Fietsen door vogelparadijs Eemland

Eemlamd

Fietsen door het uitgestrekte Eemland in het broedseizoen is een ervaring. De grutto’s vliegen met je mee richting de plas, waar ze met honderden samenkomen. Overal in de weides kwetteren vogels die paren en broeden op deze ‘vogelboulevard’ van Nederland.

  • Route: van kasteel Groeneveld in Baarn via Eemdijk, Spakenburg en Amersfoort weer terug.
  • Lengte: 48 kilometer
  • Combineren met: Kasteel Groeneveld (startpunt) en Museum Spakenburg (halverwege) expo over historie van boeren, vissers en klederdracht. Daar ook horeca.
  • Let op: het pontje in deze route vaart niet op zondag en niet in wintermaanden.
Bloesem, uitgestrekte polder, vissersdorp Spakenburg en oer-Hollandse knotwilgen.
Eemland
Schipper op klompen op de pont over de Eem. Vaart niet op zondag!

Wat is het machtig mooi om te fietsen door de Eempolder. Pal boven ons hoofd vliegen twee grutto’s een poosje mee. Hun oranjebruine veren glanzen in de zon en het geluid dat ze maken is onmiskenbaar. Volgens mijn man roepen ze ‘grutto’ en heten ze daarom zo. Hmm… ik hoor ze gewoon jodelen op z’n grutto’s.

Het is een zonnige zaterdag. De dagjesmensen fietsen en de weidevogels baltsen. Kluten, kieviten, tureluurs. Ze joelen, gieren en piepen. Ze tuimelen en kantelen door de lucht en strijken neer op de plassen in de polder. Tot half juni broeden ze hier en brengen ze hun jongen groot.

Via een knotwilgenlaantje rijden we naar de Eemnessersluis, waar we over een klinkerpad de dijk op fietsen, richting het pontje naar Eemdijk. Op een plas zitten wel tweehonderd rossige stippen: grutto’s! Vogelaars turen vol vreugde door hun verrekijkers.

In de jaren zeventig zong Drs. P zijn lied ‘De veerpont’, ook wel ‘Heen en weer’. In de zwart-wit videoclip speelt de Eemdijkse pont de hoofdrol. Anno 2018 is de pont kanariegeel en draagt de pontbaas kanariegele klompen. Tijdens de overtocht haalt hij munten op. Een persoon met fiets betaalt 90 cent. We krijgen een ouderwets kaartje.

Via de dijk leidt de route naar Spakenburg. De IJsselmeervogels spelen, het voetbalstadion zit bomvol. Ook het centrum van het voormalige vissersdorp is levendig, met terrassen en kramen.

We gaan voort over polderwegen. Soms trappen we bijna in stilstand tegen de wind in, gebogen over het stuur. Dan weer jaagt de wind ons voort, hup, door het groen.

Na Amersfoort komen we door boerengebied. De Krachtwijkerweg is een eindeloze landweg tussen Hoogland en Baarn, de vogelboulevard van het Eemland. Zwanen en meerkoeten zitten op het boerenland en boven ons hoofd laten de weidevogels weer luid en duidelijk van zich horen.

Eemland
De vogelboulevard Eemland zit bomvol broedende vogels van medio maart tot medio juni.

Tip: Kees Vanger heeft een Youtube-kanaal met veel beeld van vogels en hun geluiden.

Volg deze routeknooppunten:

16 – 21 – 24 – 25 – 11 – 03 – 50 – 06 – 07 – 55 – 92 – 18 – 09 – 10 – 73 – 72 – 15 – 17 – 64 – 63 – 22 – 16

Meer Nederlandse fietsverhalen op deze site

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.