Courgettes. Ik moest altijd lachen om moestuiniers met hun courgetteoverschot. Nu heb ik er zelf ‘last’ van. En ik heb maar TWEE planten in de moestuin staan. Maar ho ho ho, wat kunnen die produceren zeg. Elke dag kan ik wel een courgette van een van de twee afdraaien. What to do with them? Ik ging zelf aan de slag in de keuken én vroeg op Instagram en Facebook naar recepten.
Heb je zelf nog een goed recept, laat het me weten, ik kook het na en als ik en mijn gasten het geslaagd vinden, zet ik het in deze blog. Goed te weten: ik eet geen vlees, dus dat zit in geen enkel gerecht dat ik hier publiceer.
Leuk weetje: in het Engels heet een overvloed aan oogst een glut.
Mijn recepten met courgettes
1. Koude courgettesoep (4-6p)
- 5 tot 6 kleinere courgettes of 3 grote > in plakken van ongeveer 1 centimeter
- 2 rode uien in reepjes
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- Biologische vegetarische bouillonpasta
- Oregano (liefst vers) en evt tijm
- Peper en zout
Voor de garnering:
- Groene olijven
- Kappertjes
- Oud brood om te roosteren of bakken
- Harde kruidenkaas (riperkrite in mijn geval)
Hoe te maken:
- Snijd de courgette in plakken (ca. 1 cm) en bak ze in 2 wokken lekker heet en een beetje bruin
- Gooi ze in 1 pan, bak in de lege pan de uien en de knoflook. Doe dat dan bij de courgette en laat smoren
- Peper en zout naar smaak, eetlepel of 2 gedroogde (of verse) Italiaanse keukenkruiden (basilicum, oregano)
- Heet water erbij, halve liter
- 1 eetlepel bouillonpasta erbij (naar smaak)
- Koken en daarna pureren met een staafmixer, als het wat te zout is: doe er een dot creme fraiche erbij
- Laten afkoelen en in koelkast bewaren
- Serveren met: plakjes groene olijf en kappertjes in elke kom, met warme toast met licht smeltende kruidenkaas on the side
TIP Deze soep is (zonder garnering) ook in te vriezen en later warm te eten.
TIP Kook de soep wat dikker in, dan wordt het een pastasaus, ook in te vriezen.
2. Pasta met courgette en champignons (2 p)
Nodig:
- 1 grote courgette of 2 kleinere
- 2 rode uien
- 2 tenen knoflook
- Champignons of oesterzwammen
- Pecannoten, hazelnoten en/of walnoten > beetje gecrusht
- Geraspte kaas naar eigen smaak
- Pasta naar eigen smaak
Hoe te maken:
- Kook de pasta
- Maak hetzelfde als hierboven tot punt 3, giet er 100 gram verse slagroom bij. Houd warm
- Bak de champignons heet in een beetje olie, zodat ze bruin en een beetje knapperig worden
- Schep de pasta op een bord, schep de courgetteplakken erop, daarna de champignons en dan de notenstukjes.
- Serveer de geraspte kaas er los bij
Instagram-recepten met courgettes
3. Renske’s ‘Courgettesoep met munt en cheddar’ (4p)
Van foodblogger @CookedbyRenske kreeg ik haar favoriete recept dat zij maakt met de courgettes uit haar tuin.
- 1 kilo courgettes
- 2 bosuitjes
- 2 teentjes knoflook
- 200 gr zure room
- 100 cheddar (geraspt)
- 5 takjes verse munt (een paar losse blaadjes om af te maken)
- 1 liter groentebouillon
- Peper en zout
Hoe te maken:
- Snijd de courgettes met behulp van een mandoline, keukenmachine of kaasschaaf in flinterdunne plakjes.
- Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes en de knoflook fijn.
- Verwarm wat olie in een grote soeppan en voeg daar de gesneden groenten en de blaadjes van 2 takjes munt aan toe. Voeg wat peper en zout naar smaak toe en laat het geheel zo’n 45 minuten bakken op laag tot middelmatig vuur en roer regelmatig door om aanbakken te voorkomen. Het moet uiteindelijk een beetje een groen/gele ‘drap’ worden, dat klinkt niet heel lekker, maar geloof mij.. dat wordt het zeker wel! Het langzame garen geeft de courgette namelijk een heel lekkere smaak en dat is echt het geheim van deze soep!
