2 Nieuwe anti-wegwerpproducten getest

AFVALVRIJ LEVEN * In de serie ‘no waste’ probeerde ik dit keer twee producten die ik spontaan kreeg toegezonden. Een spulletje dat vochtig toiletpapier vervangt en rietjes die aan wegwerprietjes een einde moeten maken.

Ik heb nu een aantal blogs geschreven over afvalvrij leven. Ofwel, dat proberen. Conclusie tot nu toe: dat is nog niet zo makkelijk in onze supermarkt- en afhaalmaatschappij. Inmiddels krijg ik af en toe wat producten toegestuurd van bedrijven die op de ‘no waste-stroming’ inspelen, om te testen en beschrijven. Dit keer: herbruikbare rietjes van Tupperware en toiletpapierspray van Buttler, als alternatief voor vochtige veegdoekjes.

Rietjes

Tupperware slaat een nieuwe weg in. Het bedrijf dat we al 70 jaar kennen van het huishoudplastic die je op home party’s kunt aanschaffen, wil de circulaire economie stimuleren en verspilling verminderen.

Tupperware ís plastic. Al decennia lang wordt er wereldwijd in vele huishoudens voedsel in de degelijke kunststof bakjes klaargemaakt, opgediend of bewaard. En in de loop der jaren is daar allerlei praktisch keukengerei bijgekomen, van dunschiller tot dipsausmixer. Maar Tupperware merkt natuurlijk dat consumenten anders gaan kijken naar dat basismateriaal plastic. Ooit revolutionair, nu verfoeid.

Zero waste en duurzaam in vijf jaar

Daarom gaat het Amerikaanse bedrijf inzetten op de vermindering van afval in elke fase van de levenscyclus van hun producten. Dus van ontwerp, productie en distributie, consumptie tot terugwinning en recycling. Het hele bedrijf wil in 2025 zero waste zijn. Daarvoor is de ‘No Time To Waste’-campagne opgezet.

Verder gaat het bedrijf hernieuwbare energie gebruiken uit wind en zon en waterverbruik beperken in het productieproces. Ook worden wegwerpverpakkingen van plastic voor eenmalig gebruik vervangen door alternatieven, zoals composteerbare materialen. En dan gaan ze nog kijken naar nieuwe ontwerpen en producten die bijdragen aan een afvalvrije samenleving en circulaire economie.

Terugsturen en hergebruiken

Consumenten kunnen ongebruikte of te vervangen producten terugsturen. Daarvan wordt de nieuwe collectie Tupperware-producten onder de naam Recycline gemaakt. Ook werken ze met een nieuwe kunststofhars van gerecycled plastic: Eco+.

Duurzaam rietje tegen ecologische ramp

Ik kreeg het Tupperware Eco Rietje van dat Eco+ materiaal toegezonden. “Jaarlijks worden in Nederland naar schatting 3,4 miljard rietjes gebruikt. Dat is 200 rietjes per persoon”, aldus het bijbehorende persbericht. Dit noemt Tupperware een ecologische ramp. Hun herbruikbare rietje is een oplossing. Verder is het ontworpen voor een prettigere ‘drinkbeleving’ dankzij de afgeronde punt. Dat is fijner dan zo’n scherp wegwerprietje. Verder innovatief: een verlengstukje.

Nou moet ik bekennen…. ik gebruik zelf nooit rietjes, tenzij ik iets bestel in een horecagelegenheid die besluit mijn drankje ongevraagd te serveren met een rietje. Op Facebook vroeg ik daarom aan mijn volgers en in de groep Groene Bloggers of ze wel eens een rietje gebruiken en waarom.

1. Lekkerder door een rietje

Joyce: “Ik heb metalen rietjes en drink er mijn cola mee. For some reason smaakt koude cola beter door een rietje.”

Annemiek: “Alleen een milkshake en een slush kunnen niet zonder. Vast psychisch maar dan smaken ze echt minder lekker. Gelukkig hebben we bamboe rieten. Nu nog aan wennen om ze mee op pad te nemen!”

Nynke: “Cocktails of andere fancy drankjes. Ik heb bamboe rietjes.”

2. Glas of beker smoothie beter leeg (en minder vieze kindersmoeltjes)

Heleen: “Wij gebruiken dagelijks rvs rietjes met een siliconen tuitje voor onze smoothie, dat scheelt vieze kindersnoetjes. Ik vind het zelf ook fijner drinken en met een dikke smoothie krijg je het glas beter leeg.”

3. Gezonder door een rietje

Elise: “Als je appelciderazijn met water drinkt dan bescherm je met een rietje je tandglazuur.”

Janet: “Daarom drink ik citroensap met een hardkunststof rietje dat ik gelijk weer afspoel.”

(Hmmm… Blijkbaar drinken mensen hele glazen azijn en citroensap, ik ken Elise en Janet, en die ogen beiden stralend, dus dat is misschien hun geheim).

4. Rietje voor andere doeleinden

Monique: “Ik heb al heel lang een zak plastic rietjes liggen, die worden bijna nooit meer gebruikt. Nu gebruik ik ze bij mijn naaigaren: aan 1 rietje passen ongeveer 5 klosjes, zo hou ik ze op kleur netjes gesorteerd.”

Tip van mij: rietjes zijn ook perfect om fragiele kettinkjes in een reisetui te vervoeren zodat ze niet in de knoop raken. Je hangt het kettinkje erdoor en sluit het.

