Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Kamerplanten (ver)vullen gapende leegte

GROEN GELUK * Het is cliché, maar dit is dé tijd voor de aanschaf van kamerplanten. Iedereen die de kerstboom heeft ingeklapt, bij de straat gezet, of in de tuin geplant, kampt nu met grote leegte. Waar eerst een flinke groene boom stond, gaapt een gat. Dus… op zoek naar kamerplanten. Want de winter duurt nog even en groen sleept je erdoorheen.

In deze blog laat ik een paar kamerplanten zien, die terug zijn van weggeweest. Ik ken ze nog van lang geleden, van vensterbanken bij tantes of treurige kantoorhoeken. Ze zijn nu wat kleiner, of juist groter, en worden anders gestyled in het interieur, waardoor ze weer meer dan welkom zijn. Ook zijn het robuuste planten, die tegen een stootje kunnen.

Kamerplanten Start-TIP 1

Ik vang regenwater op, want daar houden kamerplanten van. Sowieso is het een goed idee als je water wilt besparen voor portemonnee en milieu. Dus: zet een emmer buiten zodra het plenst.

Kamerplanten Start-TIP 2

Zoek op waar de kamerplant van origine voorkomt, en in welke omstandigheden deze in de natuur groeit. Dan snap je wat beter wat zo’n plant nodig heeft.

Verleidelijk en charmant: de anthurium

De anthurium is zo’n plant die helemaal terug is van weggeweest. Ik kan me herinneren dat ze in een eerder tijdperk een stuk groter en nadrukkelijker waren. De kleinere variant de ik nu thuis heb, is reuze charmant. Deze heet dan ook Karma Sweetlips. Het is een zoeteke dat de aandacht graag naar zich toetrekt: haar bloemen zijn blond en hebben een lipstickrood randje. De bladeren zijn zacht glanzend groen en hartvormig en staan fier op de steel. Kortom: ze heeft verleidelijke trekken, ze is de Marilyn Monroe onder de kamerplanten. Het zogeheten kolfje dat uit de bloem steekt, lijkt op een opgeheven wijsvinger. Hoewel sommigen in dat opvallende stampertje een fallussymbool herkennen. Weer een ander noemt de anthurium de flamingoplant. Het is maar wat je er in wilt zien. Ik zie Marilyn!

Verzorging anthurium

De anthurium kun je het beste op een licht plaats zetten, maar niet in de felle zon. Bij mij staan de twee planten op het zuidoosten voor het raam. Volgens de officiele verzorgingstips moet de anthurium in de zomer op een omgekeerd schoteltje in een grotere pot met water worden gezet. Dan staan de wortels niet nat, maar blijft wel de luchtvochtigheid op orde. Ik doe dat niet (oeps, vergeten) maar de planten staat al twee jaar prima te groeien en bloeien.

STYLINGTIP Zet anthuriums in een rode, pastelroze of terracotta pot zodat de zoete bloemkleur mooi terugkomt.

Frisgroene en stoere drakenbloedboom: de dracaena

Sinds kort heb ik een dracaena op de vensterbank. Een plant waar ik altijd een beetje geringschattend naar keek, vanwege de aparte vorm: een kale stronk met groene scheuten. Maar ik wist toen nog niet, wat ik nu weet. Deze plant is familie van de drakenbloedboom!

De dracaena ken ik ook nog van vroeger. Wat me altijd zo fascineerde was die houtige stronk. Die kale moederstam waar aan de zijkant groene scheuten uitkwamen. Beetje vreemd vond ik ‘m.

Zoals ook bij mensen het geval is: als je net even meer weet, wordt een vreemde vogel een stuk sympathieker. Zo is dat ook met planten het geval en zeker met de dracaena. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat hij een fascinerend familielid heeft.

Op de Canarische eilanden is het altijd een magisch moment: als je plots oog in oog staat met de drakenboom, de metershoge reus Dracaena dracos. Vaak staat er in elk dorp wel eentje op een centrale plek, als een soort totem met een bol bladerdek. De kamerplant dracaena is familie van deze imposante reus. De Dracaena dracos heeft inderdaad een vergelijkbare stam als de moederstronk van die goede oude kamerplant.

