Op Facebook vroeg ik aan mede-bloggers om stoofpeerrecepten. Ik verwachtte enkele reacties, maar er reageerden heel wat meer mensen dan gedacht. Ik zet hun recepten in hier op een rij, zodat ik zelf een flinke lijst paraat heb. Want. Ik heb namelijk een kruiwagen vol stoofperen.
Onze oude boom heeft in de storm tientallen kilo’s stoofperen de tuin in gelanceerd, die ik afgelopen weekend kruipend tussen de struiken heb verzameld. De hal staat nu vol kistjes en emmers.
Verder is het elke de eerste zaterdag van oktober Stoofperenfeest in mijn woonplaats Ruinerwold. Daar heb ik vier bomen gekocht van de veilingmeester (je mag ze dan officieel plukken tot middernacht) en nu heb ik nog meer peren… Gelukkig zijn ze lang houdbaar. En kun je er van alles mee maken.
Stoven, bakken, inmaken en proeven maar dus!
1. Stoofperen in de pan
Er zijn vele variaties om stoofperen te koken tot zachte vruchten die smelten op je tong. Als vegetariër eet ik ze als toetje, in yoghurt of met ijs, maar ook als bijgerecht bij een stamppot.
- Zelf kook ik stoofperen in kwarten gesneden in (bruine) suiker met een kaneelstokje.
- Thomas doet het met rode wijn en kruidnagel en perenrood (een gekleurde suiker, te koop in de supermarkt)
- Hanneke gebruikt voor haar gouden peertjes steranijs, kurkuma en dessertwijn
- Natascha voegt saffraan en vanille toe
- Chantal Ordelman zegt: “Ik houd het altijd simpel: stoofpeertjes, rode bessensap, kaneelstokjes, eetlepel rietsuiker, 5-6 uur in de slowcooker op low.”
Jody van de blog Ongewoon Lekker waarop ze schrijft over koken, drinken en reizen, heeft 3 stoofrecepten, omdat ze de smaak te pakken kreeg en nieuwsgierig was naar de verschillende varianten:
Cora van de blog Cultfood gebruikt voor haar peren met een bite een specifieke vijgenmosterd en mango-azijn waarvan ik me afvraag of die in mijn Drentse supermarkt te vinden zijn, maar daar geef ik dan wel een draai aan met een andere mosterd en azijn. Cora’s peren zijn op allerlei manieren te combineren, zoals bij een zuurkoolschotel, bij een kaasplateau van oudere kazen als camembert en Reypenaer, maar ook als dessert met sorbetijs van tropisch fruit en een vleugje donkere chocola schijnen ze niet te versmaden zijn.
2. Stoofperen in de pot
Mirjam geeft een gouden en supersimpele tip: “Kook de stoofperen volgens 1 van de recepten hierboven en stop ze als ze nog warm zijn met vocht in jampotten. Blijft jaren goed.”
3. Stoofperen in de oven
- Hanneke blogt op haar site Culinea en maakt van stoofperen een bijzonder chocoladetaartje
- Kruidnoten, speculaas en pepernoten combineren schijnbaar perfect met stoofperen. Blogster Odile maakt geurige (tenminste zo ‘ruikt’ het als ik het lees) stoofpeertjes met siroop en speculaascrumble en Debbie van Deb’s Bakery Kitchen heeft een cheesecake bedacht die kruidnoten bevat. Anne-Marie van de blog My Happy Kitchen maakt een crumble met pepernoten en een pavlova met een kant-en-klaar-bodem, wat werk scheelt, maar je kunt ook all the way gaan en zelf een meringuebodem bakken. Wat mij op een idee brengt om daar dan een vegan versie op te maken met de kikkererwten-meringue van Yvette van Boven.
- Louise van Keukenatelier.nl stuurde dit unieke recept voor amandel-stoofperentaartjes waarbij me het water uit de mond loopt. Ze is receptenontwikkelaar en begenadigd illustrator en foodfotograaf.
- Carola houdt van zoet en zij bakt een goed ogende stoofpeertjestaart met ricotta.
- Natascha heeft een tarte tatin waarvoor je stoofperen dan wel eerst moet koken.