Oproep aan de designers

Een interessante invalshoek kwam van Kim: “Besteed je ook aandacht aan mensen met een beperking die niets hebben aan de vervangende rechte rietjes en niet zonder die versies kunnen? Dat heeft mijn visie op het wegwerprietje enigszins bijgesteld.”

Dus ontwerpers: bedenk slimme herbruikbare rietjes met een knik voor de zorgsector!

De Tupperware-rietjes worden aangeboden in een etui met 4 rietjes van Eco+ materiaal, 4 verlengstukjes en een reinigingsborsteltje om het rietje schoon te maken. De set kost €25, en vanaf maart zijn ze los te koop voor €4 per stuk bij een Tupperware-workshop (zo heten de thuisparty’s tegenwoordig) of in een Tupperware-kiosk.

Toiletpapierspray

Toiletpapierspray van het nieuwe Nederlandse merk Buttler is een milieuvriendelijke spray waarmee je vochtig toiletpapier maakt van je gewone toiletpapier. Als het aan Buttler ligt, staat Nederland aan de vooravond van ‘een ware toiletrevolutie’. “Weg met dat milieuvervuilende vochtig toiletpapier. De grootste vijand van een waterzuivering ligt gewoon in de winkel: billendoekjes en vochtig toiletpapier. Buttler is 100% doorspoelbaar en biologisch afbreekbaar en het bestaat uit natuurlijke ingrediënten. De spray is dermatologisch getest, veilig in gebruik voor het hele gezin en voldoet aan de strenge Europese wet- en regelgeving. Dit milieuvriendelijke alternatief voor vochtig toiletpapier voorziet daarmee in een grote behoefte. Voor vochtige én voor droge vegers.” Zeggen ze in hun persbericht.

Uitgeprobeerd

In mijn nieuwsbrief heb ik regelmatig een actie en laatst konden lezers een flesje toegestuurd krijgen.

Gertrud kreeg een proefflesje en haar hele gezin probeerde Buttler uit. “Wij zijn er over te spreken. De geur is fijn, niet zo chemisch en overheersend. Drie maal sprayen is zeker meer dan voldoende, je moet er alleen even op letten dat je niet te dichtbij spuit want dan is je toiletpapier te nat. Maar dat weet je na 1 x. En het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het effectief is. Een schoon en fris gevoel! Dan heb ik nog een pluspunt, ‘de boel’ wordt niet te nat waardoor je niet nog een keer met toiletpapier hoeft na ‘te drogen’. Dus ook nog minder papierverspilling.”

Ook lezer Ankie heeft de spray geprobeerd en zij zegt: “Het product spreekt mij aan. Het lijkt milieuvriendelijk en dat is altijd goed. Ik vind het prettig in gebruik, het neemt niet veel plek in in de wc en je kunt zelf bepalen hoeveel vocht je zelf wil gebruiken. De standaard vochtige doekjes vind ik niet prettig en gebruik ik dus niet. Op een dubbelgevouwen wc papiertje en dan een paar pompjes uit de flacon. Ik denk wel dat ik het zou aanschaffen als het in de supermarkt te krijgen is. Niet als ik het speciaal moet bestellen.”

Ik heb het zelf natuurlijk ook geprobeerd en vind het soms een wat bijtend spulletje. Er staat op ‘zo duurzaam mogelijk geproduceerd’ en taalkundig kun je dat ook opvatten: het is niet gelukt, maar het is een poging daartoe… Misschien anders formuleren? Als je ziet wat de ingrediëntenlijst is, kun je je ook afvragen of je niet net zo goed met rozenwater je bips kunt vegen.

Revolutie

Maar ik begrijp dat zoiets als deze toiletpapierspray een oplossing kan zijn. Waarschijnlijk komen de grote billendoekjesfabrikanten ook wel met een dergelijk product op de markt. Dan is het zaak om daarvan echt onderscheidend te zijn. Maar: Buttler zet in elk geval aan het denken. Nu nog het flesje van afbreekbaar kunststof maken. Wie weet is een samenwerking met Tupperware daarvoor een idee.

Meer lezen over afvalvrij leven

2 Antwoorden op “2 Nieuwe anti-wegwerpproducten getest”

  1. Janet van der Molen zegt:

    Ik vraag me af waarom het een rietje heet. Dronk met vroeger misschien door een echt stukje riet? Zo ja, dan kunnen we ook weer terug naar die tijd en daarna gooi je je rietje in de tuin of, als je die niet hebt, bij het gft. Zomaar een ideetje.
    En dat ik er stralend uit zie (jouw woorden Katja) wie weet komt het door citroensap, maar het werkt heel zuiverend op je spijsverteringskanaal en als je er eenmaal aan gewend bent is het een soort ochtendverslaving.

    1. Katja Staring zegt:

      Ha Janet, ik heb het even voor je opgezocht: de eerste rietjes van hol gras/riet werden gebruikt door de Sumeriërs (een volk uit zuidelijk Mesopotamië) om bier mee te drinken. Tot 1888 waren rietjes van echt riet. Pas in 1888 produceerde sigarettenhulsmaker Marvin Stone een papieren buisje en dat werd daarna zijn voornaamste product (bron o.a. Wikipedia).
      Nou, ik ga onmiddellijk aan de citroensap met een rietje 😉

Reacties zijn gesloten.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.