Terugblik op 2023, vooruitblik op 2024

Traditioneel blik ik terug naar het afgelopen jaar en blik ik vooruit naar het nieuwe. Zo ben ik steeds verrast over wat ik allemaal heb gedaan, en verheug ik me op alle nieuwe plannen. Het helpt mijn gedachten te ordenen, het helpt me mijn energie te focussen en het helpt me trots te zijn op wat ik heb bereikt en me op te laden voor alles wat ik voor elkaar wil boksen komende 12 maanden.

Mijn algehele missie is in 1 noemer te vatten: ik wil mensen de liefde voor de natuur (hernieuwd) laten ervaren door ze te verwonderen en inspireren. Dat doe ik door van alles te publiceren: boeken, artikelen, foto’s, video’s, Instagram-posts, Linkedin-berichten en door presentaties en workshops te geven. Mijn Instagram-hashtag is #spreadnaturelove en die dekt de lading 100%.

2023

Het boek Van Tegeltuin naar Jungle verscheen begin februari, wat ik vierde met een leuk feestje met alle geïnterviewden en betrokkenen in de kantine van ondernemerstuin Un Bietje Groen in Tilburg (waar mijn natuurdwaaltuin Verderland is) en er was dit jaar veel media-aandacht voor bij o.a. radioprogramma Vroege Vogels, in allerlei tijdschriften en blogs. Het werd goed ingekocht door de boekhandel, bibliotheken en door gemeenten die het als cadeau gebruikten tijdens het NK Tegelwippen.

Boeken

 • Gepubliceerd: boek over mijn achtertuinproject Van Tegeltuin naar Jungle
 • Gemaakt voor publicatie in 2024: Slow Flowers voor uitgeverij Terra
 • Bijgedragen aan: in 2022 en 2023 adviseerde ik enkele auteurs voorafgaand of tijdens hun schrijfproces en dit jaar verschenen de boeken van Carlijn Krielaars, Judith Rosema en Saskia Sampimon-Versneij
 • Meegewerkt aan: voor de jubileumuitgave Van Nature van de KNNV Uitgeverij ter ere van het 40-jarig bestaan schreef ik een essay

Artikelen geschreven voor bladen en mijn site

 • Groei & Bloei: talloze interviews met tuiniers, kwekers en andere groene lieden en achtergrondverhalen
 • Tuinseizoen: achtergrondartikelen
 • Tuin op Tafel: inspiratieverhalen
 • Stadstuinieren: inspiratieverhalen, boekenrubriek
 • Meerdere blogartikelen op mijn eigen website voor verschillende opdrachtgevers over onderwerpen die passen bij mijn missie
Het opnameteam van BinnensteBuiten-televisie in mijn biodiverse achtertuin.

Actief kennis delen

Ik stond op markten en events, hield presentaties, organiseerde workshops, deed media-optredens en bedacht activiteiten voor evenementen.

De workshop kruidenspiraal bouwen (horend bij mijn boek Van Tegeltuin naar Jungle) was een hit o.a. op de Moestuinbeurs, het Permacultuurfestival en in een Tilburgse buurthuistuin, maar ook in particuliere tuinen.
 • Radiocolumn voor Vroege Vogels
 • Item over mijn achtertuinproject bij BinnensteBuiten
 • Item over plasticvrije vogelsnacks maken bij RTL Eigen Huis&Tuin
 • Inleiding bij de première van de bodemlevenfilm Onder het Maaiveld bij de Verkadefabriek
 • Open Tuin in eigen achtertuin tijdens de Toffe Tuinenroute/Open Tuindagen Groei&Bloei
 • Workshop Kruidenspiraal bouwen op de Moestuinbeurs
 • Workshop Kruidenspiraal bouwen op het Permacultuurfestival
 • Kruidenspiraal gebouwd bij buurthuistuin Rooseveltplein in Tilburg
 • Presentatie over mijn achtertuinproject voor het Natuur & Milieu Educatiecentrum Haarlem in de Palmenkas
 • Blotevoetenpad tijdens festival Senses of Change
Leuk: kennisdelen: de topper van dit jaar was de vogelhuisjeskalebas, waarvan ik een vogelhuisje maakte en zaden en planten uitdeelde, waardoor ik ineens later overal kalebassen bij volgers en zaaiclubleden zag. Ook mooi was dat ik een oude blog mocht afstoffen van RTL Eigen Huis & Tuin Lekker Leven en mijn plasticvrije vogelsnack maakte voor de kijkers van dat programma. Ook tof: dat ik de film Onder het Maaiveld mocht inleiden in de Verkadefabriek in Den Bosch, dat ik een lezing mocht geven in Haarlem. Verder leuk: de Groene Voetenmarkt in hometown Tilburg en voor mij spannend, want een uitprobeersel voor een nieuw project: het blotevoetendwaalpad tijdens het Festival Senses of Change in de Tilburgse kanaalzone: bezoekers natuur laten ervaren op een oud bedrijventerrein middenin de stad.