Aanrader: stoofperencake van Sandra
Sandra is fervent broodbakster en haar blog heet dan ook Xandra Bakt brood, maar… ze bakt ook een stoofperencake met pecannoten die erg smakelijk is, ik heb ‘m al twee keer succesvol gebakken en volgde grotendeels Sandra’s recept:
A. Kook 200 gram stoofperen beetgaar, naar eigen recept (zie punt 1 hierboven), laat een tijdje uitdruipen en afkoelen in een vergiet. Snijd ze daarna in blokjes.
B. Zet klaar:
- 250 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 100 gram suiker
- snuf zout
- halve theelepel koekkruiden
- 2 eieren
- 100 gram zachte roomboter (halve minuut magnetron en romig roeren) + een beetje om de cakevorm mee in te vetten
- 100 gram yoghurt
- 40 gram grof gehakte pecannoten
C. Beslag maken en bakken:
- Oven voorverwarmen op 160 graden, rooster net onder het midden van de oven plaatsen.
- Cakevorm invetten met boter
- Roer bloem, suiker, zout, bakpoeder en koekkruiden in een beslagkom bij elkaar
- Roer de vloeibare roomboter, de eieren en de yoghurt erdoorheen. Zorg dat een glad beslag ontstaat.
- Voeg de pecanstukjes toe.
- Voeg de beetgare perenblokjes voorzichtig toe
- Schep het beslag in de cakevorm en zet ongeveer 1 uur in de oven
- Laat afkoelen en geniet ervan!
4. Stoofperen in een glas of coupe
Hanneke van Culinea bedacht ook nog een cocktail van stoofpeersiroop met champagne. Nou, die gaat op de lijst voor december.
En in een glazen coupe kun je ook nog dit ijs serveren van Louise van het Keukenatelier, of dat van Debbie van Deb’s Bakery Kitchen:
5. Stoofperen als traktatie
Lysanne van de blog This is Joan heeft een recept ontwikkeld dat een geweldige partysnack of traktatie is, ze bedacht namelijk stoofperen met een krokant chocolaagje. Dat is een heel goeie suggestie voor het Stoofperenfeest!
6. Stoofperenchutney
Mijn eigen appelchutneyrecept probeerde ik uit op stoofperen. Daarvoor moet je iets anders te werk gaan, maar dat levert een heerlijke chutney op.
Ingrediënten
(schone jampotjes, stuk of 5)
- 1 kilo stoofperen, geschild en in parten
- 2 middelgrote rode uien in halve ringen
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel anijszaad
- kwart tot halve theelepel grof gemalen peper (naar smaak)
- kwart tot halve theelepel cayennepeper (naar smaak)
- 1 kaneelstokje
- 10 gram piepkleine gemberstukjes/rasp
- 8 dadels OF gedroogde vijgen in kleine stukjes gesneden (ik gebruik meestal de zuidvruchten die op moeten)
- hand rozijnen
- 400 ml witte wijnazijn EN/OF rode wijn (naar smaak of beschikbaarheid)
- 300 gram suiker
Werkwijze
LET OP: Het ene peertje duurt langer om gaar te worden dan de ander: mijn eigen perenras Saint-Rémy is in een kwartier klaar, de bekende Gieser Wildeman heeft meer tijd nodig.
- Fruit de uiringen in wat olie
- Pers de knoflook en voeg erbij, roer
- Gember erbij, roer
- Voeg anijszaad, cayennepeper en peper toe (het ruikt nu lekker, laat ff trekken)
- Voeg de peerstukjes toe en hussel alles even goed om
- Giet azijn, de wijn erbij en roer. Giet er nog water bij tot de peertjes onder staan
- Strooi de suiker erbij, roer
- Voeg de dadelstukjes en rozijnen toe + kaneelstokje
- Breng even aan de kook (roer af en toe), zet dan meteen het vuur zacht (voorkom aanbranden) en doe het deksel op de pan
- Laat sudderen tot alle smaken goed zijn opgenomen en de peren gaar zijn
- Vis kaneelstokje eruit, giet het te veel aan vocht weg, en evt kun je de chutney nog minder vochtig maken door ‘m in een zeef te scheppen
- Vul potjes. Zet ondersteboven een paar uur.
Lekker, deze stoofperenchutney, bij:
- Curry
- Kaastosti
- Kaasplankje
- Veggie BBQ
NOG meer recepten voor stoofperen
Meer stoofpeerrecepten in deze blog en ook hier vind je nog een lekker recept.