Dracaena, oftewel drákaina, betekent ‘vrouwelijke draak’ in het Grieks. Het sap uit de stam kleurt rood zodra het met lucht in aanraking komt. Drakenbloed dus! Vandaar dat de plant ook wel Drakenbloedboom wordt genoemd. Het sap werd in oude tijden toegepast in medicijnen, cosmetica en kleurstof. Maar ook werd het gebruik van dit bijzondere ‘plantenbloed’ beschouwd als hekserij…

De twee Dracanea steudneri green die ik nu op mijn plantentafel en voor het raam heb staan, zijn beiden nog maar een dreumes. Hun stronkjes zijn mini en hun bladeren frisgroen. Net als van een malse maisplant. Vandaar dat mensen de dracaena daarmee vaak vergelijken. Maar die heeft dus helemaal niets met mais te maken.

Verzorging dracaena

De dracaena komt in de natuur voor in subtropische klimaten. De plant is behoorlijk flink en kan tegen hitte, droogte en wind, dus veel water geven is niet nodig. Ideaal dus voor de wat vergeetachtige personen, of voor op kantoor. Eens per week een klein scheutje uit de gieter en deze kamerplant is al dik tevreden.

kamerplanten
In zo’n papieren zak, krijgt-ie best een goeie uitstraling toch, dat vreemde, stoere Drakenbloedboompje?

De bloeikampioen van de vensterbank: de orchidee

Ojee. De orchidee. Heb ik ook heel lang een extreem tuttige plant gevonden, maar nu ik er eentje al een aantal maanden op de vensterbank heb staan, kan ik waardering opbrengen. Hij staat daar zo fier, met z’n delicate witte bloemenkrans.

Er zijn een heleboel fans van de orchidee. Mijn schoonouders hadden ze op de vensterbank. In mijn dorp heeft een trotse fan achter alle huiskamerramen hele rijen roze en witte orchideeën uitgestald. Ook zie ik ze op Instagram veelvuldig voorbijkomen. Het is dan ook een van de meest verkochte sierplanten van ons land. En zo’n orchidee lijkt ook maar door te blijven bloeien, onverstoorbaar. Dat maakt ‘m zo geliefd.

kamerplanten orchidee

De kweker gaf me een ‘bloeigarantie’ van drie maanden en dan nog kan het gebeuren dat-ie twee keer zo lang door bloeit. De mijne hield het inderdaad zes maanden vol. Een ware bloeikampioen. En dat zonder noemenswaardige vertroeteling. Ik heb op een gegeven moment de bloemsteel eruitgeknipt en nu gewoon een leuke groene plant.

Verzorging orchidee

De Phalaenopsis, zoals deze kamerplant in het Latijn heet, komt in de natuur voor in Zuid-Oost-Azië en Australië. Ook al is het daar veel tropischer dan hier, van felle zon en enorme hitte houdt-ie juist niet. Zet ‘m dus niet in hevige zon en ook niet vlakbij de centrale verwarming of kachel. De beste temperatuur voor deze plant is een kamertemperatuur van minimaal 15°C tot maximaal 25°C. Geef de orchidee niet te veel water, een klein scheutje per week is genoeg.

Ik las in de instructies van de plantverkoper: “Dompel de wortels iedere week 15 minuten onder in water en laat goed uitlekken. In de winter kun je ‘m één keer per 10 dagen onderdompelen.” Ahum… ik moet je eerlijk bekennen dat ik dit volledig heb verzuimd. Ook kun je de plant speciale orchideeënvoeding geven: meststofstaafjes met fosfor en kalium, die je in de potgrond drukt.

Andere kamerplanten die tegen een stootje kunnen:

  • Sansevieria (vrouwentongen) > spitse omhoogstaande groene bladeren met een gele rand
  • Zamioculcas Zamiifolia > glanzende donkergroene bladeren
  • Schoonmoedersstoel > bolle cactus

Meer lezen over kamerplanten

Ook fijne planten die je kunt stekken: de begonia en de pilea, oftewel de pannenkoekplant.