Bosje bloemen cadeau? Graag duurzaam en lokaal!

DUURZAME LIFESTYLE * Op Linkedin postte ik over een bosje bloemen en dat bericht werd erg goed gelezen. Ik deel het ook hier. Boodschap: als je binnenkort een bos bloemen cadeau doet aan een jarige, nieuwe collega of klant, kies dan voor een ‘schone’ bos, liefst lokaal geteeld. Ik geef achtergronden en tips waar je zo’n boeket vindt.

Er staat een man met een bos bloemen voor de deur. Op zich heuglijk natuurlijk!

Het boeket is afkomstig van een bedrijf dat mij wil bedanken dat ik klant ben geworden. In mijn dorp worden heel wat mensen klant van dit bedrijf (glasvezel) en er worden denk ik dus véél bloemetjes uitgedeeld. Dat is fijn voor de bloemist, die ik uiteraard zijn klandizie gun.

Maar ik ben niet blij met deze bloemen.

Want: ongevraagd krijg ik een bos waar:
* veel bestrijdingsmiddelen en kunstmest,
* een hoop vervoer uit verre werelddelen (bedenkelijke arbeidsomstandigheden) tot aan mijn voordeur toe (vliegtuig/boot/vrachtwagen/bestelauto),
* veel verpakkingsmateriaal (per stuk verpakte bloemen bijvoorbeeld)
aan te pas zijn gekomen.

Over twee weken zal ik ‘m in de grijze kliko gooien, want in de groene hoort dit voor mij niet thuis wegens het gif erin (bovendien heb ik die groene kliko niet in gebruik – ander verhaal). Van voormalig reguliere bloemisten hoor ik dat ze zijn gestopt omdat ze huidproblemen kregen.

Zo zie ik veel boeketten op LinkedIn trots getoond, van mensen die door hun nieuwe werkgever worden verwelkomd.

Allemaal supergoed bedoeld, maar bij dezen een oproepje: denk bij het bestellen van een bloemetje eens aan lokaal geteelde bloemen of planten uit een pluktuin of kwekerij uit je omgeving. Dan help je een kleine ondernemer die vaak duurzaam werkt en koester je de biodiversiteit.

In de winter kun je kiezen voor het geven van bloembollen, vaste planten of een droogbloemencreatie van een lokale pluktuinier. Of bestel een vaasje met bloembommen bij Lieveheersje of fleurige zadenballetjes bij Blossombs.

Toma Smit, biologisch bloemist, vertelt in klare taal hoe het zit.

Bronnen over reguliere bloemboeketten

Adressen voor duurzame bloemen en planten

Inge Schalke noemt Op Linkedin de tip www.volgjebloemofplant.nl om met een code te achterhalen waar je planten of bloemen vandaan komen. “En neem eens een kijkje bij een modern tuinbouwbedrijf via www.komindekas.nl“. Yildiz Celie zegt: “Er wordt aan gewerkt. Onze bloemisten krijgen na certificering inderdaad een label voor aan de boeketten, zie www.bloembinder.nl/duurzaamheid Vanuit het landelijke FloraNL bloemistennetwerk is de collectieve afspraak dat bloemisten zich duurzaam certificeren voor de Barometer Duurzame Bloemisten om uiteindelijk landelijk duurzamere bloemen te kunnen leveren. En ik ben het met je eens dat het percentage bloemen hoger kan, maar wij hebben bloemisten die de 80 procent halen. Ad Hosman in Utrecht bijvoorbeeld en Pure Flowers in Den Haag.”

Yildiz vervolgt: “Een volledig duurzaam assortiment is lastig, omdat het aanbod bloemen bij groothandels en kwekers daar nog niet geheel naar is. Daarin ligt een rol voor de kwekers weggelegd. En ik ben het met je eens dat het verplichte percentage van 15-50 procent nog niet afdoende is, maar het is wel een stap in de goede richting om de keten transparanter te maken. Bovendien gaat het niet alleen om het inkopen van duurzamere bloemen en planten door de bloemist. Ook hun bedrijfsvoering is duurzamer.”

Graag stel ik een paar lokale bloementelers uit Nederland aan je voor:
1. Karien van Rijst van Bloemenpluktuin Fleurabeille in Den Bosch.
2. Mieke Hamers van Mieke van de Bloemen in Schagerbrug.
3. Yvonne van de Ven van Pluktuin Mooy in Aarle-Rixtel.
4. Eline Houtkamp van Bloem en Oogst in Wapserveen.
5. Op ondernemerstuin Un Bietje Groen in Tilburg (waar mijn Verderland is) is sinds dit seizoen pluktuin Flowerwise van Fennie Bierings neergestreken.
Lees ook deze blog over pluktuinen.

Zie de post op Linkedin + reacties