Veel crooners zongen het nummer ‘I love Paris in the springtime’. Voor liefhebbers van een groen Parijs is de lente hét seizoen. De kastanjes en paulownia’s staan in bloei. Op de pleinen, in de parken en langs de kades van de Seine flaneren mensen. Ze genieten van het stadse buitenleven.
Parijs is zichzelf voortdurend opnieuw aan het uitvinden, net als alle grote hoofdsteden, dus nieuwe trends worden hier gestart en ontwikkeld. Ook de groene.
Ik ging eind april / begin mei en heb tonnen tips voor je. Zie hier welke groene plekken ik ontdekte in de Franse hoofdstad.
1. Le Marais
In deze voormalige Joodse wijk vind je straten met originele winkels. Maar ook behoorlijk wat groene plekken. Zoals hofjes, tuinen, parken, pleinen en natuurlijk het beroemde Place des Vosges.
Frisse jungles midden in Parijs.
Mijn groene hart gaat altijd uit naar dit soort parkjes en pleintjes 💚 Daar vind je rust, en kun je je afzonderen van the buzz.
Er zijn meerdere groene spots in één straat van Le Marais, Rue Payenne: 1. Jardin Lazare-Ratchine 2. Square George Cain 3. Square Leopold Achille.
Spiek af en toe in de binnenhoven, en kijk omhoog naar de gevels die zijn begroeid met wingerd en die zijn volgezet met weelderige plantenbakken.
Scherpe vormen op het Place des Vosges, het beroemdste plein van Le Marais.
Details van een groene straat in Le Marais.
2. Elfde arrondissement
Een bohémien wijkje, met gekke shopjes, wijnbars, brunchcafé’s, terrasjes en groene winkels. Behoorlijk hip and happening.
Straten om te winkelen, te drinken en te eten: Rue Keller, Rue Froment, Rue des Taillandiers.
Koop lokaal en bio in de blauwe winkel van Saveurs & Vous in Rue Keller.
Het is niet echt een optie om een calathea of maranta in deze geweldige mand mee naar huis te nemen, dus dan neem ik maar een foto van de etalage van Maison Aimable.
Prachtige winkel voor mensen met groene vingers: Welcome Bio Bazar.
Een zoete boutique voor groene (girly) mensen is Les Fleurs in Passage Josset.
Palm en basilicum.
3. Île de la Cité
Dit eiland in de Seine is de plaats waar Parijs werd gesticht. Hier staat de 850 jaar oude kathedraal Notre-Dame. Niet zo bekend is de bloemenmarkt Marché aux Fleurs.
Hier staan de beroemde metroborden in Jugendstil / Art Nouveau-stijl.
Op de achtergrond: de mooie paulowniabomen met hun lila bloei.
Bienvenue au Marché aux Fleurs, alleen ‘s ochtends open.
De Parijse bloemen- en plantenmarkt helpt ook bij het leren van enkele Franse plantennamen, zoals oeuillets d’Inde, de Franse naam voor afrikaantjes.
Detail: hedera-dessin (klimop) op de lantaarnpalen.
Misschien ontdek je een aantal ‘nieuwe’ bloemen zoals ik deed, zoals deze roze lewisia.
4. Jardin des Plantes
Als je echt toe bent aan flink wat groen, dan moet je naar de Jardin des Plantes.
Gratis te bezoeken en er is veel te zien. Als je wat geld wilt uitgeven, is er nog meer te ontdekken. Je hebt misschien een dag (of twee) nodig. Er zijn verschillende kassen, musea, thematuinen en een dierentuin.
Stel je voor: een enorme tuin vol klaprozen in geel, wit, oranje en babyroze.
De naam van de gele is Papavre Nudicaule ‘Champagne Bubbles Yellow’.
Waag het niet om er een te plukken!
De alpiene tuin ligt een beetje verscholen, maar is de moeite waard om te (be)zoeken.
Wat een te gek schuurtje 💚
De Ecole de Botanique-tuin (gelegen voor de grote ronde broeikas) geeft een overzicht van allerlei soorten planten. Achterin staat een boomverzameling.
