Zo maak je met een ‘jordfabrik’ potgrond van je bokashi

bokashi potgrond jordfabrik

AFVALVRIJ LEVEN / AVONTUURLIJK TUINIEREN * Ik hoorde laatst van het fenomeen jordfabrik. Jord betekent grond in het Zweeds en Noors. Met een jordfabrik maak je op een makkelijke manier rijke potgrond van je gefermenteerde bokashi-resten en oude potgrond. Zowel op je balkon als in je tuin.

Jord – grond – spreek je uit als joerd, hoor maar in dit filmpje hieronder waarmee je je Zweeds kunt ophalen:

In dit filmpje gebruikt ze nog houtskool om het proces te versnellen:

Zelf een jordfabrik uitproberen

Aangezien ik ben van ‘eerst zelf doen en zien en dan pas ├ęcht geloven’ ging ik ook aan de slag met een jordfabrik.

met een jordfabrik potgrond van je bokashi maken
Jammer van die stickertjes op de appels en bananen, die moet ik eraf peuteren voor ik de stukjes schil in de bokashibak gooi!

Mijn eigen bokashi stopte ik met compost en oude potgrond in 1. een houten kist bekleed met ecologisch worteldoek (soort dunnen verhuisdeken) en 2. een plastic vat met deksel.

Ik heb het proces uit bovenstaande filmpjes gevolgd en na een week of 3 was er al een heel groot deel van de bokashi verteerd in beide bakken, met weinig verschil. Er zaten nog wat grote stukken in die nog niet waren verteerd, dus ik laat het nog even doorwerken. Over enkele weken ga ik het in mijn moestuinbak op Verderland vermengen met andere compost en erin planten.

Wormenhotel om potgrond te maken

Ook interessant in het kader van ‘zelf potgrond maken’ is het concept wormenhotel. Ik maakte een mini-excursie naar De Wormentuin van Janneke in Tilburg. Die is te vinden op ondernemerstuin Un Bietje Groen in Tilburg, waar ik mijn tuin Verderland heb, en waar we met meerdere groene ondernemende mensen actief zijn.

TIP: op 14 april en 26 mei 2024 hebben we open dag.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.