Lokale bloemen plukken in een pluktuin

GROENE LIFESTYLE * In Nederland en België poppen de pluktuinen uit de grond. Mooie en fleurige tuinen om zelf je boeket bij elkaar te scharrelen. Vaak ook nog letterlijk ‘schone bloemen’, want ze zijn lokaal, zonder chemische middelen geteeld. Hoe vind je een pluktuin in je buurt? En hoe werkt zo’n pluktuin? Ik geef adressen en tips.

Er zijn steeds meer lokale telers en kwekers die een pluktuin beginnen. Lokaal en seizoensgebonden eten is ‘in’ en nu dus ook lokale en seizoensgebonden bloemen.

Het is heerlijk om met een vers zelfgeplukt bosje thuis te komen. Bovendien is het bezoeken van een pluktuin een leuk uitje. De tuinen liggen vaak op mooie plekken om naartoe te fietsen en zijn sowieso fijn om even rond te neuzen. Je kunt er heel wat inspiratie opdoen voor je eigen tuin. Sommige tuinen hebben er ook nog een theehoek. En vaak verkopen ze zaden en stekjes.

pluktuin lokale verse bloemen van het seizoen

Hoe werkt een pluktuin?

Omdat de eigenaren van pluktuinen allemaal kleine ondernemers zijn, werken ze allemaal anders, hebben ze andere openingstijden en een ander ‘plukbeleid’.

Bij de een reken je af per steel, bij de ander per bos. De ene teler snijdt zelf de bloemen voor je af, bij de ander mag je zelf met een snoeischaar de tuin in. Vraag bij aankomst even hoe het werkt.

Pluktips

Over het algemeen willen telers liever niet dat je planten uit de grond trekt, of heel diep afknipt. Dat beschadigt de plant en dan houdt de groei en dus bloei op. Jammer van hun vele werk!

  • Het mag dan ‘plukken’ heten: het is snijden of knippen, dus je doet dat met een mesje of een (snoei)schaar. Meestal hebben pluktuinen er eentje voor je klaar liggen.
  • Pluk vanaf het pad, blijf uit de borders.
  • Houd per steel maximaal een onderarm lengte aan, soms dus korter.
  • Check waar je knipt: is er nog genoeg groen blad onder het ‘knip-punt’? Dat is goed. Kijk ook even of je niet een heleboel jonge bloemknoppen wegknipt.
  • Zet je bloemen meteen in water, dus neem zelf een brede fles of smal emmertje met water mee dat je stabiel kunt vervoeren. Ook mogelijk: pak de stelen in een vochtige doek (waterflesje uitgieten) en omwikkel die in een plastic zak.
  • Thuis ontdoe je de stelen van de onderste bladeren, knip je de stelen op de goede lengte en zet je ze in de vaas.
  • Ververs om de paar dagen je boeket door er verwelkte bloemen uit te halen en volledig vers water in de vaas te doen. Eventueel kun je het boeket later aanvullen met wat wildpluk uit een berm, of met bloemen uit je eigen tuin.
pluktuin regels
Elke pluktuin heeft weer z’n eigen aanpak. Vraag bij de entree gewoon wat de bedoeling is, of lees de instructies op het bord.

Hoe vind je nou een leuke pluktuin in je buurt, of op je vakantieadres? Ik geef een paar tips, plus een lijstje pluktuinen die ik zelf heb bezocht en die ik kan aanraden.

1. Via de website van Slow Flowers

Slow Flowers Nederland is een site met adressen van verantwoorde bloemaanbieders. Initiatiefneemster Willemijn ter Hart-Koopal verenigde een aantal telers die op een duurzame manier te werk gaan. “Besef dat bloemen in de winkel hoofdzakelijk zijn geteeld met gebruik van pesticiden, in verwarmde kassen, en vaak zijn ingevlogen vanuit Afrika of Zuid-Amerika. Er bestaan alternatieven. Die reik ik aan met deze website vol ‘schone’ adressen.”

Op de site vind je adressen van telers die vaak ook een pluktuin hebben.

2. Via sociale media

Zoek op Facebook, Instagram en Pinterest met de hashtag #pluktuin + de woonplaats, provincie of streek waar je wilt plukken en je komt heel leuke en soms verrassend dichtbije adressen tegen. Ook in een zoekmachine kun je deze zoekactie toepassen natuurlijk.

Via sociale media heb ik bijvoorbeeld de volgende mensen met een pluktuin leren kennen:

Kijk ook naar deze aflevering van Achtertuin TV om vier tuiniers te zien werken aan hun bloemenakkers en pluktuin afgelopen lente.

3. Ga fietsen

In stalletjes langs de weg in het buitengebied, wordt regelmatig ook een bosje bloemen aangeboden in het bloeiseizoen.

Zo vind je bij Madame Natuurlijk Rijk in Arendonk (Vlaanderen) af en toe een bloemenstal bij het erf, en bij Klein Maalbergen in Wernhout (Brabant) kun je zelfs een abonnement afsluiten.

pluktuin zadenverkoop
Vaak zijn er bij pluktuinen ook zaden en stekjes te koop, zoals hier bij pluktuin Do It Yourselves Plukgeluk in Winterswijk.

4. Mijn tips

Deze pluktuinen heb ik zelf heb bezocht en zijn de moeite waard om te bezoeken:

Weet jij nog een leuke pluktuin?

Laat het hieronder in de comments weten!

Meer lezen over bloemen