Mijn tuinfietsroute voor Waddenland in Groningen

Tuinfietsroute

SLOW TRAVEL * Voor Promotie Waddenland heb ik een tuinfietsroute uitgewerkt voor hun nieuwe route-app. In het gebied rond Pieterburen leid ik je langs 7 bijzondere tuinen en andere opmerkelijke groene plekken.

Hoge zeedijken, uitgestrekte akkers, kilometers verre horizonten. Hereboerderijen en wat dorpjes met roodbakstenen huizen. Dat is het Groningse platteland rond Pieterburen. Land om meters te maken. Maar juist ook om af en toe te stoppen, want er zijn allerlei kleine verrassingen te ontdekken. Zoals tuinen. Van landgoedboomgaard tot pluktuin, van kwekerij tot oude notaris- of domineestuin… Maar ook eeuwenoude bomen, bijzondere voortuintjes en bonte bloemenakkers. Ik fietste erlangs en maakte deze speciale route voor tuin- en groenliefhebbers, Tuinenpracht Waddenland getiteld.

Voor mij is de regio Waddenland een gebied waar ik supergraag kom. Het is een mooie, stille en bezienswaardige regio, vlakbij de Waddenzee, waar ik al vele blogs over schreef.

Waar komt de tuinfietsroute langs?

Tuinfietsroute
  1. Borg Verhildersum – Leens
  2. Notoarestoen – Eenrum
  3. De Kleine Plantage – Eenrum
  4. Bloemenboerderij met pluktuin – Saaxumhuizen
  5. Waddentuin Zeehondencentrum – Pieterburen
  6. Domies Toen – Pieterburen
  7. Kloostertuin – Kloosterburen

Onderweg is er genoeg horeca, en krijg je tussendoor nog wat trivia-weetjes aangereikt. Over bijvoorbeeld een pracht van een rode treurbeuk in Eenrum, een monumentaal kunstwerk bij een verdwenen dorp en een verlaten bruggetje met een onuitspreekbare naam.

Naast de gebruikelijke tekst-plus-foto per tuin, maakte ik wat korte filmpjes, zoals deze bij de schitterende kwekerij De Kleine Plantage en deze van de Waddentuin. Dat maakt de route wat interactiever. Er komen nog meer filmpjes bij in de loop van deze zomer.

Info tuinfietsroute Tuinenpracht Waddenland

De tuinfietsroute is 30 kilometer lang, zodat je ook echt tijd hebt om de tuinen te bekijken. De app met o.a. deze route is te downloaden in je app-store, zoek op Waddenland Routeland. Vervolgens klik je op Tuinenpracht (plaatje van een zonnewijzer) om de route lokaal op je telefoon op te slaan. De tocht kun je beginnen bij de Waddentuin van Zeehondencentrum Pieterburen of bij Borg Verhildersum in Leens – op beide locaties is er een grote parkeerplaats.

TIP Je kunt bij 2 prachtige Groningse B&B’s in deze streek een tuinroute-logeerarrangement boeken, met huurfiets, daarover lees je meer op deze pagina.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.