Plantaardig buffet met 11 hartige gerechten

plantaardig buffet

PLANTAARDIGE LEEFSTIJL * Op kerstavond bereidden we voor 6 personen een plantaardig buffet. Dat was ook nog eens ´no waste´, want alles konden we eerste kerstdag verwerken in een diner voor 4 en daarna nog voor een liflafjesmaal op tweede kerstdag. De rest belandde in de vriezer voor een soep. Inspiratie haalden we van vegan Instagram-accounts en… die lukten allemaal!

Op kerstavond aten we met vegetariërs en vegans, en zou het informeel worden, dus besloten we allemaal plantaardige hapjes te bereiden voor een ‘all you can eat buffet’. Op eerste kerstdag kwamen er twee ‘carnivoren’ eten, dus die wilden we verwennen met gerechten die ook zij zouden waarderen. Tweede kerstdag hadden we genoeg aan soep en liflafjes: even uitbuiken!

De meeste ingrediënten zijn van biologische oorsprong: gifvrij geteeld: gezond voor mens, akkerbodem en natuur. Het meeste kochten we in de supermarkt, enkele producten haalden we in een natuurwinkel.

plantaardig buffet
Plantaardige ‘no-waste’ kerst: servetten van keukenrolpapier met ringen van rozemarijn en een droogbloem, kerstkrans van stormtakken, snoeigroen en droogbloemen. Linksonder: de bietenburgertjes en de shredded tofu, twee van de vijf toppers.

De toppers van ons plantaardig buffet

  1. Bietenburgers
  2. Shredded tofu met knoflooksaus
  3. Smashed potatoes
  4. Bloemkool-wings
  5. Vegakaasje met pit

Wij maakten ook zelf nog – maar je kunt deze gerechten ook kant-en-klaar aanschaffen als je het wat makkelijker wilt houden:

6. Muhammara (paprikasmeersel)

7. Baba ganoush (auberginesmeersel)

8. Tuinbonenhummus

9. Traybake met pompoen, knolselderij, wortel en knolraap

10. Wortelraspsalade met gewelde rozijnen

12. Foccaccia-brood

De volgende dag serveerden we als extra hoofdgerecht paddenstoelenragout, met de rest van de traybake, stoofpeertjes, wortelsalade en cranberrycompote. Andere hapjes van gisteren hergebruikten we in een andere vorm:

  • bloemkool-wings > borrelhapje bij binnenkomst
  • pompoen uit de traybake > amuse-soepje
  • bietenburgertjes > als tussengerechtje, tussen twee smashed potatoes, met saus

Recepten van de plantaardig buffet-toppers

De recepten hebben we van de genoemde accounts, daar gaven we hier en daar wel en eigen draai aan. Tot onze verrassing bleken alle recepten voor herhaling vatbaar, wat niet altijd het geval is.

Bietenburgers

Dit recept is gebaseerd op een filmpje van Kevin Leeder & Linn Behner van @veganer.wandel. Het levert stevig gehakt op voor het maken van zo’n 25 kleine of 12 grote burgers, of zeker 35 balletjes:

  • 8 bieten, zelf koken en schillen, laten afkoelen tot ze hanteerbaar zijn, daarna raspen
  • 180 gram sojabrokken
  • 190 gram bloem
  • 300 gram havervlokken
  • 2 eetlepels gerookte paprikapoeder
  • 2 eetlepels komijnzaad
  • 2 theelepels tijm
  • 2 theelepels rozemarijn
  • zout en peper naar smaak

Kneed alles tot een deeg en ga er daarna nog met een staafmixer doorheen om het deeg echt zacht en soepel te krijgen. Het kan zijn dat je de sojabrokken beter even voorweekt, ik deed dat niet, omdat ze week werden door de nog warme bieten.

Vorm balletjes en druk er burgers van, bak ze in olie.

TIP Maak er een sausje bij van sojasaus, sambal, flink wat bosuiringetjes en evt. wat ketjap.

Shredded tofu

Dit recept komt van het vegan verzamelaccount @tastyofvegan via Maya van @fitgreenmind

  • 2 blokken biologische tofu – TIP Tofu van de Lidl is het meest compact/stevig en ook nog het goedkoopst
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 eetlepels komijnzaad
  • 2 eetlepels paprikapoeder

Rasp de tofu, roer de rest erdoorheen. Spreid het spul over een grote platte bakplaat en schuif die een half uur op 175 graden in de oven, af en toe roeren. Op het laatst kun je ‘m nog even op de grillstand zetten voor een extra crispy bite.

Deze tofu-shoarma serveer je met knoflooksaus (en evt. pitabroodjes en sla/tomaat). De knoflooksaus maak je met:

  • Vegan mayonaise
  • Veel, heel veel knoflook
  • Gembersiroop naar smaak
  • Sojamelk om het wat te verdunnen als het te dik is.

Smashed potatoes

Op Insta waren ze een tijdje een ware hype. Simpel maar zó lekker: een soort aardappelkoeken.

Kook vastkokende aardappels in z’n geheel in de schil. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Grote aardappels snij je eerst nog doormidden, eventueel kerf je van alle aardappels de bovenkant in met een kruisje. Druk ze plat met een breed glas, tot een rafelige koek ter dikte van ongeveer een centimeter. Bestrooi nog met peper en zout als je wilt. Bak de smashed potatoes krokant in 45 minuten op ongeveer 200 graden, de laatste 15 minuten aan weerskanten onder de gril.

TIP Lekker met de knoflooksaus van hierboven, of een groene saus met avocado, water en kruiden en specerijen naar eigen smaak.

Bloemkool-wings

Gezien op het account van Paul Köber van @herbifoods, maar we gaven er zelf een iets andere draai aan.

Ontleed een bloemkool tot roosjes (bewaar het groen en de stronk voor in een soep of roerbakgerecht). Maak een beslag van sesamolie, geraspte ui, geperste knoflook, edelgistvlokken, bloem, peper en plantaardige melk. Dip de bloemkoolroosjes daarin en haal ze door een jasje van paneermeel (in het recept is dat met sesamzaad gemengd). Bak ze krokant in de oven of air fryer (15 minuten, 200 graden).

Vegakaasje van zonnebloempitten

Dit recept is van Carleigh Bodrug van @plantyou en levert een smeuïg kaasje op. Liefst maak je het klaar in een klein springvormpje. Dat hadden we niet voorhanden, dus maakten we het in een schaaltje. Dat kun je uitstorten op een bord en nog versieren met pitjes en nootjes.

  • 200 gram zonnebloempitten
  • Sap van 1 uitgeperste citroen
  • 1 eetlepel kokosolie/vet
  • 4 eetlepels tahin
  • 1 theelepel miso-pasta
  • halve theelepel paprikapoeder
  • 50 gram edelgistvlokken
  • 1 geperste knoflookteen

Kook de zonnebloempitten 15 minuten in water en bewaar dat water bij het afgieten. Maal de pitten, 75 milliliter kookwater en de rest van de ingrediënten in een blender of met een staafmixer tot een pasta. Laat dit een aantal uren in de koelkast opstijven.

TIP Door agar agar in wat gekookt water op te lossen en met de pasta te mengen, maak je er schijnbaar een harder kaasje van.

Meer vegan inspiratie

Ook leuk om te lezen als je plantaardige inspiratie zoekt:

Geef een reactie