Hup de hoogte in met klimmende erwt, kers of winde

AVONTUURLIJK TUINIEREN * Wil je komend seizoen je tuin heel snel de X-factor geven? Maak dan bogen of haagjes met eenjarige klimmers die rap groeien en een geurig, of smakelijk, of knallend effect geven. Zaai nu siererwten (Lathyrus), Oost-Indische kers of klimmende winde.

Met eenjarige planten als siererwt, Oost-Indische kers (klimsoorten) en klimmende winde kun je in één seizoen hoogte maken. Plant ze bij rekjes, hekjes of bogen waar ze tegenop gaan groeien. Sommigen worden meer dan 3 meter hoog, dus daarmee kun je echt uitpakken.

Zo geef je body aan een pluktuin, of maak je gauw privacy op een tijdelijke plek én breng je vooral ook een hoop vrolijkheid. Met bloemen die geuren (erwt), smaken (kers) of een lust voor het oog zijn met blad en bloem (winde).

Siererwt (Lathyrus)

Siererwten heten ook wel reukerwten omdat de bloemen zo lekker ruiken. Ze hebben prachtige ‘vloeipapier’-tinten en de bloemen staan leuk in een vaasje.
Maak van snoeihout of bamboestokken een rek dat als afscheiding of als bonte boog dienst doet.

De heerlijk geurende siererwt (Lathyrus) is er in allerlei tinten roze, wit en blauw. Het is een charmante eenjarige klimmer,

Zo zaai en verzorg je siererwt

  • Wel de ronde zaden eind april een nacht in een bakje met water. Plant ze de volgende dag in de vollegrond. Je kunt ze ook eerst op de vensterbank voorzaaien, dan gaat de groei wat sneller. Tip: geef dan meteen elke erwt een eigen potje in bijvoorbeeld een halve closetrol.
  • Er zijn verschillende theorieën en discussies over wel of niet toppen van de plant. Ik doe het zelf niet en ze schieten toch goed omhoog.
  • De plant kan tegen nachtvorst, maar minder goed tegen droogte. Mulch de grond eromheen dus goed en houd het in hete tijden goed vochtig aan de voeten van deze planten.
  • De zaden kun je aan het eind van het seizoen verzamelen uit de peulen, om volgend jaar de cyclus te herhalen.
Zaai nu siererwten (Lathyrus)
In de Vegetable Garden van het befaamde Sissinghurst raakte ik geïnspireerd door deze ‘siererwten-parade’.

Oost-Indische kers

Oost-Indische kers
Oost-Indische kers is een geweldige klimmer, maar ook te gebruiken als hangplant, zoals hier in een zijstraatje van Portobello Road in Londen.

Oost-Indische kers heeft zowel eetbare bloemen als bladeren en die zijn enorm pittig van smaak, denk aan een scherpe radijs. Ze zijn er in veel verschillende kleuren van zachtgeel, fel geel, abrikoos tot fel oranje.

Mijn ervaring is dat je ze prima eind april kunt voorzaaien in de vollegrond. De planten kunnen helaas niet tegen nachtvorst, je ziet ze dan in één nacht volledig verwelken, hoewel ik ze in de binnenstad van Amsterdam ook nadat ze bij mij in de tuin allang waren weggevoren, eind december nog vrolijk zag bloeien.

Onbekendere klimmende varianten van de Oost-Indische Kers:

  • Tropaeolum peregrinum, ook wel kanariekers genoemd, vanwege de gele bloemetjes die lijken op een tropische vogel.
  • Tropaeolum majus ‘Milkmaid’, met roomwitte bloemen.
  • Tropaeolum speciosum, met rode bloemen. Deze soort schijnt kieskeurig te zijn over z’n standplaats.

Klimmende winde

Klimmende winde Heavenly Blue
In de botanische tuin van Berlijn zag ik deze showstopper, de hemelsblauwe klimmende winde met hartvormig blad: de Ipomoea tricolor ‘Heavenly Blue’. Deze kan wel 3 meter klimmen.

De klimmende winde staat graag zonnig en houdt de bodem gemulcht, want de grond moet vochtig blijven. Kan ook in een grote pot. En… schijn je te kunnen laten overwinteren in een kas.
Vanaf april in potjes op de vensterbank zaaien, of vanaf mei tot half juni in de vollegrond. Laat de zaden voor het uitplanten eerst een nachtje in water opzwellen.

Ipomoea
Prachtig hartvormig blad van een Ipomoea-soort die ik zag in de tuin van Kwekerij De Boschhoeve in Wolfheze.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.