SERIE SLOW FLOWERS * Bloemen cadeau in de winter? Dat kan heel goed. Geef Slow Flowers! Seizoensgebonden bloemen die je in vele gedaantes kunt geven. Ook in de wintermaanden zijn ze beschikbaar, alleen misschien wat anders dan je gewend bent. Ik geef je 18 ideeën.
Slow Flowers * lokaal geteelde seizoensbloemen * zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen en dus goed voor de natuur en onze gezondheid. * slow flowers-telers en bloemisten zijn onderdeel van een wereldwijde beweging. * ik interviewde 25 Nederlandse en Vlaamse pioniers, samen vertellen ze hun verhaal in mijn boek * Graag neem ik je ook hier mee in de Slow Flower-beweging en laat ik zien hoe je zelf een slow-flower-ambassadeur wordt. In deze blogserie inspireer ik je met tips, tricks, achtergronden en ideeën.
18 tips: zo geef je bloemen cadeau in de winter
1. Bloemenconfetti
Droog de blaadjes van verwelkte bloemen op een theedoek of tissue en stop ze in een pot. 100% biologisch afbreekbaar!
2. Zadenverrassing
- Verzamel zaden uit je eigen tuin en stop ze in zelfgemaakte zakjes of kleine potjes met een leuk etiket, of koop biologische zaden online bij www.bloemenoogst.nl , www.vitalerassen.be of www.lottta.nl. Stop ze in een cadeaudoosje of feestelijke envelop.
- Maak een mooie uitnodiging voor een zaaiclub: zaai voor elkaar en ruil in mei plantjes.
- Geef een mal voor het maken van zaadzakjes en geef er een setje mooi (gerecycled) papier en etiketjes bij. Download een voorbeeld hier:
3. Superbloemenpers
Maak van afvalhout en 4 of 6 vleugelmoeren een flinke bloemenpers waar ook lange bloemen, grote bladeren en varens in passen. Of haal een dik boek bij de kringloop en pers daar bloemen in.
4. Botanische hanger
- Droog je tuinbloemen in een bloemenpers en stop ze in een speciaal glaslijstje voor droogbloemen.
- Geef een gigantisch plat gedroogd plantenblad dat je met washitape of een ijzerdraadje aan de muur kunt hangen.
5. Bollen
- Zakje biologische tulpenbollen of een bosje uit eigen tuin, zie www.bloemoloog.nl en www.naturalbulbs.nl.
- Vul een grote terraspot met biobollen die elkaar in bloei opvolgen (bollenlasagne).
- Vul een potje sneeuwklokjes voor bloei in de eerste maanden.
- Set verwilderingsbollen en/of stinzenplanten (idem)
6. Bos droogbloemen of mooie tak
- Een mooie venkeltak, bereklauwtak in een grote fles of vaas, of zelfs een dennenappel en een gek vaasje cadeau. Be creative!
- Fleurige bos droogbloemen uit eigen tuin of van een pluktuinder (let op: er zijn ook droogbloemen in de reguliere handel die geverfd zijn – kies liefst natuurlijke bloemen).
7. Abonnement of bon
- Abonnement van een dichtbije pluktuin.
- Bon van een duurzame bloemist, zie www.slowflowers.nl, www.slowflowersbelgie.be en www.barometerduurzamebloemist.nl
- Zelfgemaakte bon om samen bij een leuke pluktuin een boeket te gaan plukken komend seizoen, met lunch of koffie en taart.
8. Knutselkit
- Stop je mooiste droogbloemen en zaaddozen met wat tools (haakjes, naald & draad, basiskrans van wilgentakken) in een doosje en een beschrijving erbij hoe je er kerstversiering, krans, mobiel, slinger of fotolijstje mee maakt.
9. Kringloopvaas
Snuffel bij de kringloop naar een geschikte vaas voor de ontvanger. Zet er eventueel al een bosje droogbloemen in of één maxi-tak venkel, berenklauw of kaardenbol.
10. Boeketschik-materiaal
Oase is milieubelastend. Daarvoor in de plaats kun je andere methodes gebruiken om je bloemen te schikken.
- Raster van takjes dat je op een vaas of bak kunt leggen.
- Stukjes ijzergaas in verschillende formaten in een doosje, blik of kistje, te gebruiken in een pot, vaas of bakje.
