

Toptip voor boeketten uit eigen tuin van bloembollen

Een toptip hoorde ik van een doorgewinterde tuinierster: van alle tulpen die zij elk jaar in de borders plant, haalt ze er een paar af voor in een aparte pluktuin. Daar mag ze van snijden voor bloemenvazen in huis. Dan blijft de rest van de tuin mooi intact.
bloembollen tulpen narcissen
Tulpen en narcissen met wild fluitenkruid. Ik houd van dit soort combinaties.

Lees meer over bloembollen:

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.