Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Help, de rabarber staat in bloei?

Rabarberbloem (2)

EETBARE TUIN * De rabarberbloem ontvouwt zich. Deze is eetbaar, maar ik twijfel om ‘m weg te knippen. Er wordt gezegd dat de bloemen de groei van de stelen belemmeren, maar deze (gekregen) plant oogt gezond en kloek. Dus laat ik de bloem lekker gaan om de insecten te trakteren. Is dat verstandig? Wat doe jij met een rabarber in bloei?

Rabarber in bloei is de doodsteek?

Op mijn tuin Verderland staat de rabarber in bloei. Sommige mensen waarschuwen me: “Als de rabarber bloeit, dan sterft de plant.” Ik heb dit zelf bij een eerdere rabarberplant die bloeide niet gemerkt. Bovendien staat de rabarber niet bekend als een monocarpische plant, dat zijn planten die na de bloei afsterven, wat je bijvoorbeeld ziet bij agaves.

rabarber in bloei
Eind april.
Wat een bloemknop! Ik heb er een kleine afgehaald om te eten. Deze heb ik in kleine stukjes verkruimeld (zoals een bloemkool) en gebakken in agavesiroop. Als je dat laat afkoelen, smaken de stukjes wat krent/rozijnachtig.
De bloem op 10 mei 2021.
Wildlife op de rabarberbloesem.

Wat zijn de reacties van de volgers van @Verderland.nl?

Marleen ten Napel van Insta-account @tuin_21: “Ik heb ‘m twee jaar geleden lekker laten zitten, was prachtig. Op het moment dat ‘ie begon te verkleuren/verwelken heb ik ‘m er pas uitgehaald. Had nou niet het idee dat het effect had op de groei van de stengels.”

Susan Lambeck van @moestuinmoeder: “Geweldig! Laten staan zou ik zeggen. Mijn planten hebben nog nooit gebloeid helaas.”

Greetje van @gewoongreetje.nl: “Ik ga ze ook bij één plant laten zitten. Ik ben heel benieuwd of er veel dieren op af gaan komen. De planten zijn groot en vol, dus ik durf het er wel op te wagen om een keer uit te proberen.”

Lisa Riesmeijer van het gelijknamige account: “Heel raar, al 5 jaar vier verschillende rabarber planten in m’n tuin en nog nooit een bloem gehad. Dit jaar, zie ik bij allerlei tuin-Insta’s die ik volg bloemen in hun rabarber! Er gaat een rabarberwereld voor me open.”

Laura Otter van @significante.otter: “Ik heb meerdere planten en als er een paar willen bloeien, mogen ze dat van mij lekker doen! Die bloemen zijn mooi, trekken veel insecten aan en ik kan gewoon oogsten van de planten die niet bloeien.”

En volgster Esther zegt: “Hele mooie kleur ook! Hier altijd witte bloemen. De rabarber staat hier vanwege de mooie bladeren en bloemen in de siertuin… ben nu op zoek naar de Angelica gigas (rode engelwortel, KS), ook eetbaar en met rode schermen. Mooi voor de siertuin… en de pan 😂”

Aan het eind van het rabarberseizoen zal ik eens informeren wat de uiteindelijke praktijkervaringen zijn.

Update 20 juni: ik heb de uitgebloeide stengel afgeknipt en in mijn insectenhotel verwerkt, want de stengel is hol. De plant leeft nog gewoon, oogt ook gezond, maar heeft geen grote bladeren of stelen meer aangemaakt na de bloei. Volgend jaar ga ik zien of de plant weer gewoon gaat groeien en stelen ontwikkelen en of er weer bloei is te verwachten.

Leestip over rabarber in bloei

Meer weten? Lees deze interessante (Engelstalige) blog over wat te doen als je rabarber in bloei staat.

De rabarber staat op mijn tuin Verderland, waarvandaan ik regelmatig bericht in allerlei blogs, tijdschriftartikelen en op Instagram over het wel en wee van de (eetbare) planten daar.

2 Antwoorden op “Help, de rabarber staat in bloei?”

  1. Dit jaar ineens bij iedereen een bloem in de rabarber. Soms wit, soms rood; hiervoor had ik dat nog nooit gezien. De meest ervaren moestuinier sneed ze er meteen uit, omdat het houtige stelen zou opleveren, en meer zuur. Een vergelijkend onderzoek met twee planten gaat niet meer lukken. De bloemen staan al in een fles op tafel.

    1. Hi Saskia, op de vaas vast prachtig, ruikt lekker, hier zijn het inmiddels mooie pluimen. Ik laat ze staan voor de insecten, en de vogels die de insedcten lusten 😉
      De kleuren kunnen per rabarber verschillen want er zijn rode en groene rabarbersoorten, dus dan zal de bloei ook wel anders zijn.
      Ik heb hier gewoon nog malse stelen, en ben inmiddels 3 extra rabarberplanten rijker door een vondst op het terrein. dat wordt lekker oogsten vooral volgend jaar.

Geef een antwoord