Lissabon is dit jaar de groenste stad

Lissabon

GROENE STAD – De stad Lissabon draagt in 2020 de European Green Capital Award.

In Lissabon worden de vele parken in de stad geroemd, omdat ze rust bieden en vervuiling tegengaan. Het kroonjuweel is Parque Florestal de Monsanto, ook wel de longen van Lissabon genoemd. Het is een park van 10 vierkante kilometer met voldoende groen om je het gevoel te geven dat je ‘in het wild’ bent beland. Voor sportievelingen zijn er mountainbikeroutes, fitnessapparaten en een klimmuur, voor kinderen zijn er speeltuinen, als je even gewoon wilt zitten genieten zijn er terrasjes.

Bomen planten

Om de titel Groene Hoofdstad nog meer inhoud te geven komen op 12 januari de burgers van Lissabon samen om 20.000 bomen te planten in allerlei stadsdelen. Verder zijn er komend jaar allerlei activiteiten rondom milieuthema’s en allerlei conferenties, maar er is ook een mooi simpel initiatief: elke maand wordt er een andere tuin opengesteld voor publiek.

5 groene parels

Op de speciale website staan alle activiteiten bijeen. Ik pik 5 groene parels uit het programma:

Tot 1 maart Tentoonstelling in Atelier-Museu Júlio Pomar: de oude kunsteraar Pomar gaat steeds met een jongere vakgenoot aan de slag, dit keer Hugo Canoilas. Ze kozen voor een boeiend thema: over wat er vóór het begin van de wereld was en wat er na het einde ervan zal zijn, met onderwerpen als uitsterven van de biodiversiteit tot buitenaards leven.

10 maart tot 20 september Tentoonstelling ‘De zee is ons land’ in Garagem Sul over de Atlantische Oceaan die al eeuwen het leven van de Portugezen beïnvloedt, zowel in hun landschap, hun architectuur als in hun populaire strandcultuur.

14 mei tot 18 juni Tentoonstelling Florae Fluminensis: in de Torre do Tombo kun je het werk bekijken van de Braziliaanse natuuronderzoeker Frei José Mariano da Conceição Veloso (1742-1811). Hij onderzocht allerlei planten in Zuid-Amerika en beschreef ze in lijvige boekwerken, voorzien van mooie tekeningen. Dat werk uit 1790 wordt getoond, samen met een indrukwekkende verzameling botanische tekeningen.

18 september tot 26 september Eco-videofestival: in de Estufa Fria worden video’s getoond die inwoners, kunstenaars en filmmakers maakten over actuele milieu- en dierthema’s.

7 september tot 2 oktober Openbare kunst: vervolg op een stedelijk kunstproject langs groene verbindingsroutes door de stad. Deze keer gaat LS, een kunstenaar uit de hippe wijk Marvila, het plaatselijke treinstation en het straatmeubilair versieren, richting het Quinta das Flores Park, via de spoorwegpijlers aan de Avenida Infante D. Henrique.

Meer lezen over groene steden


Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.