Onderzoek duurzaam wonen: badkamer

SERIE DUURZAAM WONEN * Ik zoek een nieuw huis, dat zo duurzaam mogelijk is, of moet worden. In dit blogartikel bekijk ik wat je dan het beste in een badkamer kunt kiezen.

Ik ben momenteel aan het onderzoeken of ik zelf een huis ga laten bouwen, of dat ik een bestaande woning ga verbouwen. En het zou kunnen dat ik voor een tussenoplossing moet kiezen, voor de periode waarin ik wacht op mijn nieuwe plek. Dat betekent dat ik de komende tijd uitgebreid op zoek ga naar allerlei mooie én duurzame oplossingen. In deze blog zet ik op een rijtje hoe ik een badkamer zo duurzaam mogelijk inricht.

Dingen om rekening mee te houden:

  • Waterbesparing
  • Warmte- en energiebesparing
  • Duurzaam meubilair
  • Bewust gekozen accessoires en producten
  • Materialen voor muur en vloer
  • Lokaal geproduceerd, hergebruik

Water besparen in de badkamer

Feitelijk douchen we in Nederland met kraanwater. Als ik heel ver wil gaan, dan kies ik voor een grijswateroplossing, of ga ik werken met een bepaald filter waarmee al het afwater uit huis wordt gefilterd en hergebruikt. Dat is een apart onderzoek en blog waard… Nu eerst de basics, zodat ik voor mezelf een boodschappenlijstje heb.

Bad

Alweer een hele tijd mis ik een bad, dus dat zou ik heel graag weer willen. Niet om élke dag in te poedelen, wel wekelijks voor een uitgebreid wellness-moment. Maar kun je vanuit een duurzaamheidsgedachte nog wel een bad nemen?

Een gemiddelde douchebeurt duurt 9 minuten en kost 65 liter warm water. Een gemiddelde baddersessie duurt bij mij zeker 5 keer langer en kost 120 liter per keer (bron: NIBUD). Je zou dus twee dagen douchen kunnen overslaan en je wassen aan de wastafel (ooit volledig normaal) en dan daarvoor in de plaats een bad nemen.

Keuzes: kies een badkuip van isolerend materiaal, of isoleer ‘m zelf. Dan hou je het water langer warm. Ook slim: let op het aantal liters dat er in het bad past. Ik heb ooit een bad gehad dat uiteindelijk te breed en te diep bleek, waarbij het daardoor vrij lang duurde voordat het vol was, dat scheelt echt vele liters water.

Douche

Voor de douche zijn er een aantal maatregelen, zoals een waterbesparende douchekop: eentje waar maximaal 7 liter water per minuut uit stroomt.

Verder is een douche met warmtewisselaar (wtw/(warmteterugwinning) nodig. Zoiets is bij een verbouwing of nieuwbouw makkelijk in te laten bouwen. Met zo’n ding gebruik je de warmte van het wegstromende douchewater om het koude douchewater op te warmen. Het wordt aangebracht in de afvoerpijp of in de goot.

Toilet

Ik zou heel revolutionair kunnen kiezen voor een composttoilet.

Warmte besparen

Isolatie

Is de ruimte oud, dan wil ik die isoleren, zoals buitenmuren, ruiten en kozijnen. Bij nieuwe kozijnen moet je kijken naar de U-waarde. Hoe lager die is, hoe beter de isolatie. Er zijn kunststof en aluminium oplossingen, maar ik denk dat ik ga voor houten kozijnen van vuren, lariks of accoya, deze zijn van zichzelf al goed isolerend. Voor de ruiten is HR++ of triple glas de beste keuze.

Verwarming

Voor de verwarming kan ik kiezen voor vloerverwarming, maar ik kan ook een energiebesparend infraroodpaneel installeren.

Ketel van 80 naar 60

Niet alleen voor de badkamer, maar heeft er wel mee te maken: ik kreeg net een flyer van Urgenda. Als je de standaard fabrieksinstelling voor je verwarmingswater op je cv-ketel van 80 graden naar 60 graden bijstelt, kun je tot 60 euro per jaar besparen.

Ventilatie

Het heeft misschien niet direct met warmtebesparing te maken, maar wel de gezondheid van de badkamer: een goed ventilatiesysteem is nodig om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen.

duurzame badkamer

Duurzaam meubilair

Je kunt de eerste de beste badkamerboer of sanitairdump binnenlopen, of een formica kast bij Ikea ophalen. Eerlijk gezegd hou ik niet van die veelal kunststof producten. Liever heb ik iets van hout.

Ik heb op Pinterest een bord gemaakt met leuke looks voor een duurzame badkamer.

Verder werd ik gewezen op de website van Van Heck waar ze badmeubels maken in de eigen Twentse werkplaats. Stoere meubels van duurzame materialen. Wat ik zelf een stoere aanvulling vind is een badkamermeubel met waskom van graniet.

Ik ga ervanuit dat mijn badkamer niet heel groot zal zijn, dus ik zoek een spiegelkast en een wastafelkast, daar kun je een heleboel potjes en tubes en rollen toiletpapier in kwijt.

Accessoires en no waste

Voor de handdoeken en de kleedjes kies ik ecokatoen, en natuurlijk selecteer ik mijn shampoo, tandpasta en andere producten zoveel mogelijk op hun ‘no waste’-gehalte. Weg met het overbodige plastic en ook schoonmaken pak ik milieubewust aan. Zo was het voor mij een eyeopener dat je een microvezeldoekje droog kunt gebruiken om ermee te reinigen.

En dan shop ik in de kringloopwinkel nog wat bijpassende mandjes en haakjes voor de finishing touch bij elkaar.

Materialen voor muur en vloer

Voor de muren zou ik dolgraag voor minstens één muur behang gebruiken, iets wat je in Engeland veel ziet (net als vloerbedekking, iets wat een Nederlander niet gauw in z’n hoofd haalt voor een badkamer, maar daar heel normaal is). Ook muren met tadelakt zijn mooi, maar dat is heel bewerkelijk spul als ik het zo lees…. Dan kies ik liever voor leemverf met natuurlijke pigmenten, dat in heel veel zachte kleuren verkrijgbaar is.

Voor de tegels ben ikzelf een groot fan van het klassiek-Nederlandse merk Mosa, dat cradle-to-cradle-producten maakt.

badkamer tegels

Deze blog betreft een zakelijke samenwerking, waarbij ik als voorwaarde stel dat ik mag schrijven wat ik wil.