- Fakirbedje of kenzan, een rond ‘spijkerbed’ waarin je bloemen kunt steken.
- Bolletje klei met gaatjes of een pak hobbyklei om zelf allerlei vormpjes te maken waar je droogbloemen en andere botanische pracht in kunt steken, en ook vogelveertjes.
11. Rozenstekken
Van oktober tot en met februari kun je rozenstekken maken. Geef een grote pot vol stektakjes: kwestie van een tak heel veel stukjes van ongeveer 15 centimeter afknippen en die stevig bij elkaar in één pot aarde zetten. Kun je buiten laten staan. Als het goed is zullen er een aantal aanslaan.
Te veel gedoe? Bestel een mooie biologische roos bij www.bierkreek.nl
12. Winterbloeiende vaste plant
Geef iemand een vaste winterbloeiende plant cadeau. Zo zijn er nieuwe generaties helleborussen beschikbaar met grote sterke stelen, waardoor ze als snijbloem geschikt zijn, zoals de Helleborus viv ‘Bianca’ met grote witte bloemen en de Helleborus viv ‘Scarletta’ met grote rode bloemen. Deze soorten zijn onder andere in Vlaanderen te koop bij kwekerij Het Wilgenbroek in Oostkamp, bij Brugge.
Ook winter- of zeer vroeg bloeiende heesters: Viburnum bodnantense, winterjasmijn, camelia, hamamelis, forsythia, sleedoorn en prunus-soorten, zoals de prunus mume ‘beni-chidori’. Voor inspiratie: bezoek Arboretum Kalmthout of andere bomentuinen (arboreta) in de winter. Bij kwekerij Arborealis kun je ze bestellen in de webshop en laten bezorgen.
13. Bloementhee
Geef een theemix met gedroogde bloemen uit eigen (biologische) bloementuin en meng bijvoorbeeld citroenverbena of munt met:
- Rozenblaadjes
- Goudsbloemblaadjes
- Dropplantbloemen
- Lavendelbloemetjes
- Korenbloem
- Kaasjeskruidbloem (voor blauwe thee!)
14. Uitje naar de bio-bloemist of zaadhandel
- Blomm in Gent.
- Kore in Rotterdam.
- Vreeken in Dordrecht.
15. Smudgestick
Een smudgestick is een pakketje gedroogde opgerolde kruiden en bloemen dat je kunt branden in een schaaltje. Maak met gedroogde kruiden en bijvoorbeeld bijvoet een mooie wikkel. Bind het samen met touw (nog natuurlijker: touw van gevlochten repen brandnetelsteel) en versier het pakketje met gedroogde bloemen.
16. Geurzakje, slaapzakje, mottenzakje
Maak een zakje van luchtig katoen en vul het naar smaak en beschikbaarheid met gedroogde anijszaden, colakruid, citroenmelisse, goudsbloem, lavendel, munt, rozenblaadjes, rozemarijn, tijm en/of venkel. En als je ervan houdt, ook nog wat gemalen kruidnagel en een laurierblaadje.
Lavendel op je nachtkastje zorgt voor een goede nachtrust. Droog het en stop het in een katoenen zakje. Het houdt ook in je kledingkast motten op afstand.
17. Tuincadeaus
- Zaag, timmer en schilder artistieke plantlabels, geef er een watervaste witte stift bij cadeau.
- Knutsel van een oud blik een bindtouwhouder: gat in deksel boren en schaarhouder aan de zijkant monteren, rol touw erin.
- Maak een bloemenoogstschort van een oude spijkerbroek.
18. Zaaipakket siererwten
Geef zaden, zaaitray en zaaigrond. Geurige bloemen van de siererwt zijn er in wit, roze, paars, blauw, lila en alles daartussenin. Je kunt ze al zaaien vanaf eind november. Laat ze ontkiemen door de zaden eerst een nachtje te weken, stop ze in een zaaitray en zet die daarna buiten. Haal de zaailingen alleen naar binnen als het echt vriest en parkeer ze dan in een koele (wel vorstvrije) ruimte – dan is de overgang straks naar buiten niet zo schokkend. Het worden dan stevige planten die tegen een stootje kunnen en al vroeg bloeien. Blijvend bloemen knippen, zorgt voor meer bloei.