Tuininspiratie opdoen in Bretagne

In de Franse regio Bretagne regent het vaak. De enorme landpunt steekt dwars in de Atlantische oceaan dus het weer kan er ‘vochtig’ wezen. Een perfecte plek voor tuiniers. Wist je dat Bretagne meer dan 140 grote bezoekerstuinen telt?

Ik heb er twee bezocht, wat maakt dat ik no een keer terug moet om de andere 138 te bekijken :-). Dat is prima, want Bretagne is schitterend.

Jardin Botanique de Yves Rocher

Een van de speciale tuinen in Bretagne is die van Yves Rocher, je kent het cosmeticamerk misschien wel. Het is opgericht door botanicus Yves e nu voortgezet door zijn kleinzoon Bris. Alle producten zijn plantaardig en dierenleedvrij. De botanische tuin op het fabrieksterrein is een bron van informatie en inspiratie voor de productontwikkelaars van het bedrijf.

De openbare, door iedereen vrij te bezoeken tuin ligt even buiten het stadje La Gacilly. Er staan zo’n 1100 plantensoorten die allemaal een bepaald nut hebben, gegroepeerd op thema, zoals planten met bepaalde geurstoffen, of planten met een helende werking (zoals calendula, verzachtend) of echinacea (anti-veroudering).

Brittany gardens Dailygreenspiration

Het stadje van Yves Rocher is La Gacilly, met prachtige straten vol bloemen. In de zomer vormen die de achtergrond van een openlucht-fotofestival.

Brittany gardens Dailygreenspiration

In de tuin bij de fabriek zie je een hoop bloemen en je kunt zelfs door een rustgevend bamboebos lopen.

Brittany gardens Dailygreenspiration

Vetplanten in de kassen, venkel, echinacea, zonnebloemen en korenbloemen, allemaal planten die ergens goed voor zijn en in crèmes, lotions, oliën en make-up worden gebruikt.

Bretagne Dailygreenspiration

Creatieve naamplaatjes!

Bretagne Dailygreenspiration

Planten die voor de cosmetische producten worden gebruikt, groeien gewoon om de hoek van de fabriek.

Brittany gardens Dailygreenspiration

Planten met een bosluchtje. Voor in je badolie.

Wil je deze tuin bezoeken? Meer info staat op deze website.

Parc Botanique De Haute Bretagne

Dit enorme park is al in 1847 opgericht. Er zijn inmiddels 24 thematuinen.

De tuin was een beetje rommelig toen ik er was, alsof er net niet genoeg tuinmannen in dienst zijn. Het is ook wat om zo’n complex een beetje aan kant te houden. Er staan ontzettend veel planten en bloemen in allerlei hoekjes en parkjes en subtuinen. Maar, ondanks die Franse slag, is dit een plek waar je als tuinier veel van kunt leren.

Ten eerste: alle thematuinen zijn geïnspireerd door gedichten, herinneringen, historie of reizen. Wat mooi. Hoe zou een tuin van mijn herinneringen eruit zien? Of een tuin die refereert aan een favoriet gedicht, of songtekst? Iets om over na te denken.

Ten tweede: van maart tot ver in november, er is hier altijd wat te zien:

  • Maart: het wonder van de vernieuwing, de magnifieke bloei van zo’n 500 camellia-soorten, magnolia’s, prunussen, helleborussen, narcissen en pulsatilla’s (ranonkels)
  • April: de magie van kleur, met azalea’s, vuurbomen uit Chili en Amerikaanse cornus
  • Mei: het spektakel van rhododendrons en bloemen van vaste planten.
  • Juni: de charme van oude rozen en de verrassende collectie kalmia’s, philadelphus (boerenjasmijn) en stewartia’s.
  • Juli: het betoverende blauw van hortensia’s en agapanthus.
  • Augustus: het vrolijke van crocosmia’s en echinacea.
  • September: de romantiek van het landschap en de melancholie van het ‘zomereinde’
  • Oktober en november: de kleurenpracht van de bladeren van Japanese acers, stewartias, lagerstroemias, bald cypressen, ginkgo biloba’s.
  • Winter: de loodgrijze ochtenden, de oude planten met een laagje vorst of zelfs sneeuw.

Bretagne Dailygreenspiration

In alle thematuinen is er wat interessants te ontdekken zoals architectonische ontwerpen, een Japanse tuin met bruggetjes en speciale beplanting, een groene doorgang maar ene volgende ‘tuinkamer’.

Bretagne Dailygreenspiration

Kleuren die mooi mengen.

Bretagne Dailygreenspiration

In een paar kassen huist een kwekerij met winkel waar je onder andere de paarsblauwe agapanthus kunt kopen die je overal in Bretagne ziet.

Bretagne Dailygreenspiration

Dahlia’s, anemonen, agapanthus, allemaal mooi.

Wil je deze tuin bezoeken. Meer info vind je op de website.

 

Informatie over parken en tuinen in Bretagne

Op de website van de Association des Parcs et Jardins de Bretagne staan zo’n 140 groene ontdekplekken op een grote kaart.

Online reisgids Bretagne

Handig voor onderweg. Klik op het plaatje om ‘m te bestellen.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.