Kennis opdoen

Ook dit jaar had ik weer vele bijzondere ontmoetingen, nam ik interessante interviews af en deed ik nieuwe kennis op.

 • Op de Biobeurs in de Brabanthallen deed ik heel wat inspiratie en netwerkcontacten op.
 • Ingrid Meijer van De Buitenbasis nodigde me uit om in de kano over de Nieuwkoopse Plassen te varen (en paaseieren te verstoppen voor een groep de volgende dag); een weergaloze ervaring
 • Met Kat Novotna van EcoNidra en een groepje ervoer ik op Black Friday (door haar omgedoopt tot Green Friday) de geneugten van het bosbaden, nota bene op een piepklein stukje groen ingeklemd in een stedelijke omgeving.
 • Anna Koster publiceerde haar nieuwe boek over eetbare bloemen en ik was bij haar boeklancering uitgenodigd en mocht mee op rondleiding over het terrein van De Moestuin in Utrecht.
 • Op de inspiratiemiddag van Stad in een Park in Breda leerde en hoorde ik van alles over stadsvergroening in Nederland.
 • Ik mocht naar de bioscoop-premières van Onze Natuur en Smoke Sauna Sisterhood
 • Tijdens de interessante bijeenkomst van Natuurcollege kreeg ik nieuwe informatie en ontmoette ik boeiende mensen.
 • Ik mocht nieuwe tools van Wolf Garten uitproberen en was ineens een blije glazenwasser.
 • Ik interviewde allerlei mensen met veel kennis, erg leuk was het gesprek met Ton Vreeken van de befaamde zaak Vreeken’s Zaden in Dordrecht voor het blad Stadstuinieren.
 • Via de Schrijverscentrale volgde ik 2 boeiende workshops voor auteurs die de bühne op willen met hun werk van auteur Ronald Giphart en theatermaker Job Raaijmakers, ik leerde er veel en kwam er in contact met collega-auteurs uit heel andere genres, van thrillerschrijvers tot literaire auteurs tot historische romanschrijvers.
In het kader van iets nieuws uitproberen: voor de ‘finnissage’ (afsluiting) op 30 juli van de Liefdes Explositie van kunstenares Hanneke van der Werf mocht ik haar in interviewen om terug te blikken op de expositie in Galerie Ecker te Breda. Ook nam ik meteen een werk van haar mee, dat ik nu huur via een handige regeling.

Instagram

Het blijft (naast het zakelijke Linkedin) mijn favoriet: Instagram. Ik zit er in een creatieve groene bubbel en dat vind ik heerlijk. De contacten zijn leuk, lief, grappig, warm, ontroerend en hartelijk. Ik deel er veel, en ontvang evenzoveel terug.

 • ‘Mijn’ hashtag #spreadnaturelove werd in 2023 voor de 100.000ste keer gebruikt (en de teller staat inmiddels alweer veel hoger)
 • Vanaf najaar 2023 maakt natuurfoto-Instagrammer @ellen_stegeman de Zondagavondcollage
 • Vanaf najaar 2023 maken elke eerste zondag van de maand kunstenaars en illustratoren die actief zijn op Instagram en de natuur als muze hebben, een ode aan een van de foto’s uit de tijdlijn van #spreadnaturelove en ze geven steeds het stokje aan elkaar door
 • Vanaf november ben ik een ‘kanaal’ begonnen: JungleTuinTips. Ik sleep de leden de winter door met élke dag een kortere of langere video-snippet uit een van mijn of andermans tuinen (en dit heeft me weer op ideeën gebracht, wordt vervolgd)
 • Ik sluit het jaar af met 12,3k volgers
 • Inmiddels heb ik een Verified Badge

Slow travel en vegan uit eten

Ik schrijf over slow travel voor mijn eigen blog en voor opdrachtgevers, verder bericht ik met name op sociale media en in blogs over vegan eten.

