Swingende najaarsweelde bij Piet Oudolf

Een mogelijk laatste bezoek aan de tuinen bij het Atelier van Piet en Anja Oudolf in Hummelo, dat laat ik niet aan mij voorbijgaan! Waarom niet? Piet weet als geen ander schwung in een tuin aan te brengen door zijn strakke belijningen met daarin slingerende vakken beplanting met swingende planten. 

Piet Oudolf is al jaren een befaamd ontwerper voor met name grote tuinen en parken in binnen – en buitenland. Hij heeft een hele eigen handtekening ontwikkeld. Zijn eigen tuin in Gelderland stelde hij ook open voor publiek, maar vanaf eind dit jaar houdt hij daarmee op. Dus ben ik nog gauw gaan kijken, want hij is een groot voorbeeld voor me.

Zijn inspiratie komt uit de natuur, de stemming in de natuur. Waar geen monobeplanting en ook geen stijfheid voorkomt. Als kweker ging hij op zoek naar sterke vaste planten, met een stevig signatuur, veel asters, monarda’s, maar ook veel grote grassoorten. Zoals een prairie. Daar is hij echt beroemd mee geworden.

Piet Oudolf
Waaiervormen van de Miscanthus sinensis maleparthus, ronde schermvormen van de aralia, graswolken van smele en af en toe een spatje kleur, zoals de aster ‘herfstweelde’.

 

Piet Oudolf
Vloeiende lijnen zoals in de natuur.

Kleur en structuur

Oudolf weeft de planten door elkaar zodat een border er qua kleur en structuur heel natuurlijk uit gaat zien. Grassen combineert hij met asters, astilbes met zonnehoeden – hij kijkt naar de structuur van de plant en mixt vormen die elkaar aanvullen. Niet alleen in bloemvorm maar ook in bladvorm en textuur. De vele grassen combineert hij met hosta’s en het purperklokje.

Levend schilderij

Wat een feest om door Piet Oudolfs eigen tuin te lopen. Hij speelt er met tegenstellingen: een strakke grasmat met markante lijsterbessen, tegenover weelderige borders. Strakke hagen, bijzondere vormen van bomen en wolken en kleurvlakken van planten. Het lijkt wel een levend schilderij.

Het ontwerpatelier ligt verscholen achter de woonboerderij van het echtpaar en is opgetrokken van een aardse bruinrode steen waardoor de beplanting meer aandacht krijgt en de gebouwen slechts bijzaak lijken. Alle bebouwing is rustig, sober en van natuurlijke materialen opgebouwd. Net zo natuurlijk als de beplanting oogt.

Piet Oudolf
Zachte pastel- en herfsttinten.

Het hoogtepunt van deze tuin ligt toch in het najaar, wat een feest om in dit septemberzonnetjes hier te mogen rondkijken. De grote borders in de voortuin wuiven in de wind, je ziet de intrede van de herfst, het blad verkleurt, bloemen raken uitgebloeid, maar hebben nog steeds wat kleur, de asters komen op. De vruchten hangen aan de bomen zoals sierappels, lijsterbessen, kardinaalsmuts. Voor het vroege voorjaar herken ik de magnolia’s dicht bij het huis, en ook kerstroos en geraniums. Planten die je meer vanuit huis bekijkt als het vroege voorjaar nog fris is.

Piet, bedankt voor je inspirerende werk!

Piet Oudolf
Vormen en texturen zoals wollige graswolken, volle schermbloemen en verticale bloeiers, met kleurvlekjes van bijvoorbeeld herfstaster en gaura.

TIP Schwung à la Oudolf in jouw tuin

Combineer vormen:

  • Zet schermbloemige bloeiers (venkel en wilde peen) naast knopvormige (asters en zonnehoed)
  • Combineer siergrassen zoals Japans bloedgras (Imperata cylindrica), Chinees riet (Miscanthus sinensis maleparthus) of lampepoetsersgras (Pennisetum alopecuroides – zie de foto bovenaan deze blog) met een bijzondere bladvorm zoals vrouwenmantel
  • Zet grassen op diverse plekken in je border, zodat je een langere en weelderige ‘lijn’ creëert en je de natuur meer nabootst

 

Heb je ook wat van Piet Oudolf in je tuin gebracht? Deel je ervaringen met mij via @Magnoliaontwerp op Instagram.

 

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.