Londen krijgt status National Park City

National Park City

GROENE STAD * Londen zet weer eens de trend en heeft als eerste stad ter wereld de status van National Park City. Deze wereldprimeur is na jaren lobbyen een feit. Dat wordt gevierd. Van 20 tot 28 juli vindt het National Park City Festival plaats. Motto van de initiatiefnemers: “Let’s make Londen greener, healthier and wilder!”

Op maandag 22 juli wordt Londen de eerste ‘Nationale Parkstad’ ter wereld. Dat feit gaat gevierd worden met een gratis festivalweek waar alle Londense parken, groenplekken, (dak)tuinen en waterwegen aan bod komen. Want er valt in een megastad als Londen toch heel wat groen te ontdekken. De opzet van deze nieuwe status is om de inwoners van Londen op allerlei manieren meer groenbewust en outdoor-minded te maken. En om samen te werken aan meer ruimte voor groen, wandelpaden en fietsroutes in deze drukke wereldstad. Dat alles zal leiden tot een gezonder en gelukkiger leven voor de inwoners van Londen.

Stadsjungle

Het National City Park Festival vindt op verschillende plekken plaats. De aftrap is aan de Thames Southbank op de National Park City Stage met een programma vol dans, theater en muziek celebrating everything green and wild about the city. Daarna kun je in de hele stadsjungle van alles gaan ontdekken.

Zie je London graag van bovenaf vanaf een fraaie greenspot? Klim dan omhoog naar Londens mooiste daktuinen. Of maak je borst nat en doe mee aan de National Park City Splash en ga in open water zwemmen of suppen. Of… trek de groene parken in en ga ‘bosbaden’. Er is in alle stadsdelen, voor elke leeftijd en ieders persoonlijke interesse wat groens te doen.

Aanhakers

Steeds meer mensen – particulieren en organisaties – haken aan. Zo is er een uitdeelactie voor plantzaden aan scholen gestart. En de campagne #GiveAPlant waarmee inwoners worden aangespoord om planten cadeau te doen aan elkaar. “Je zou Oost-Indische kers kunnen laten groeien van zaad en dan de plantjes geven aan vrienden, buren of klasgenoten. Je kunt klimop in de straat uitdelen en een ‘klimopstraat’ proberen te worden”, aldus de bedenkers. Met de hashtag #NationalParkCity kun je volgen wat er allemaal wordt bedacht en daar wellicht inspiratie uithalen voor je eigen woonomgeving.

National Park City Londen
Rozen in een plantsoen bij de London Eye.

Meer steden National Park City?

De nieuwe status van Londen wordt 22 juli bevestigd op de London National Park City Summit met de burgemeester van Londen, Sadiq Khan. Deze top wordt ook bijgewoond door vertegenwoordigers van andere steden in het Verenigd Koninkrijk en de wereld.

Benieuwd welke steden Londen gaan volgen…

Meer info over National Park City Londen

Voor meer informatie en het volledige programma zie deze website.

Meer op deze website over groen Londen

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.