- Voeg dan de bouillon, de zure room (houd een klein beetje apart om de soep mee af te maken later) en de rest van de blaadjes van de munt toe en maal tot een romige soep. Voeg dan de geraspte cheddar toe en verwarm goed door tot die gesmolten is. Nog even proeven en zo nodig op smaak brengen.
- Maak de soep af met een klein lepeltje zure room en een blaadje munt. Serveer met een vers gebakken stokbrood of focaccia en smullen maar!
4. Arthur’s ‘Healthy Chips’ (snack)
@Le_Potager_d’Arthur, een 16-jarige fanatieke moestuinier uit Brussel zegt:
- Snijd courgette in dunne (o,5 millimeter) plakken met een mandoline.
- Marineer die plakken 1 uur in olijfolie en kruiden naar smaak.
- Bak 4 uur in de oven op 70 graden.
5. Chantals gedroogde courgettes om te bewaren voor later
Instagrammer @ChantalterHuurne uit Enschede: ik heb een droogoven en droog courgetteplakjes 6 uur op 52 graden. Dan passen er ineens 4 courgettes in 1 grote glazen pot. Je kunt bijvoorbeeld een handje in de curry gooien. Of als je een gebonden soep wilt hebben dan kun je ze als bindmiddel gebruiken. Als je ze 2 uur welt in warm water dan hebben ze weer hun oude vorm, ze zijn dan iets minder knapperig aar wel weer bruikbaar om te bakken. Op Wecken Online las ik dit lekkere recept van courgetterolletjes van gedroogde courgettes.
6. Elena’s ‘Zucchini Carbonara’ (2-3p)
@Ele_co1 uit Italië maakt natuurlijk een pastavariant met de courgette.
- Snijd 1 grote courgette in blokjes en bak ongeveer 3 tot 4 minuten
- Kook ondertussen kleine pasta, zoals maccaroni
- Schep de courgette door de warme pasta in een pan
- Maak een carbonarasaus met 100 ml slagroom, 100 gr geraspte parmezaanse kaas, 3 x een eigeel en zout&peper, roer bij de courgettepasta
- Dien op in een grote schaal of schep direct op twee borden
NB ik heb er zelf nog spekjes van de Vegetarische Slager bij gebakken.
7. De 3 recepten en 1 bonustip van Berdien
Berdien Siere is een Amsterdamse cateraar met gevoel voor smaak en een hart voor een betere wereld. Zij meldde op Facebook: “Courgetterecepten, o wat leuk, daar heb ik er een aantal van” en kwam met drie recepten, die ik nog ga uitproberen. Want nu zit ik met een receptenoverschot en een tijd- en courgettetekort 😉 Heb jij een van de volgende recepten gemaakt, stuur een foto en laat weten hoe het smaakt:
- Lauwwarme courgettesalade: Dunne plakken in de breedte snijden. Grilpan invetten met een klein beetje olie. Plakken in de grilpan grillen, om en om. Direct in kom husselen met een beetje witte wijnazijn, snippertje verse munt of basilicum, peper en zout. Ook gelijk opeten, dan heb je de warme zoete smaak in combinatie met het frisse. Als je deze salade bewaart wordt-ie heel erg middelmatig.
- Krokante courgette: Plakken van 5 mm in de breedte snijden. Eitje loskloppen . Paneermeel of Panko mengen met peper en zout. Koekenpan of wok laagje olie verhitten tot 170 graden. Courgetteplakken even laten drogen keukenpapier. Plakken door geklutst eitje halen en dan door de paneer. Frituren in een laagje olie en omdraaien.
- Courgette-venkel-citroengras: (“Onbekende combi maar f*king good!”, aldus Berdien) Courgette in kleine stukjes snijden, net als 1 venkel en (eerst kneuzen) 1 stengel citroengras. Ui-knof fruiten. Groente+citroengras erbij met water en wat zout. Deksel op de pan, lekker laten sudderen. Na 15-25 minuten staafmixen. Proeven en op smaak brengen. Garneren met wat geroosterde amandelen en fijngehakte peterselie.
“En als je nou echt van gekkigheid niet meer weet wat je met je courgettes moet, dan kun je altijd nog dunne plakjes met zout bestrooien. Een paar uur laten staan. Droogdeppen en dan tussen je boterham doen”, aldus Berdien Siere.
Ageda’s courgetteblog
Mijn Drentse groene blogcollega Ageda schreef op groenebloggersplatform Voetspot ook over courgetterecepten.