 • De Drentse routeboekjes De stappen van Van Gogh en Op de fiets met Van Gogh verschenen dit jaar – ik deed hiervoor de eindredactie i.o.v. Bureau Kiemkr8
 • Mijn blog over fabelachtig vegan dineren in Vlaanderen werd genomineerd voor de Persprijs Toerisme Vlaanderen & Brussel 2022 (februari) en zodoende won ik een bon voor een verblijf naar keuze in Vlaanderen, ik koos voor een weekendje wandelen in de Voerstreek
 • Samengewerkt met Op Pad (ooit was ik er hoofdredacteur, toen het nog een blad was) voor 2 artikelen over Noorwegen
 • In Brugge verbleven voor een blog, een interview met een helleborus-kweker voor Groei&Bloei, en op de terugweg naar huis er een winterbezoek aan Arboretum Kaltmhout aan vast geknoopt.
Ik eet thuis nagenoeg 100% plantaardig en zo wholefood plant based (onbewerkt) mogelijk.
Buiten de deur is dat lastig, zeker buiten de steden.
Dit jaar at ik heerlijk in de nieuwe shop van de Vegetarische Slager die opende in Rotterdam, ik kreeg een tiptop ontbijt in hét vegan B&B in Brugge en in het Noorse Bergen at ik een kapsalon-achtig frietje ‘vega’ bij Dirty Vegan.
In eigen regio smulde ik bij het dit jaar geopende Fret in Den Bosch en bij Waanzinnig in Tilburg. Een verademing, want op bijeenkomsten in het dorpsere Noord-Brabant was ik als vegan nog steevast gruwelijk de pineut. Ik kan daarover hilarische verhalen vertellen (dieptepunt: een wit kadetje met komkommerblokjes en ananasstukjes uit blik), maar cateraars die advies willen: het kán echt lekker én eenvoudig én goedkoop, stuur me een berichtje en ik geef tips, en komend jaar maak ik blogs met recepten! Simpelste tip: broodjes hummus (graag minimaal centimeterdik smeren, hummus is geen halvarine) met garnering van sla/tomaat/komkommer.

2024

Voor komend jaar heb ik besloten alleen nog aan eigen missie-gerelateerde projecten te werken. Al mijn schrijfprojecten zijn daar onderdeel van. In 2023 ligt de nadruk op Natuurtuinieren (sinds 2018 mijn thema), Slow Flowers (2023/2024) en Natuurdwalen (vanaf 2023). Mijn energie bundel ik in deze projecten. Dat maakt dat ik aandacht geef aan datgene waar ik enthousiast van word, en zodra ik enthousiast ben, dan gaat de vlam in de pijp! Aanvragen die niet logisch aan een van deze drie projecten zijn te koppelen, zal ik doorverwijzen naar kundige collega’s, of parkeren voor later.

Project 1. Natuurtuinieren

Enkele mooie momenten op mijn tuinen in 2023: ontmoetingen met bijzondere bezoekers, genieten van de bloemenpracht, kunst op de tuin van Rozemarijn Oosthoek, soeplunch van eigen oogst na een ochtend buffelen.
 • Interviews met kwekers, tuiniers en andere ‘plantmensen’ voor Groei & Bloei
 • Twee nieuwe schrijfprojecten rondom natuurtuinieren i.s.m. o.a. KNNV Uitgeverij

Project 2. Slow Flowers

Voor het boek over Slow Flowers-pioniers in Nederland en Vlaanderen bezocht ik in 2023 vele plekken zoals de winkels Blommm in Gent en Kore in Rotterdam, de velden van Tulipsgreen in de Noordoostpolder en de fotoshoot bij Pluktuin De Vrolijke Mortier in Stoutenburg. Het boek verschijnt voorjaar 2024.
 • Slow Flowers-boekpromotie januari t/m juni met een primeur op de Moestuinbeurs, lancering bij Noorderbloemen Amsterdam-Noord, activiteiten bij Arborealis + een eigen Brabantse Pluktuin Tour – verder: reuring in de media!
 • Zonnebloemproject in Van Gogh Nationaal Park

Project 3. Natuurdwalen

 • Project Natuurdwalen gaat van start met een natuurdwaaltuin, 10-delige podcast, 10 audiotours en een Dwaalgids i.s.m. KNNV Uitgeverij – start met een soloverblijf in februari op de Marker Wadden i.s.m. Landal Greenparks
 • Ik ben op zoek naar een nieuwe locatie voor Verderland. Graag woon ik vlakbij (of in) mijn natuurtuin, of is mijn natuurtuin dichter bij waar ik woon.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.