Buitenbeelden ontdekken in Zwolle

KUNST & LANDSCHAP Machtige buitenbeelden in een natuurlijke en landschappelijke omgeving bekijken, en dwalen door een wild park? Dat kan op landgoed Anningahof in Zwolle.

Landgoed Anningahof

buitenbeelden
Landgoed Anningahof in Zwolle: jaarlijks wisselende Nederlandse hedendaagse beeldhouwkunst van 1960 tot nu, in een ruig park van 5 hectare. Het park heeft de status van NatuurSchoonWet (NSW)-Landgoed.
Hier zie je werk van Bastienne Kramer (boven) en Henk Visch (onder).
buitenbeelden
Bomen en kunst. Van links naar rechts: Black Tree van Adriaan Rees, Mimicry van Tanja Smeets en Linking Rings van Maze de Boer

Aan de noordelijke rand van Zwolle is Hib Anninga zo’n 18 jaar geleden op een flink weiland begonnen met beeldenpark Anningahof. Die benaming vind ik wat misleidend. Het is namelijk méér dan een tuin met beelden. Het is een magistrale, ruige wildebloemenweide waarin je op ontdekkingstocht gaat langs kloeke en stoere scultpuren en installaties, die hun ideale positie hebben, aan een waterpartij, in een vogelbosje, of midden op een vlakte. Een plek waar je aan het dwalen kunt, je laat verrassen en verheugen.

Het werd een paar jaar geleden even heikel, want Hib Anninga moest toen een deel van zijn oorspronkelijke beeldenpark opgeven voor de aanleg van de toekomstige nieuwe N340, waarvoor al een geluidswal is aangelegd. Hij kreeg daarvoor een ander stuk grond in ruil terug. Inmiddels is daar de nieuwe aanplant al goed aan de groei en inheemse wilde planten groeien toch gauw flink door. Dus het samenspel met de natuur, wat Anninga op zijn vorige terrein al had bereikt, begint rap weer vorm te krijgen. Ook hebben sommige kunstenaars speciaal werk ontworpen voor de geluidswal die nu aan de rand van het park prijkt.

Ruiters, van Marc de Roover.
buitenbeeld
Kringloop, ook van Marc de Roover.
buitenbeeld
Wezens. Van Linksboven naar rechtsonder, werk van: Spacecowboys, Tom Claassen en Leonard van Munster
Torens. Van linksboven naar rechtsonder, werk van: Rob Sweere, André Volten, Rob Voerman en Michael Jacklin
buitenbeeld
Geland in de wilde bloemenweide. Van linksboven naar rechtsonder, werk van: Rob Sweere, Josua Wechsler, Lisa Sebestikova en Rob Voerman.
Kleur, glas en aluminium. Van linksboven naar rechtsonder: Ewerdt Hilgemann, Rob Voerman en Herman Lamers.
Organische vormen van Herbert Nouwens, Bart Nijboer, Kim Habers en André Pielage.

Kunstenaars zien de Anningahof als een gewilde plek om hun werk te mogen exposeren. Er is op het landgoed nu van 69 kunstenaars werk te zien. Van ‘oude’ meesters als André Volten, Shinkichi Tajiri en Cornelius Rogge, van jaarlijks terugkerende namen als Hans van Bentem, Sjoerd Buisman, Tom Claassen, Rob Voerman en Henk Visch. Verder is er ruimte voor jonger talent.

De beelden zijn heel wisselend van karakter, stijl en uitvoering. In het park staan nu zo’n 90 buitenbeelden, ook zijn er drie binnenruimtes met bijzondere exposties.

Het Kunstwegen Paviljoen (startpunt van deze Nederlands-Duitse kunstroute langs de Overijsselse Vecht) is gevuld met kunst en muziek van Harmen van der Tuin, die me persoonlijk langs zijn werk leidde en daar een uitgebreide, weldoordachte uitleg bij gaf. De belangrijkste boodschap die ik daar uitfilterde is: kijk naar een kunstwerk zonder het te willen duiden of er woorden aan te geven, maar voel eens wat het met je doet, welke energie je ervan krijgt, hoe je het ervaart. Ik vond dat een mooi inzicht, en ben met die gedachte de beeldentuin ingelopen. Dat leverde prachtmomenten op.

Harmen van der Tuin is een multidisciplinair kunstenaar. Hij maakt schilderijen, sculpturen, design en toegepaste kunst in openbare ruimtes én hij improviseert hedendaagse eigentijdse muziek, die te horen is in zijn eigen tentoonstellingsruimte op Landgoed Anningahof.
Beeldhouwer Henk Visch heeft de Lichthal gevuld met werk.
In de derde zaal zijn o.a. werken van alumni van de 50-jarige glasafdeling van de Rietveld Academie te Amsterdam te bewonderen.

Informatie Landgoed Anningahof

Open: t/m 27 zondag oktober 2019, woensdag- tot en met zondagmiddag van 13-18 uur, entree € 7,50. Info vind je op deze website.

Lunchtip

Kas van Kaat

Nog meer lezen over buitenbeelden

I am the mountain, een sculptuur in de wilde weide van Landgoed Anningahof van Josua Wechsler.

5 Antwoorden op “Buitenbeelden ontdekken in Zwolle”

 1. Susan Verbeek zegt:

  Oh, dit lijkt me super leuk om samen met mijn vriend heen te gaan. Afgelopen zomer waren wij bij het Kröller Müller museum en dat smaakte naar meer :-). Dit ziet er ook erg inspirerend en indrukwekkend uit.
  Groetjes Susan

  1. Katja Staring zegt:

   Ha Susan, ja dan was je al bij een goede plek, deze zul je dan ook fantastisch vinden. Donderdag trek ik twee namen uit ‘de hoge hoed’! Groet, Katja

  2. Katja Staring zegt:

   Hi Susan, dank voor het meedingen naar deze prijs, via Online Naam Loten is ‘mededinger’ Jolanda eruitgekomen. Wie weet heb je een volgende keer meer geluk! Groetjes, Katja

 2. Ankie Manders zegt:

  Het lijkt me leuk om kaartjes te winnen. Wij bezoeken vaak tuinen in Nederland om inspiratie op te doen. Deze beide locaties nog nooit bezocht. Kunst in onze tuin is het enige wat nog steeds ontbreekt. Misschien vinden we hier de juiste inspiratie. Oktober is wat mij betreft een fijne maand om dit soort activiteiten te ondernemen.

  1. Katja Staring zegt:

   Ha Ankie, leuk dat je meedingt, het is een echt mooie tuin. Donderdag laat ik weten wie de kaartjes gewonnen heeft!

Reacties zijn gesloten.