De poëtische Piet Oudolf-tuin bij Hauser & Wirth

Op vakantie in Engeland reden we ervoor om: de tuin van de Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf bij galerie Hauser & Wirth in Somerset. Ik neem je mee naar dit stukje tuinpoëzie.

Op een vrij ruig terrein tussen velden en akkers heeft Piet Oudolf hier een soort natuurgebied met 26.000 (!) vaste planten neergezet. Met 115 vloeiende plantvakken die zacht in elkaar overgaan, in een rustgevend ritme van bollingen en rondingen. Van texturen en kleuren. Rondom zijn breed uitwaaierende bomen en heggen geplant voor een besloten gevoel.

De tuin heeft een vijver en her en der staan er kunstwerken. Achterin lonkt het witte Radić Pavilion, een soort witte barbapapa die op hunebedstenen rust. Of een ufo die op een monoliet is geland. Het is het een tuinhuis met schitterend uitzicht over de wuivende halmen en zachte kleurenzeeën.

De plantlijst bevat veel typische Oudolf-planten als grassen, asters, verschillende soorten pimpernel en ruit, dropplant, bergamot en de felle helenium ‘Moerheim Beauty’. De tuin is het hele jaar door interessant, zelfs in de winter, als er rijp of sneeuw kleeft aan de zaadhoofden en graspluimen.

Hauser & Wirth Somerset is sinds 2014 een baanbrekende galerie, gevestigd in een verbouwde oude boerderij, Durslade Farm. De galerie is van wereldniveau, een multifunctioneel centrum voor innovatieve  hedendaagse kunstexposities. Er is ook een bijzonder activiteitenprogramma, een winkel en een arty bar-restaurant met seizoensgerechten van lokale producten en ingrdiënten uit eigen moestuin. Het centrum is het hele jaar door 6 dagen per week (niet op maandagen) gratis toegankelijk.

Ook de binnentuin, ofwel kloostertuin, is door Piet Oudolf ontworpen.

Ik neem je mee in een foto-impressie:

Hauser & Wirth Hauser & Wirth

Meer info over Hauser & Wirth

Bezoek de website van de galerie.

Meer over tuinen in Zuid-Engeland

Meer over Piet Oudolf

De swingende najaarsweelde van Piet Oudolf