Chaumont: toptuinenfestival in Frankrijk

chaumont

ZOMERTIP * Hou je van kastelen, moderne kunst, of ben je tuinliefhebber? En onderweg in Frankrijk? Dan is een bezoek aan Domaine Chaumont-sur-Loire een idee. Tot 3 november wordt daar weer het internationale tuinenfestival georganiseerd. Dit keer is het thema ‘Tuinen van het paradijs’. Er doen 4 Nederlandse ontwerpteams mee.

Op Chaumont zie je bijzondere tuinontwerpen waar kunst en tech een grote rol spelen.

Het is de 28e editie van het befaamde tuinenfestival ‘Chaumont’. De tuinen die de ontwerpers mogen aanleggen na een strenge selectie, moeten origineel en innovatief zijn en een bijzondere beplanting hebben. Ook is het de bedoeling dat ‘tech’ en natuur samensmelten. Dit jaar zijn er 23 nieuwe festivaltuinen, van ontwerpers over de hele wereld.

Vier Nederlandse inzendingen

Van de honderden ontwerpen, werden er door de ballotagecommissie nog geen kwart geselecteerd. Daar zijn dit jaar maar liefst vier Nederlandse inzendingen bij. Een daarvan is ‘Scent to Paradise’ van Caroline Thomas. Haar ontwerp is geïnspireerd op de bestseller ‘Het Parfum’ van Patrick Süskind.

Caroline: “Chaumont is heel bijzonder. Kunst is hier verweven met de natuur en andersom, het festival is echt uniek en toonaangevend. En de sfeer op het Domaine is erg inspirerend voor kunst- en tuinliefhebbers. Ik kom er graag om me te laven aan de prachtige beplantingen en de inspirerende kunst in en rondom het kasteel. En nu heb ik er zelf een tuin mogen aanleggen.”

De prachtige, zinneprikkelende tuin van Caroline heeft ze geïnspireerd op een luguber verhaal. “In ‘Het Parfum’ vermoordt de hoofdpersonage Jean Baptiste Grenouille vele jonge vrouwen om met hun geur zijn ultieme parfum te kunnen creëren. Hij zendt ze naar het paradijs…”, vertelt Caroline. “Alle planten en materialen in deze tuin komen voor in het boek én er staan planten waarvan de essentiële oliën door parfumeurs worden gebruikt. Het pad verbeeldt het geurlint dat de hoofdpersoon volgt, in de tuin stap je via de blauwe klinkerlijnen telkens een andere geurfamilie in. De ‘Bouteillophones’ – zoals een bezoeker ze noemde – verbeelden de diverse essences, geurtonen én de verschillende composities in parfums.”

De geurtuin van Caroline Thomas met een pilaar van prachtige mysterieuze ‘parfumflessen’. Verder staat er het beeld ‘Etoile’, een co-productie van kunstenaars Kim Kenyon en Gijs Woldhek.

“Bezoekers reageren heel enthousiast op de flessensculpturen (“magnifique, très jolie, c’est sympa“). En kinderen – er komen veel schoolklassen – gaan op zoek naar de naar Coca Cola ruikende artemisia. Daarbij ontdekken ze ook de appelmunt, de citroenverbena en de sinaasappeltijm.
Het mooiste vind ik de reactie van bezoekers zodra ze de lange ‘vanillestokken’ zien, nadat ze eerst al een vlaag vanille hebben geroken. Die ooh! van herkenning is prachtig op hun gezichten te lezen.
Mijn tuin is de meest ingetogene van dit jaar en bezoekers beoordelen hem als subtiel, elegant en meest natuurlijk. Dat vind ik een mooi compliment.”

Een geurende tuin die voor verrassing en herkenning zorgt bij bezoekers, én (geur)herinneringen oproept.

De andere Nederlandse inzendingen op Chaumont zijn van deze teams:

  • Stein van Brunschot en Jaap van de Langenberg ontwierpen ‘Un paradis sans fin’ (Oneindig paradijs).
  • Het team Vincent Janssen, Zeger Dalenberg en Quentin Aubry legde de ‘Jardin des portes’ aan (Tuin van de deuren).
  • Tuinontwerpers Carrie Preston en Farhana Rasheed, kunstenaar Enora Elmoznino en productontwerper Tess Krüss maakten ‘Le paradis de la pie’ (Het paradijs van de ekster).
chaumont
Vernieuwende concepten en statements.

Het tuinenfestival in Chaumont is sinds 1992 een vermaarde proeftuin voor creativiteit en diversiteit op het gebied van tuinen en landschapsarchitectuur. Het bruist er van de ideeën, het is een kweekvijver voor talent en het brengt een nieuwe dynamiek in tuinontwerpen en de kijk op tuinbeleving. Het is een laboratorium voor de tuinen van morgen, met nieuwe composities van bloeiende planten, nieuwe materialen en ideeën en innovatieve invalshoeken.

Het is de bedoeling dat de tuinen van Chaumont in de herfst op hun allermooist zijn, maar ook in de zomermaanden is een bezoek natuurlijk de moeite waard. Vanaf nu staan veel tuinen al in bloei en Chaumont heeft nog veel meer te bieden. Het is ook een openluchtmuseum voor moderne kunst. En op een aantal zomeravonden kun je in de tuinen een lichtspel zien van luminescentiedioden (led-lampen). Verder is er het 10 hectare tellende Parc des Prés du Goualoup, dat in 2012 werd aangelegd en is al betiteld als ‘Jardin Remarquable’ en kreeg als cultureel evenement 3 sterren in de Michelingids.

Meer info over de tuinen van Chaumont

Op de website van het tuinenfestival staat meer te lezen. Meer informatie over Caroline Thomas, beeldend kunstenaar en tuinontwerper, is te vinden op haar website.

Andere bijzondere tuinen en groen in Frankrijk

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.