Het ziet er hier uit en ruikt naar het zuiden van Frankrijk … Dat komt door de indrukwekkende Libanonceder (Cedrus libani). Die dateert uit 1734, toen plantkundige Antoine de Jussieu de (toen nog kleine – neem ik aan) boom naar Parijs in zijn hoed smokkelde. Tenminste, dat is het verhaal… Het is mooi, dus ik geloof het 🙂
Leuk om te weten: er zijn veel planten gedoneerd door de Ferme de Sainte Marthe die gespecialiseerd is in biozaden en oude groenten.
Lila iris op de linkerfoto en rechts: the Phacelia tanacetifolia, een geweldige paarse bloem! Het is een enorme magneet voor bijen 💜🐝💜 💜 en een goede groenbemester.
In de rozentuin zijn sommige rozen al in volle bloei.
Structuren. Niet alleen het groen is mooi, maar ook de kassen vol met (sub)tropische juwelen zoals een knots van een monstera.
Ik kocht een kaartje voor de Grandes Serres + Galerie de Botanique.
In de collectie van de Galerie de Botanique is de tentoonstelling niet enorm, maar er zijn genoeg botanische schatten te ontdekken, zoals oude herbariums, mysterieuze plantdelen in flessen, bladfossielen en gekke vruchten en zaden.
Tuindetails: de hekken, het logo en het standbeeld voor botanist en vegetariër (al in het midden van de 18e eeuw!) Jacques-Henri Bernardin de Saint-Pierre.
Linksonder zie je een detail van een zongebleekte illustratie op een informatiepaneel. Ooit was deze Ginkgo biloba vast groen.
Kijk hoe mooi ook de kaartjes voor de Grandes Serres & Galerie de Botanique zijn vormgegeven.
Het activiteitenprogramma van de Jardin des Plantes is immens. Er zijn drie musea: over evolutie, paleontologie en anatomie, mineralogie en geologie. En er is een dierentuin. En er zijn wekelijks evenementen, tentoonstellingen, films, conferenties, lezingen, enz.
5. Jardin du Luxembourg
Een heel mooi stadspark, met hoekjes om een boek te lezen op een van de groene stoelen, die je mag slepen naar waar je wilt zitten.
Of: ga voor mensen kijken op het centrale plein.
Stoelen, beelden.
Hip in hele Parijs is de papavre. Je ziet ‘m in veel parken opduiken.
Er is ook een flink insectenhotel gebouwd.
Overal staan indrukwekkende beelden, zoals deze modernistische / kubistische van Ossip Zadkine, een kunstenaar van dezelfde leeftijd als Picasso.
6. Rivier de Seine
Langs de rivier de Seine ga je wat flaneren. Of aan het water zitten. Zwaai naar de mensen op de passerende boten, of neem zelf een boot. Ik deed het en het was leuk!
Deze appelboom is de Reinette du Canada Blanche 🍏 Op de noordelijke kades langs de Seine, vlakbij de Pont Marie, zijn enkele fruitbomen en wijnstokken geplant. Best avontuurlijk, op een bepaalde manier… Hoeveel appels groeien hier in vrede op? In dit drukke deel van de stad?
7. Eiffeltoren
Niet te missen. Het icoon van de stad is natuurlijk de Tour Eiffel. Voor de eerste keer ging ik naar de top. Wat een prachtig uitzicht! En ook het park aan de voet is best aardig, al is het hier werkelijk afschuwelijk druk. Wat een mensenmassa staat hier.
Het ijzeren icoon matcht goed met het groen en de blauwe lucht.
Picknickers in het park onder de Eiffeltoren.
8. Urban green
Onder het lopen door die stad, kom je allerlei urban green-inspiratie tegen.
Van moestuinen pal op de stoep voor een apotheek of bushalte, tot creatieve terrassen met grote plantenbakken.
Weelderige balkons met mijn ‘spionnencamera’ gefotografeerd vanaf de Eiffeltoren.
Groene etalage van Habitat Paris in Rue du Faubourg-Saint-Antoine.
