Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Help de rabarber staat in bloei?

Rabarberbloem (2)

EETBARE TUIN * De rabarberbloem ontvouwt zich. Deze is eetbaar, maar ik twijfel om ‘m weg te knippen. Er wordt gezegd dat de bloemen de groei van de stelen belemmeren, maar deze (gekregen) plant oogt gezond en kloek. Dus laat ik de bloem lekker gaan om de insecten te trakteren. Is dat verstandig? Wat doe jij met een rabarber in bloei?

Rabarber in bloei is de doodsteek?

Sommige mensen waarschuwen me: als de rabarber bloeit, dan sterft de plant. Ik heb dit zelf bij een eerere rabarberplant die bloeide niet gemerkt, en de rabarber staat niet bekend als een monocarpische plant: planten die na de bloei afsterven, wat je bijvoorbeeld ziet bij agaves.

rabarber in bloei
Wat een bloemknop! Ik heb er een kleine afgehaald om te eten. Deze heb ik in kleine stukjes verkruimeld (zoals een bloemkool) en gebakken in agavesiroop. Als je dat laat afkoelen, smaken de stukjes wat krent/rozijnachtig.

Wat zijn de reacties van de volgers van Verderland?

Marleen ten Napel van Insta-account @tuin_21: “Ik heb ‘m twee jaar geleden lekker laten zitten, was prachtig. Op het moment dat ‘ie begon te verkleuren/verwelken heb ik ‘m er pas uitgehaald. Had nou niet het idee dat het effect had op de groei van de stengels.”

Susan Lambeck van @moestuinmoeder: “Geweldig! Laten staan zou ik zeggen. Mijn planten hebben nog nooit gebloeid helaas.”

Greetje van @gewoongreetje.nl: “Ik ga ze ook bij één plant laten zitten. Ik ben heel benieuwd of er veel dieren op af gaan komen. De planten zijn groot en vol, dus ik durf het er wel op te wagen om een keer uit te proberen.”

Lisa Riesmeijer van het gelijknamige account: “Heel raar, al 5 jaar vier verschillende rabarber planten in m’n tuin en nog nooit een bloem gehad. Dit jaar, zie ik bij allerlei tuin-Insta’s die ik volg bloemen in hun rabarber! Er gaat een rabarberwereld voor me open.”

Laura Otter van @significante.otter: “Ik heb meerdere planten en als er een paar willen bloeien, mogen ze dat van mij lekker doen! Die bloemen zijn mooi, trekken veel insecten aan en ik kan gewoon oogsten van de planten die niet bloeien.”

En volgster Esther zegt: “Hele mooie kleur ook! Hier altijd witte bloemen. De rabarber staat hier vanwege de mooie bladeren en bloemen in de siertuin… ben nu op zoek naar de Angelica gigas (rode engelwortel, KS), ook eetbaar en met rode schermen. Mooi voor de siertuin… en de pan 😂”

Aan het eind van het rabarberseizoen zal ik eens informeren wat de uiteindelijke praktijkervaringen zijn.

Leestip over rabarber in bloei

Meer weten? Lees deze interessante (Engelstalige) blog over wat te doen als je rabarber in bloei staat.

De rabarber staat op mijn tuin Verderland, waarvandaan ik regelmatig bericht in allerlei blogs, tijdschriftartikelen en op Instagram over het wel en wee van de (eetbare) planten daar.

Geef een antwoord