Het is weer tijd voor geraniums

geraniums

Vanaf medio mei, als de vrieskou definitief uit de grond en uit de lucht is, kun je geraniums (weer) buiten zetten. Die zorgen voor een zomers bloemenparadijs en een Frans sfeertje. En… ze ruiken zo lekker naar citroen. Een geur die muggen weghoudt.

Het meest bekend is de staande geranium (Pelargonium zonale), de hangende geranium (Pelargonium peltatum) en de Franse geranium (Pelargonium grandiflorum).

De nieuwe generatie geraniums staat garant voor een uitbundige bloemenzee zonder dat je daar groene vingers voor nodig hebt. Ze bloeien tot ver in het najaar, en ze kunnen goed tegen droogte. Ook hebben ze verrassende kleuren: fel, pastel en één- tot tweekleurig. De bloemvorm of groeiwijze varieert per soort.

geraniums
Rode geraniums en rode rozen in Amsterdam.
geraniums
Romantisch wit in terra cotta op de vensterbank.

Verzorging van geraniums

Vrijwel overal op je tuin of balkon kun je deze bloeier kwijt, behalve in volle schaduw. Een beetje zon wil-ie wel hebben. Geef een geranium regelmatig water. Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen, want dan maakt de plant sneller nieuwe bloemknoppen. Voor extra bloei kun je eens per twee weken plantenvoeding geven.

Geraniums
Hippe hangers.
Foto: Pelargonium for Europe (PfE).
geraniums
De geranium is in steden dé vensterbank- en trapdecoratie. Weinig onderhoud, veel genot.

Zo pas je geraniums toe

Staande geraniums staan goed in een oude gieter, grote mand, oude teil, of in een klassieke terracotta pot. Ze zijn perfect voor het verdoezelen van lelijke hoekjes of het opfleuren van een saai hoekje.

Wie houdt van strak: zet meerdere van dezelfde geraniums in dezelfde potten op en rij. Wie houdt van de ‘Franse slag’: groepeer verschillende soorten in verschillende ‘potten en pannen’ in een bonte potpourri bij elkaar.

Hanggeraniums zijn geschikt voor het opfleuren van een saaie muur of schutting: ze zorgen voor een waterval aan bloemen. Je kunt ze ook verwerken in hanging baskets, ronde hangmanden vol bloeiende planten. Verder doen ze het goed in een langwerpige plantenbak onder je raam, dan krijg je een echt ‘Alpenhuis-effect’.

Kijk op het Pinterest Board Geraniums voor styling-ideeën.

Na het bloeiseizoen

In de winter – zo eind oktober – zet ik mijn geraniums binnen, gewoon tussen de kamerplanten – en geef ik ze ook net zo vaak water als mijn kamerplanten. In april knip ik ze wat bij. Dat snoeien helpt om de plant ‘vol’ te houden. De mooie takjes zet ik als stekjes op water tot ze wortelen en ik ze weer kan planten in een potje. Zo kun je heel simpel je geraniums vermeerderen of verjongen. Of er een cadeautje van maken.

Meer bloemen die medio mei de tuin in mogen:

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.