Deze levendige bloemtegels zijn van Boulangerie-Pâtisserie Landemaine op Boulevard Beaumarchais 28. Deze bakker heeft meerdere filialen in Parijs een verkoopt heerlijk lokaal brood, top tartins (vruchtengebakjes) en sandwiches: ideaal voor een picknick in een park.
Zie je de kartonnen wortels? Een superdecoratie in de etalage van Le BHV Marais. Dit warenhuis is een groene campagne begonnen voor iedereen die ervan droomt een moestuin te hebben. Op het dak is Le Jardin Perché gerealiseerd. En er staat meer groene inspiratie op de BHV website 💚
Natuurlijk maakte ik een ‘groen Parijs’ flatlay van enkele vondsten.
Meer Groen Parijs tips van Insta-volgers
Volgers die me tijdens mijn trip door Parijs zagen dwalen (niet te missen, gezien mijn binge posting) gaven me nog meer tips voor groen Parijs. Die gaan op mijn lijst voor een volgende keer. En als je aanvullingen hebt, laat het me weten.
- Esther / @emuze > “Ga naar de winkel Merci op de Boulevard Beaumarchais, ze hebben daar ook een bijzondere collectie tuinspullen.”
- Sébastien / @seb_gardener > “Ga naar de altijd open en gratis beeldentuin op de Rive Gauche tussen de bruggen Pont de Sully en Pont d’Austerltz (Quai Saint-Bernard), vooral ‘s avonds een aanrader: dan schijnt daar de zon en dansen mensen tango, salsa, folklore of zelfs rock ‘n roll.”
- Wouter / @in_de_moestuin > “Ga naar de Jardins du Caroussel et Tuileries, de tuinen van het Louvre + en naar de schattige bonsai-store in Montparnasse.”
- Susanne / @Biobite > “Eet gezond en vega bij de bistro Abattoir Végétal aan de Rue Ramey 61 + ga voor groene koopjes naar Naturalia.”
- Ronald / @RonaldWassenaar > “Ook interessant is de Jardin de Botanique.”
- Hanneke / @heuftie1 > “Ken je dit kilometers lange park op een oud spoorviaduct? Deze Coulée verte is een voetpad van bijna 5 kilometer in het 12e arrondissement en loopt van de Opéra Bastille tot aan de oostelijke Boulevard Périferique.”
Gids voor kalme hoekjes
Paris au Calme (in het Frans geschreven) verklapt per arrondissement de rustige hoekjes van de stad. Het is te koop in boekhandels en online. Info staat op deze website.
Wandeling door groen Parijs van de NS
De NS heeft een stadswandeling uitgezet van park naar park in Parijs. Download ‘m via deze link:
Stadswandeling Groen Parijs NS
Meer tips voor groen Parijs
Ik heb Parijs vaker bezocht en deze parken kan ik je aanraden:
- Parc Monceau, 8e arrondissement, romantisch park in landschapsstijl met zogenoemde ‘follies’: gekke gebouwtjes zoals een windmolen en een Egyptische piramide. Metro Monceau.
- Parc André Citroën, 15e arrondissement, modern park uit de jaren negentig, gesitueerd op het vroegere fabrieksterrein van Citroën, dat in 2014 is uitgebreid. Een kabelballon neemt je mee naar 150 meter hoogte. Metro Javel.
- Parc de la Vilette, 9e arrondissement, modern park op het terrein van de vroegere Parijse abattoirs, met ten thematuinen en een wetenschapsmuseum: Cité des Sciences et de l’Industrie. Metro Porte de Pantin.
- Parc Des Buttes-Chaumont 19e arrondissement, geopend in 1876, gebouwd op de plek waar een oude kalksteengroeve was. Er zijn slingerpaden, er is een indrukwekkende heuvel met een tempeltje, een grot, vijvers, twee bruggen en zelfs een eiland. Metro Buttes Chaumont.
Algemene info over groen Parijs
- Er is een online groene (bio) stadsgids: Parisobiotiful.com.
- Als je echt helemaal compleet into planten bent, kijk dan op deze kalender met beurzen en evenementen.
- Op de website van VVV Parijs kun je van alles vinden voor de rest van je citytrip