Natuurlijk tuinieren: de Costerustuin in Hilversum

costerus tuin

De Costerustuin in Hilversum is een historische botanische tuin. Elke dag – van zonsopgang tot zonsondergang – kun je hier gratis komen genieten van deze oase met veel inheemse planten, struiken, bomen en een vijver. De planten zijn niet gesorteerd op kleur of bloei, maar op plantfamilie. Op 24 juni is er een open dag.

De tuin heeft een verhaal te vertellen dat na zo’n 80 jaar nog steeds van deze tijd is.

Oprichter Jan Costerus (1849-1938) leefde in een tijd dat het natuurbehoud nog in de kinderschoenen stond. Als bioloog bepleitte hij het belang van inheemse planten. Ook vond hij dat de natuur in Nederland meer aandacht moest krijgen. Na zijn pensionering in 1930 besloot Jan een tuin in te richten om zijn filosofie uit dragen.

Aanvankelijk vonden bezoekers zijn tuin maar vreemd, want… er werd onkruid gekoesterd..! Maar ook na de dood van Jan Costerus hebben vrijwilligers altijd gezorgd voor de tuin en alle planten. Anno 2018 is er nog steeds een groep mensen die de planten verzorgt, rondleidingen geeft en af en toe een open dag organiseert.

Jan Costerus had ideeën die ik ook heb. Hij ging ervan uit dat als mensen de plantenwereld beter zouden kennen, ze ongetwijfeld de schoonheid van de natuur zouden zien. Verbazing en bewondering zijn een belangrijke basis voor het willen en kunnen begrijpen van dingen.

Op ontdekkingstocht in de Costerustuin

Kijk mee in de Costerustuin en zie de plantideeën die ik zelf op mijn verlanglijstje heb staan. Sommigen staan inmiddels in mijn tuin, omdat ik ze hier ontdekte.

Green Costerus Tuin

Prachtig. Deze paarse lupine Lupinus polyphyllus ‘Russell hybrids’. Ik heb ‘m inmiddels 🙂

green ideas

Heel veel papaver. Die zorgen voor een direct geluksgevoel.

green ideas

green ideas

Er is ook een tuinkat.

green ideas

Gebroken hartje, een schattige plant die het ook als snijbloem goed doet.

green ideas

Stokroos, een must in elke natuurlijke of romantische tuin.

green ideas

green ideas

green ideas

Ridderspoor. Fijn zijn de vele bordjes in de tuin, want dan leer je tenminste wat over de namen van planten.

green ideas

Met geel en oranje geef je je tuin een optimistisch karakter. De Limnanthus douglosii (gebakken eitje) is een enorme bijenmagneet. Linksonder zie je de  Echinacea paradoxa en rechts de Alstroemeria aurantiaca (Inca-lelie).

green idea

Ceratostigma willmottianum, prachtig hemelsblauw: loodkruid.

green ideas

green ideas

Costerustuin

Costerustuin

Niet elke plant hoeft bloemen toe te voegen. Vormen en structuren zijn ook eye-catchers. Zie de prachtige kastanje-achtige bladeren van de Rodgersia aesculifolia.

green ideas

green ideas

green ideas

Costerustuin

Een groot insectenhotel voor solitaire bijen en wespen. Er is ook een kleine kas in de tuin. Achterin ligt een vijver tussen bomen, een magische plek.

Costerustuin

Eind van het seizoen: de tuin ziet er nog steeds geweldig uit, met silhouetten van de kaardenbol en allium.

Costerustuin

Info over de Costerustuin

De tuin ligt aan de Zonnelaan in Hilversum, verscholen tussen huizen. Loop het pad op naast appartementengebouw Schuttersheide. Bij de ingang staat een informatiepaneel met folders en een plattegrondje. Het stuk grond is eigendom van de gemeente Hilversum.

Op de website is meer te lezen over de tuin.

Open dag Costerustuin

Op 24 juni 2018 is er een open dag.

Meer ontdektuinen in Nederland